ORKİDE (Phalaenopsis) BAKIMI

Evde Orkide Nasıl Bakılır


Orkide çiçeği keşfedildiği günden bugüne yıllardır bayanların cazibesini çekmiş, nadide, egzotik bir bitki olarak ün yapmıştır. Yıllardır üzerine kitaplar yazılmış, eserler resmedilmiş, hatta filmlere bile konu olmuş bir üne sahiptir. Orkide çiçeğinin yaklaşık olarak 35 binin üzerinde çeşidi mevcuttur. Orkide çiçeğinin evde bakımının yapılması esasında o kadar da zor olan bir seçenek değildir. Birkaç kuralın uyulması ile renklerini soldurmadan bu çiçeğin bakımını yapabilirsiniz.

İlk öncelikle oda sıcaklığının ayarlanması orkide çiçekler için son derece önemlidir. Oda sıcaklığı için çok sıcak ya da çok soğuk ortamlar orkide çiçeğine uygun ortamlar değildir. Ortalama olarak 19 derece yeterlidir. Orkideler nemli ortamları çok severler, bu sebeple orkideleri nemli bir ortamda bulundurulması önemlidir. Günde birkaç kere suyu kontrol edildikten sonra, üzerine ara sıra püskürtebileceğiz sular, nem ortamına yardımcı olabilmektedir. Orkidelerin bulunduğu ortamlar olarak önemli bir kural ise saksılarının ve toprağının hazırlanmasıdır. Toprağı için özel alım yapmalısınız. Orkide her toprakta barınamaz bunun için özel bir toprak karışımı almanız gerekmektedir. Bunun için interneti yada yakın bir orkide satan çiçekçilerden temin edebilirsiniz.

orkide bakımı



Evde yetiştirdiğimiz orkideler dünyanın tropik ve yarı tropik iklim kuşaklarından geliyor. Evde başarılı orkide yetiştirmenin altın kuralı evimize uygun orkide türlerini seçmekten geçiyor. Yetiştirmesi en kolay ve en ucuz orkide türü Phalaenopsis. Bu türün çiçekleri çok uzun ömürlü ve iki ile altı ay arasında çiçekli kalabiliyor. Bazı Paphiopedilum türleri de Phalenopsis gibi yetiştirmesi kolay.

Evimizin ortalama sıcaklık durumunu  dikkate alarak seçim yapacak olursak phalaenopsis, doritis, ve bazı paphiopedilum, dendrobium türleri sıcak seven orkide türleridir. Genel olarak en iyi yetişme sıcaklıkları 18-27 C derece arasında ki sıcaklıklardır. 

Orkide SEÇME

Büyük orkideler tercih edin. Yetişkin orkideler yer değişikliklerine daha kolay uyum sağlar.

Bir kısmı açmış bir kısmı tomurcuklu çiçekleri bol bitkileri seçin. Çiçekleri olgunlaşmış orkideler çiçeklenme dönemlerinin sonunda ve kısa süre sonra çiçekleri dökülecek demektir.

Yaprakları çimen yeşili ve pürüzsüz bitkiler alın. Kırmızı ve çok koyu yeşil yapraklı bitkiler yetersiz ışık almış orkidelerdir. Yaprakları çatlak, uçları kurumuş orkidelerden kaçının. Lekeli yaprakları olan orkideler hasta veya güneş yanığı olan bitkiler olabilir bu bitkilerden uzak durun.

Sağlıklı orkidenin en büyük belirtisi sağlıklı kökleri olmasıdır. Şeffaf saksı da orkide alıyorsanız köklerini kontrol edin. Epifitik orkidelerin kökleri yeşil üzeri süngerimsi bir tabakayla kaplıdır. Siyah kahverengi kökler ölü kök işaretidir bu orkideleri kesinlikle almayın.
Örümcek yada parazit türü canlılar varsa bu bitkilerden uzak durun.


Orkide SULAMA

Evde yetiştirdiğimiz orkideler tropik ve yarı tropik ormanlar da ağaç üzerlerin de kökleri havayla temas edecek şekilde yaşamaktadır. Kökler o kadar gelişmiştir ki hava neminden faydalanabilir ve zaman zaman yağan yağmuru emip içerisindeki besinleri alabilecek yapıdadır. Sık yapılan hata bu koşullar düşünüldüğün de orkidenin sık sık sulanma ve yüksek su ihtiyacı olduğunun zannedilmesidir. Oysa kökler gün için de çoğunlukla kurudur.

Eğer bir orkide hastalanmışsa büyük ihtimalle yanlış sulamadan kaynaklanmıştır. Orkide sulama diğer ev çiçeklerini sulamaya benzemez. Bu sebeple yapılması gereken şey bitkinin yaşam koşullarına uygun sulama mantığını kavramaktır.

Daldırma yöntemi; Bu yöntem de suyun kök boğazını geçmesine izin vermeden saksı kova içerisine daldırılır. Tüm saksı materyali ıslanana kadar bekletilir. Sudan çıkarılan saksı, suyu süzülerek yerine kaldırılır. Eğer bir süre sonra saksı altlığın da su birikirse dökülür. Bu yöntem pratik ve kullanışlıdır ancak orkideleriniz de her hangi bir hastalık görülürse tek kovadan yapılan sulamalar da hastalığın diğer bitkilere sıçraması kaçınılmazdır.

Dökme sulama; Bu yöntem musluk altın da veya sulama kabıyla üstten sulama yöntemidir. Orkide sulama da genel kabul görmüş bir kural saksı harcı tamamen ıslanana kadar sulamaktır. Bu nedenle dökme sulama da bol suya ihtiyaç vardır. Eğer su kaynağınız orkideler için uygunsa çeşme altına tutarak sulama yapabilirsiniz.

orkide bakımı  

Ne zaman sulama yapmak lazım?
Saksı ağırlığı ölçülerek sulama zamanı tespit edilebilir. Bu yöntem de önce suya doyurulmuş saksı ağırlığı not edilir. İlerleyen günler de bir kaç gün arayla tekrar saksı ağırlığı ölçülür.  Baş parmağınızı 1. boğumuna kadar saksı harcına soktuğunuz da eğer saksı harcı kurumuşsa sulama vakti gelmiş demektir bu ağırlık not edilerek ileri de yapılacak sulamalar da yalnızca saksı ağırlığı ölçülerek sulama zamanı tespit edilir. Aslın da sulama zamanı tespit etmede en iyi yöntem baş parmak yöntemidir. Ancak sürekli eller kirlendiği için biraz zahmetli olur. Özellikle ofiste orkide bakımı yapanlar için en uygun yöntem kurşun kalem yöntemidir. Bu yöntemde dışı boyalı, cilalı olmayan tahta kurşun kalem 2,5-3 cm kadar saksı harcının tam merkezine yakın yere batırılır. Zaman zaman kalemin ucu çıkarılıp kontrol edilir. Eğer kalem ucu kurumuşsa sulama yapılır.

Orkide kökleri her zaman nemli olmayı sevmez. Zaman zaman hafif kuruma ihtiyaçları vardır. Bu nedenle sulama zamanını tespit etmek orkideler için hayati önem taşır.

Sulama yaparken nelere dikkat etmeliyim?
Akşam sulamaları bakteriyel ve mantari hastalıklara davet gibidir. Bu nedenle sulama sabah veya öğle saatlerin de yapılmalıdır.
Sulama kök boğazını geçmeyecek şekilde yapılmalı yaprak aralarına su kaçırılmamalıdır. Eğer su kaçarsa kağıt mendille emdirilerek alınmalıdır.
Saksı altlığın da su kalmamasına dikkat edilmelidir.
Hastalıklı bitkiler varsa daldırma yöntemiyle sulama kesinlikle yapılmamalıdır.
Sulama suyu orkidenin bulunduğu ortamla aynı sıcaklıkta olmalıdır.

Ne sıklıkla sulama yapmalıyım?

Saksıya göre
Orkide bakımında toprak veya plastik saksılar kullanılabilir. Plastik saksılar yukarıdan aşağı doğru yavaş yavaş kururlar. Saksı üzeri kuru olsa dahi saksı merkezi nemli kalabilir. Bu nedenle daha seyrek sulanmalıdır.
Toprak saksılar gözenekli yapısı sayesin de çevreyle etkileşim halindedir. Plastik saksılara göre daha dengeli ancak daha hızlı kuruma yaparlar. Bu nedenle daha sık sulanmaları gerekir.

Harca Göre
Saksı harcı karışımına göre sulama sıklığı çok farklılık gösterebilir. Sphagnum yosunu gibi yüksek su tutucu bir malzeme veya ince taneli saksı harcı kullanılıyorsa seyrek sulama yapılmalıdır. Ağaç kabukları ve iri taneli saksı harçları çabuk kururlar bu sebeple daha sık sulanmaları gerekir.

Çevreye Göre
Buharlaşma hızı sulama sıklığını önemli ölçüde etkiler. Nemli yerler de, serin ve durgun havalar da buharlaşma yavaş olacağından seyrek sulama, kuru ortamlar da, sıcak havalar da ve hava sirkülasyonu olan yerler de kuruma çabuk olacağından sık sulama yapılmalıdır.
  
Ülkemiz orkide yetiştiricilerinin hem fikir olduğu sulama sıklığı; yazın hafta da 2-3 kez, kışın hafta da 1 veya 10 günde bir şeklindedir. Yukarda geniş anlatımı yapıldığı üzere kesin tarifin olmadığını vurgulamakta fayda var. Genel sulama sıklığını vermekte ki amaç olası yanlışlıklardan korumaktır.

Sulama suyu nasıl olmalıdır?

Orkideler su ihtiyacını süngerimsi kökleri sayesin de hava neminden ve yağmurdan karşılarlar. Yağmurun yapısı incelendiğin de içerisin de yer yüzünden havalanan toz zerrecikleri, çeşitli mineraller ve polenler bulunur, toplam çözünmüş madde miktarı (EC) çok azdır. Bu koşullar düşünüldüğün de sulama suyu çok az tuz içermelidir. Yani sulama suyumuzun EC değeri düşük olmalıdır.

orkide bakımı

Sulama da kullanılabilecek sular

Yağmur suyu
Kaynak suları
Şehir şebeke suyu
Ters ozmoz RO (Reverse osmosis)
Deiyonize su

Şehir şebeke suları orkideler için genel de uygun olmamasına karşın son zamanlar da üretilen hibrit türler musluk sularında ki tuzu tolere edebilecek türlerdir. Eğer musluk suyu kullanılacaksa bir kaç gün güneşte dinlendirilerek klorun uzaklaşması sağlanmalıdır. Şebeke suyuyla yapılan sulamalar da saksı harcı üzerin de beyaz renkli tortu oluşuyorsa yeni bir su kaynağı bulmakta fayda vardır.

Su kalitesi gübreleme işlemini yakından ilgilendirmektedir. Su kaliteniz düşükse yalnızca gübreleme dönemlerin de daha kaliteli sulama suyu kullanırsanız orkideleriniz tuz zararı görmeyecektir. Temiz su kaynaklarıyla zaman zaman yapılan sulama, fazla tuzları temizlemenize yardımcı olacaktır.

Tamamen iyonlarından arındırılmış sular yalnız başına kullanılmamalı şebeke suyu gibi başka bir suyla harmanlanarak kullanılmalıdır.

Orkide Hastalanırsa

Bakteriyel Hastalıklar
Orkideler de yaygın olarak görülen bakteriyel hastalıklar yumuşak çürüklük ve kahverengi çürüklük olarak bilinen Erwinia ve kahverengi benek hastalığı olarak bilinen Pseudomonas dır. Genellikle bakteriyel enfeksiyonlar çok yüksek nem ve yetersiz hava dolaşımı tarafından teşvik edilmektedir. Yaşam koşulları soğuk ve nemli olduğun da orkide bakteriyel hastalıklara karşı daha duyarlı olmaktadır.

Orkideler de ortak bir sorun olan kahverengi çürüklük (Erwinia) hastalığı oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Hastalık çok hızlı yayılır ve 2-3 gün içinde bitkiyi çürütüp öldürebilir. Yaprak da açık kahverengi üzerine yarı saydam bir bölge oluşur. Hastalık ilerledikçe kötü kokulu sulu bir çürüme görülür. Eğer enfeksiyon yapraklardan gövdeye geçerse sonuç büyük olasılıkla ölümcül olacaktır. Enfeksiyonun görüldüğü orkideler sağlıklı bitkilerden ayrılarak hastalığın diğer bitkilere bulaşmasının önüne geçilir. Steril bir jilet yada bıçak yardımıyla hasta bölgeden biraz daha içeri girilerek sağlıklı bölgeden itibaren doku kesilip çıkarılır. Captan veya bakır oksit gibi bakır içerikli uygun bir ilaçla ilaçlanır. Bitkinin yetişme ortamı %10 luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilir.

Not: Bakır içerikli ilaçlar dendrobium türü orkideler ve çiçekli orkideler de kullanılmaz.
Bakteriyel kahverengi benek hastalığı (Pseudomonas) Yaprağın herhangi bir yerinde küçük, yumuşak ve sulu kabarcık şeklinde görülür. Başlangıçta mat, kirli yeşil bir renktedir. Hastalıklı bölge büyüdükçe zamanla kahverengi siyahımsı renk ve kurumuş bir hal alır. Tedavi edilmezse bitki gövdesine geçerek bitkiyi öldürecektir.

Erwinia da olduğu gibi enfeksiyonun görüldüğü orkideler sağlıklı bitkilerden ayrılarak hastalığın diğer bitkilere bulaşmasının önüne geçilir. Steril bir jilet yada bıçak yardımıyla hasta bölgeden biraz daha içeri girilerek sağlıklı bölgeden itibaren doku kesilip çıkarılır. Captan veya bakır oksit gibi bakır içerikli uygun bir ilaçla ilaçlanır. Bitkinin yetişme ortamı %10 luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilir.

Not: Bakır içerikli ilaçlar dendrobium türü orkideler ve çiçekli orkideler de kullanılmaz.

Mantar Hastalıkları

Mantarlar orkideler de çeşitli sorunlara neden olabilirler. Eğer doğru tedavi uygulanmazsa sarı yapraklar, çürüme ve sonunda ölüm olur. Mantari hastalıkları önlemenin en iyi yolu işin başın da mantar üremesine yardımcı olan koşulları ortadan kaldırmaktır.

Bazı organizmalar mantar hastalıklarına neden olurlar. Siyah çürüklük hastalığına genel de Pythium veya Phytophthora, çiçek yanıklığı hastalığına ise Botrytis sebep olur.

  
Siyah çürüklük (Pythium-Phytophthora);
Hastalığa tüm bitki hassas olmasına karşın genellikle kökler de
veya yapraklar da rastlanır. Bitki kökleri su içersin de kaldığında veya saksı harcı çürümeye başladığın da görülür. Hastalık tedavi edilmezse hızla yayılır ve bitkiyi öldürür. Yaprak belitileri başlangıçta yaprak altında küçük, düzensiz, sulu kahverengi lekeler şeklinde görülür. Hastalığın ileri aşamaların da bu lekeler morumsu kahverengine veya morumsu siyaha dönüşür.  Bu safha da hastalıklı bölgeye basıldığın da su çıkışı görülebilir. Daha eski hastalıklı bölgeler kurumuş, kahverengi veya siyah renkte olabilir. Hastalık çok bulaşıcı olduğundan derhal tedaviye başlanmalı diğer bitkilerden uzak bir noktaya çekilmelidir. Lezyon görülen bölgeler steril kurallara uygun olarak kesilip çıkarılmalı thiophanate methyl gibi uygun bir mantar (fungusit) ilacı ile ilaçlanmalıdır.

Yaprak benek hastalıkları
Genelde açık yaralardan girerek hastalık yapan mantarlar yaprakta sararmalara neden olur. Başlangıçta yaprağın altında ortaya çıkan lezyonlar, daha sonra yaprağın üst kısmına yayılır. Hastalıklı bölgeler çok küçük yuvarlak benekler şeklinde içi çökük kahverengindedir. Tedavisi; hastalıklı yapraklar çıkarıldıktan sonra thiophanate methyl, chlorothalonil, captan vb. içerikli uygun bir mantar ilacıyla ilaçlanarak yapılır.

Not: Bakır içerikli ilaçlar dendrobium türü orkideler ve çiçekli orkideler de kullanılmaz.

Bakteriyel kök çürüklüğü
Kötü drenaj, aşırı sulama, tuz birikmesi veya fazla gübreleme gibi durumlar da kökün zarar görmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kök açıkça görülecek şekil de beyaz, hastalığın ileri aşamasın da siyah veya kahverengi çürümüş bir halde bulunur. Hastalık kök hastalığı olmasına karşın yapraklar da bazı belirtiler verebilir. Yapraklar ve yalancı soğanlar sarı, ince, bükümlü ve yeni gelişen yapraklar giderek küçülen formdadır. Tedaviye önce steril keskin bir alet yardımıyla zarar görmüş tüm bitki parçaları kesip çıkarılarak başlanır. Saksı harcı köklerden tamamen tamizlenir. Yeni saksı ve yeni saksı harcına dikilir. Thiophanate methyl gibi uygun bir mantar ilacıyla ilaçlanır. Sulama sıklığı azaltılarak bir süre su kısıntılı verilir.


Çiçek yanıklığı (Botrytis)
Bir diğer yaygın mantar hastalığı çiçek yanıklığı olarak bilinen botrytis dir. Orkide çiçekleri üzerin de küçük kahverengi veya siyah renkler de noktalar şeklinde görülür. Genellikle yüksek nem de veya çiçek üzerin de su damlacıkları kaldığın da ortaya çıkan bir hastalıktır. Tedaviye bitki çevresinin hava akımını artırarak ve nem seviyesi düşürülerek başlanır. Hastalıklı çiçekler uzaklaştırılırsa hastalığın yayılma şansı azalır. Thiophanate methyl, chlorothalonil, captan vb. uygun bir mantar ilacı ile ilaçlanır.

Not: Bakır içerikli ilaçlar dendrobium türü orkideler ve çiçekli orkideler de kullanılmaz.
Mantar hastalıklarını önlemek için ne yapmalıyım?
Serin, bulutlu ve yağışlı günler de sulama yapmayın ayrıca akşam sulamalarından mümkün olduğunca kaçının.

İyi hava sirkülasyonu sağlayın.
Saksı harcınız çürümüşse yenisiyle değiştirin.
Kesme işlemlerin de steril aletler kullanın.
Hastalık tespit ettiğiniz de hemen tedavi edin. Erteleme yolunu seçerseniz orkidenizin hayatına mal olabileceğini unutmayın.

Viral Hastalıklar
Bazı virüsler orkideler de hastalık yapar. Virüs hastalıklarını teşhis etmek bakteriyel hastalıkları yada mantar hastalıklarını teşhis etmek gibi kolay değildir. Bitkinin hastalıklı olduğunu anlamak biraz zaman alabilir. Yapraklar da sararma, kahverengi çukurlaşmalar gibi diğer hastalık belirtilerine benzer belirtiler gösterebilir. Hastalık zararı bakteriyel ve mantar hastalıkları gibi yüzeysel değil sistemiktir. Orkide virüs hastalıklarına yakalandıktan sonra kurtarma şansı yoktur bu yüzden hastalığın bulaşmaması için önceden gerekli önlemler alınmalıdır.

Orkide virüslerinin yayılmasını nasıl önlerim?
Sağlıklı orkideler alın.
Kesme işlemleriniz de steril aletler kullanın ve her bitki için sterilizasyon prosedürünü tekrar edin.
Temiz eldivenler kullanın
Orkideleri batırma yoluyla suluyorsanız ayrı ayrı kaplar da sulayın. Tek bir kovadan tüm bitkileri sulamaktan kaçının.
Saksı değişimlerini gazete vb. bir materyal üzerin de yaparak bir sefer de tek bitkiyle çalışmak suretiyle saksı değişimi yapın. Her sefer de altlığı ve eldivenleri değiştirmeyi unutmayın.
  
Orkide sarı yaprak
Sarı yapraklar orkide yetiştiricilerinin mutlaka karşılaştığı bir durumdur. Orkide yaprakları normal yaşam döngüsüne bağlı olarak veya yer değişikliği nedeni ile alt yapraklarından bir veya bir kaçının sararması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Aslında bu durumlarda yapılan telaş boşunadır, genelde de durum böyledir. Hele ki yeni orkide aldınız ve yaprağı sarardıysa bu çok büyük ihtimalle orkidenin kendini korumak adına aldığı bir karar sonucu yaprağın sararmasıdır. Bu ihtimaller dışında gerçekleşen farklı sararmalar orkide için tehlikeli olabilir özellikle genç yapraklarda sararma varsa mutlaka gerekli müdahale yapılmalıdır.

Orkide yapraklarının başlıca sararma nedenleri
1- Koşullardaki değişim ve yaşa bağlı nedenler
2- Aşırı sulama
3- Güneş ışınlarına bağlı yanıklık (Güneş yanıklığı)
4- Mantari ve bakteriyel hastalıklar

Değişim
Orkide alınmadan önce seralarda en iyi koşullarda yetiştirilir. Yüksek nem, doğru sıcaklık, düzenli sulama, gerekli besinler gibi her ihtiyacı karşılanır. Seralardan çıkan orkideler bu optimum koşulları bir daha göremezler. Hem satış mağazalarında hem evde gerekli bakım koşullarını sağlamak çok zordur. Orkide bu değişikliğe adapte olabilmek için alt yapraklarında (yaşlı yaprak) sararma ile tepki verebilir. Bu genelde geçici bir durumdur koşullara uyum sağladıktan sonra normal yaşam döngüsüne devam eder. Bunun dışında saksı değişiminden sonra, orkidenin bulunduğu ortamdaki düşük-yüksek sıcaklık farkları, özellikle mevsim geçişlerinde alt yapraklarda sararmaya neden olabilir.
  
Aşırı sulama
Sulamanın orkide için en önemli bakım koşulu olduğunu her fırsatta vurgulamaya çalışıyoruz. Aşırı sulamaya bağlı yaprak sararmasında yapraklar aşağı sarkar, sararan yaprak pileli gibi durur, köklerde çürümeler olabilir. Kökte çürüme varsa mantari enfeksiyonlarda görülebilir. Sadece sulamaya bağlı yaprak sararması varsa sulama 1-2 hafta durdurulduktan sonra sulama düzeni ayarlanarak sorun çözülür. Eğer mantari enfeksiyonveya köklerde çürüme varsa hemen müdahale edilmeli hastalıkla mücadele edilmelidir.
  
Güneş yanıklığı
Genelde mevsim geçişlerinde veya yeni alınan orkidelerde karşılaşılan bir durumdur. Orkide yaprakları doğrudan gelen güneş ışınlarına duyarlıdır. Özellikle yaz aylarında dik gelen güneş ışınları yakıcı etki yapar. Güneş yanığına bağlı sararmada yaprağın güneşi dik gördüğü alan beyaz, yanık çevresi sarı kahverengi hale şeklinde çevrili olur. Yaprakta hızlı bir sararma varsa güneş yanığından şüphe edilebilir. Doğru ışık konumlanması yapılarak sorun çözülür.
  
Mantari ve bakteriyel hastalıklar
Asıl sorun teşkil eden ve acil önlem alınması gereken yaprak sararmaları hastalığa bağlı yaprak sararmalardır. Bu tip yaprak sararmalarında diğer tür sararmalardan farklı olarak yaprağın tümü değil düzensiz olarak bazı bölgeleri sararır. Sararmanın olduğu bölgede koyu kahve siyah tonlarında lekeler ve bitkide genel bir solgunluk görülür.


Orkide Çoğaltma

Tohumla üretim
Dünyanın en küçük tohumlu bitkisi orkideler. Bir aspirin ağırlığına yüz bin orkide tohumu sığdığı düşünülürse boyutları daha net hayal edilebilir. Kendi besinlerini karşılayamadıkları için bazı mantar türleriyle simbiyotik ilişkiye girip çimlenme için gerekli enerjiyi sağlamaları gerekiyor. Laboratuvar şartlarında mantarla aşılanan tohumlar kavanozlara ekilerek çimlenmesi sağlanıyor. Bazı orkide türlerinin çimlenmesi için 10-12 yıl gibi uzun bir süre gerekli, orkidelerin nesillerinin tehlike de olmasının başlıca sebebi çimlemesinde ki güçlüktür.

Doku kültürüyle üretim
Bitkinin çeşitli yerlerinden kesilen parçalarının steril kavanozlar içerisinde ihtiyacı olan tüm şartların yerine getirildiği özel beslenme solüsyonlarında çoğaltılıp köklendirilmesi işlemidir. Bu yolla elde edilen bitkiler anne bitkinin genetik olarak tıpa tıp aynısı olduğu için üstün melez orkide türlerinin üretilmesinde bu yol tercih ediliyor.

Ayırma İle Üretim
Sympodial Orkidelerin Çoğaltılması
Bu tür orkideler tek bir gövdeden yan yana simpodial olarak gelişim gösterirler. Ne kadar çok bitki gövdesi olursa olsun hepsi tek kök sistemine bağlı yani aynı bitkidir. Bu yüzden az sayıda gövdeli bitkiler ayrılırsa gelecek yıl kendini tam toparlayamayacağı için çiçeklenme gerçekleşmeyecektir. Büyüme mevsimine doğru ve çiçeksizken yapılan ayırma işlemleri daha başarılı olmaktadır.

Ayırma İşlemi
Saksı değişim zamanın da ayırma işlemi yapmak en iyi yoldur. 8 den fazla gövdesi bulunan orkideler ikiye bölünebilir.

Bunun için saksıdan çıkarılan bitki köklerindeki saksı harcından tamamen temizlenir. Bitki temiz ve steril bir bıçak ile eşit şekilde iki bölüme ayrılır.
Buruşmuş yapraklar ve ölü kökler temizlendikten sonra yeni harçla saksıya dikilir.
Dikim işleminde söküldüğü saksı harcı seviyesi ile aynı seviyeden dikilmelidir.
Gölge ve nemli bir yere kaldırılan orkideler bir hafta bekletildikten sonra normal bakım yerine alınır. 4-6 Hafta içinde yeni sürgünler görülecektir.

Keiki ile Üretim
Hawai dilinde keiki bebek anlamına gelir. Orkideler bazen kendiliklerinden bazende  yeterli bakım koşulları sağlanmadığında veya bakım periyotları bozulduğunda yavru üreterek çoğalma eğilimine girerler. Çiçek sapında önce yeni yapraklar gelişir daha sonra bu yapraklardan kökler çıkmaya başlar. Anne bitkinin genetik olarak tıpa tıp aynısı olan yavru orkideler yeterli büyüklüğe geldiklerinde başka bir saksıya ayrılarak yeni orkideler üretilebilir. Bu tür gelişim görülen en bilinen türler Dendrobium, Phalaenopsis, Oncidium, ve Epidendrum dur.


Bebek Orkidelerin Ayrılması
Bunun için keikinin bulunduğu çiçek sapı altta ve üstte bulunan gözlere yakın yerlerinden yaklaşık olarak 5-6 cm uzaklıktan kesip çıkarın. Keskin ve steril bir bıçak kullanmayı ihmal etmeyin.
Kökleri ılık su içinde iyice yıkayın. Su kökleri yumuşatacak, elastikiyet kazandıracak ve köklerin saksı içine zarar görmeden daha rahat oturtulmasını sağlayacaktır.
Köklerin rahat sığacağı anne bitkiden biraz daha küçük bir saksıya yerleştirin.
Anne bitkinin saksı harcına benzer ancak biraz daha küçük tane boyutlarından oluşan saksı harcına dikin. Dikim esnasında kökler saksı harcından altta, büyüme noktaları ve kesilen çiçek saplarının ise saksı harcından üstte olmasına dikkat edin.
Gölge ve sıcak bir yere alın. Bebek orkideler anne orkidelerden biraz daha sıcaktan ve yüksek nemden hoşlanırlar.
Çok sayıda orkideniz varsa üzerine bakım kartı yerleştirip, bitkinin adını, saksı değişim tarihi gibi bilgileri not edin.

Keikiler alındığı yerde ilk büyüme belirtilerini gösterdiklerinde anne orkidenin yanına alınarak anneyle aynı bakım uygulamarı yapılarak yetiştirilmeye devam edilir. Yaklaşık olarak keikiler 18 - 24 ay sonra ilk çiçeklerini vereceklerdir.

Orkide Nasıl Budanır?

Orkideler genellikle ölü kısımların çıkarılması, şekil verilme ve yeniden çiçeklendirme amacıyla budanır. Orkideleri sık budamaya gerek yoktur. Budama işlemi eylül kasım ayları arasında yapılmalıdır. Orkideler fungal ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı son derece duyarlı olduğundan budama işlemi yapılırken elimizi anti bakteriyel bir sabunla temizleyip budama işlemine başlamalıyız. Budama da kullanacağımız makas seyreltilmiş çamaşır suyuyla dezenfekte edilmiş olmalı eğer bir kaç farklı bitkide kullanılacaksa her bitkiye geçişte çamaşır suyu dolu kovaya 1-2 dakika batırılmak suretiyle kullanılmalıdır.

Budama da kurumuş ve sararmış yapraklarla kuru çiçek sapları gövdeye yakın yerden kesilip çıkarılmalı gövdeye zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Canlılığını yitirmiş ölü kökler temizlendikten sonra tarçın veyakömür tozu serpilerek bakteri oluşumu engellenmelidir.
Orkide nasıl budanır?
Phalaenopsis türü orkideler aynı çiçek sapından yılda iki üç kez çiçeklenebilir. Yeniden çiçeklendirme için çiçeklenme döneminin sonunda çiçek sapı yeşilken yaklaşık olarak çiçek sapının ortasından veya aşağıdan yukarı çiçek gözleri sayıldığında 3. gözün 2-3 cm üstünden çiçek sapı kesilmelidir. Bazı profesyonel yetiştiriciler 2. gözden kesip daha büyük çiçekler elde edebiliyor ancak bu işlem risk taşıdığından yeni orkide yetiştiriclerinin bunu yapmamaları daha doğru olacaktır. Çiçek sapı kahverengileşmiş ve tamamen kurumuşsa çiçek gövdesine yakın yerden kesip çıkarılmalıdır. Telaşlanmayın bir süre sonra orkideniz yeni çiçek sapı üretecek çiçeklenmeye devam edecektir.
Orkidenin ömrü, normal şartlar altında üç ya da dört aydır. Bu süre sonunda çiçekler açılımını tamamladıktan sonra, boğumlu olan gövdesi yukarıdan budanarak tekrar çiçek açması sağlanabilir. Fakat budama sonrasında açık kalan kısımların da alüminyum folyo ile kapanması gerekir.


SORU -CEVAP

Çiçek açmamasının çeşitli nedenleri olabilir ;
Besin eksikliği başta gelir. Bu konuda şimdilik tavsiyem hazır orkide besinlerinden alıp kullanmanız. Eğer yakınlarda temin edebileceğiniz orkide besini yoksa azot oranı yüksek ve azot içeriği NO3 olan NPK+iz element katkılı NPK (10-5-5) gibi rakamlar yazan toz gübrelerden alın tek orkideyse 2 litre suya çay kaşığının ucuyla (yaklaşık 1/5i) gübre atıp iyice karıştırın.

Yaprak Çatlağı;
Genel de yaprak çatlamalarının nedeni düzensiz sulama, nem eksikliği, gübreleme ve sulama suyu kaynaklıdır. Su kaynağınızın aynı olduğunu düşünürsek orkidenin de çiçekleniyor olması bitkinin daha yüksek nem ihtiyacına işarettir. Tomurcuklar ağır büyüyorsa buda bir diğer nem noksanlığı işaretidir. Kış ayı olması sebebiyle orkidenizin ısı kaynaklarına yakın olması nem dengesini bozuyor olabilir.
Sorunuzun iklimlendirme, gübreleme ve ışıklandırma ile yakından ilgili Sonuç olarak orkideniz muhtemelen ölmeyecektir. Yapraktaki çatlama ise kalıcı bir zararlanmadır zararlanmanın ilerlememesi için biran önce önlemini almanız orkidenizin gelecekte daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Örümcek  Sorunu;
Örümcekler gözle görülmeyen yaprak altlarında yumurtalarıyla birlikte, bitkinizin öz suyunu emerek yaşayan canlılardır. Eğer örümcek zararı varsa yapraklar da önce beyaz noktalar daha sonra kahverengi-siyah noktalar oluşur. Bu noktalar giderek birleşir. Teşhisiniz doğruysa tedavisi için farklı yollar izleyebilirsiniz. Evler de ilaç kullanımını ben pek uygun görmüyorum bu nedenle mümkün olduğunca kimyasal pesticid önerisinde bulunmuyorum. Örümcekler sıcak ve kuru havaları çok seven canlılar. Bu nedenle eğer siz ortamı nemli hale getirirseniz onlar için yaşam çekilmez bir hal alacaktır. Bunun için önce yapraklara spreyle su püskürtün daha sonra nemli yumuşak bir bezle orkidenizin yapraklarını silin. Daha sonra bitkinizi yaprakları sığacak şekilde şeffaf bir poşetin içine yerleştirip ağzını bağlayın. 2 gün sonra poşeti çıkarın bu işlemi 10 gün arayla 2 kez tekrarlayın. Eğer orkideniz Phalaenopsis ise bitkiyi daldırma yöntemiyle yıkayabilirsiniz. Daha sonra yaprak taçlarındaki suyu bezle almayı ihmal etmeyin. Eğer başarılı olamazsanız 1/4 oranın da suyla seyreltilmiş saf alkolle yaprakları silebilir yukarıda ki işleme devam edebilirsiniz.

Saksı Değişimi;
Köklerin alttan üstten çok fazla çıkmaya baskı yapması durumunda değiştireceksiniz. Porselen veya seramik saksı 3 nedenle kullanılabilir
Dekoratif amaç
Nem dengesi için (Sırsız seramik saksı) (Bu orkide türüne göre değişiyor bazı orkideler hiç toprak içermeden seramik küplerin içine oturtuluyor, birde sahil bölgeleri gibi nemin çok yüksek olduğu bölgelerde sulama sorunlarını gidermek amacıyla özellikle kış sulamaları için kullanılılıyor.
Plastik saksıların devrilme durumlarını ortadan kaldırmak amaçlı

Budama Hakkında;
Dalı tepesinden kahverengileşmeye başladı. Diğerinde bir değişme yok. Dökülen orkidenin kahverengileşen dalını budamam mı gerekir? yıl sonuna doğru yapılmasımı gerekir, Eğer budamak gerekiyorsa, sadece kahverengi yeri mi yoksa aşağılardan mı kesmek lazım. budamadan sonra uyuyan göz sürgün verip yeniden çiçeklenecektir.

Kök Çürürse;
kökleri cürümüsse kökleri kesmek yeniden çürütmemek için gerekli önlemleri alırsanız iyi olur, doğru bakım uygulamalarını yaparsanız çiçeğiniz yeniden kök verecektir.

Budama;

Yaz döneminde budama yaparsanız illaki yeniden dal verip çiçek açacak manasına gelmiyor. phal için normal çiçeklenme sonbahar - ilkbahar arasındaki dönemdir. Kuruma orkide de çiçeklenme dönemini bitirdiğini gösteriyor.


                                            Evimdeki ORKİDE'lerden Resimler

























Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!






Yorum Gönder

  1. iyi günler...iki senedir baktığımız orkidenin gövdesi tamamen kurudu.6 yapraklı.yaprakların ikisi hariç hiçbirinde sorun yok.yeşilliğini koruyor.diğer iki yaprağın (içlerinde en uzun ve büyükleri olan) üzerlerinde ufak delikler ve küçük sararmalar var..gövdedeki kuruma toprağın başlangıç yerine kadar devam ediyor.bu durumda yeniden çiçek açması mümkün mü?çiçekler konusunda çok bilgi sahibi değilim.umarım doğru tarif edebilmişimdir.beni aydınlatırsanız sevinirim. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;anlattığınız durumlar bazı sebeplerden olur..Orkidenin saksısı seffaf olmalı ve kapalı başka bir saksı içine koymamalısınız.Toprak olmamalı orkide toptağı olmalı. Kışın 15 günde bir sulanıp suyu tamamen tahliye edilmeli.Serin yerde durmalı cam önünde ise kalorifer peteği alttan ısıtabilir buna dikkat etmek gerekir.Su verirken orkidenin yaprakları ortasındaki kök kısmına su değmemeli geldiyse bile peçete yardımı ile suyu çekmek gerekir. Eğer bunlardan bazıları eksik ise sonuç olumsuza döner.Canlı köklerin haricindeki kökleri temiz bir makas ile kesin toprak çok nemli ise yeni toprak ile değiştirin 15 günde 1 sulama yapın.. Diğer detaylar için facebook sayfamızdan mesaj ve resimde atabilirsiniz. iyi günler dilerim

      Sil
  2. Merhaba,10 günlük orkidemi ofiste cam kenarında yetiştiriyorum.Ancak plazada çalıştığım için cam açılmıyor(temiz oksijen yok)Cuma günü Pembe çiçekli ve yeşil yapraklı orkidem,pazartesi günü geldiğimde tüm çiçekleri dökülmüş ve alttaki 2 yaprağı sararmış ve 1 yaprağı dökülmüştü.10 gündür sulamamıştım,hemen suladım.Şuan çok üzülüyorum.Tekrar eski görüntüsüne kavuşurmu,ne yapmalıyım?Yardımlarınızı rica ederim.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Bunun bir çok etkeni olabilir.Plaza ortamında kış aylarında klima sıcak konumunda açılabilir bu bitkiler serin ortam sever,Cam önü duruyorsa güneş zarar vermiş olabilir. Saksı şeffaf olmalı ve kapalı kaba koyduysanız 10 gün evvelki sulamanında suyunu tahliye etmediyseniz kök çürümesi olabilir.

      Sil
  3. Orkidemin bazı kökleri sararıp çürüyo sanki neyapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; sulamayı çok yapmayın 15 de bir yeterlidir.Şeffaf saksıda tutun güneş ve aydınlık kökler için faydalıdır. fazla suyu dökün.. Çürük kökleri temizlerseniz orkide kendine gelir.Diğer detaylar için facebook sayfamızdan mesaj ve resimde atabilirsiniz. iyi günler dilerim

      Sil
  4. Merhaba, devamlı çiçek acan sağlıklı orkidelerimden biri tum çiçeklerini doktukten sonra köküne kadar iki dalı da sarardi. Sorunu ne olabilir ve ne yapmam gerekir, yardımcı olursanız sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Bunun bir sürü nedeni olabilir.. Güneşli bir yerde durmamalı.. Çok su vermemelisiniz. vb. gibi. İlgili sitemizde bakımı ve hastalıkları hakkında detaylı bilgileri kontrol etmenizi rica ederim. teşekkürler.

      Sil
  5. Merhabalar , iki orkidem vardı gayet canlı ve sağlıklılardı tatil sebebiyle bikaç hafta komşumuzdan sulamasını rica ettim. Çok sulamış ve kökleri çürümüş. Topraklarını havalandırdım , çürümüş kök ve yaprakları temizledim , 1 hafta kadar açık havada bıraktım. Birinde biraz gelişme var diğeri gittikçe ölüyor. Sizce ne yapmalıyım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Esasında yapmanız gerek tüm şeyleri yapmışsınız.. Kök çürüğünde 15 gün kadar su vermemeniz iyi olur... Ama zarar görme durumuna göre süreç değişebilir.. eğer orkidenin gövdesine çok su girdi ise tahribatı büyük olabilir.. Umarım kurtarabilirsiniz ... iyi günler dilerim

      Sil
  6. Merhaba benim orkidem alınalı 15 gün oldu ama dün ciceklerini döktüğünü fark ettim.Çiçeklerinde hiç bir solma olmamasına rağmen dökülmüş.Çiceğin dala bağlandığı yerde hiç bir böcek yada mantar gibi farklılık yok.Saksısını değiştirmedim, daldırma yöntemiyle haftada bir sulama yaptım, doğrudan güneş de almıyor. Fakat nem konusunda belki yetersizdir,odada duruyor. Nerede yanlış yapmış olabilirim.Dökülmenin devamını engellemek için ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yer yadırgaması olmuştur ve sık görünen bir durumdur.. Genelde bu bitkiler serin ve nemli ortamda üretilir ve bakılır ama eve geldiğinde yaşanacak 2-3 derece sıcaklık farkı yaşana hava akımı gibi durumlardan olumsuz etkilenir.Yerine alıştıktan sonra yeni açacak çiçeklerde bu sorunu yaşamazsınız.Üzerinde su püskürtmeyi seven bir bitkidir. Tavsiye ederim...

      Sil
  7. Merhaba orkidemin topragi yapış yapış sanki örümcek ağları tüm topragi sarmış gibi bir görünümü var ama ağ değil yani anladigim kadarıyla yapışkan bişey salgiliyor kökler topragini değiştirdim seyreltik bulasik deterjanli suyla suladim ilacladim 2 3 gün içinde tekrar oluştu ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orkidelerin genelinde çeşitli yerlerinden şekerli, kesif kıvamlı sıvı salgılayabilir.Bu durum bit ve zararlılardan da kaynaklanabilir.Her gördüğünüzde
      derhal ıslak bezle iyice silip temizlemelisiniz. Yoksa o sıvının bulaştığı yerlerde hastalık oluşur.

      Sil
  8. Merhaba orkidemin topragi ndaki küçük beyaz böceklerden nasıl kurtulabilirim ilaçlama da yaptım gene turemisler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Bengü hn,

      Orkide toprağı alıp eskisi ile değiştirmenizi öneririm. eğer ilacın dozunu ayarlayamazsanız bitkiye zarar verirsiniz.. Bitkiyi güzelce yıkadıktan osnra yeni toprak ile bakımına devam edebilirsiniz.. Genelde çok sulamadan ve saksının kapalı /ışık almamsından olur.. iyi günler dilerim

      Sil
  9. Merhaba benim Orkidem 1,5 yıl önce geldi çiçek sapını 3. Boğum üzerinden kestim ama dibine kadar kurudu şimdi sadece yaprak çıkarıyor Genta Sıvı besin verdim ama çiçek dalı çıkarmadı ne yapayım?????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeynep Hn;

      Dalı 3. boğumdan kesmeniz ile ilgili sıkıntı yok genelde kurur tamamen çünkü daha sonra mevsimi gelince gövde içinden yeni dal/dallar verir ve tomurcuklanma suretiyle çiçek de vermeye başlar..Havalar soğumaya başladı çok su vermeyin 10 günde bir olsun kök ıslak kalırsa çürüme başlar. iyi günler dilerim

      Sil
  10. merhabalar.
    orkidem de hiç bir sorun yoktu fakat çiçekleri yumuşamaya başladı aşagı dogru indi.sebep ne olabilir acaba???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özlem Hn,
      Orkide çiçeklerini 1-2 ay açık vaziyette tututar.Sonra dömeye ve dinlenme sonrası 3-4 ay sonra tekrar çiçek vermeye hazırlar .. normal bir süreçtir. Bakım şartları yukarıda mevcuttur, eksik yaptığınız bir şey yoksa eğer dediğim gibidir.iyi günler dilerim

      Sil
  11. Merhaba, Orkidemde beyaz küçük kurt gibi böcekler çıktı ilaç kullanmam doğru olur mu ya da orkideye zarar vermeden nasıl yok edebilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Betül Hn;
      Bitkinin çiçek ve yapraklarında mı var? Yoksa toprağında mı? Bilgi veriseniz ona göre yardımcı olmaya çalışalım.teşekkürler.

      Sil
  12. Merhaba orkidemin dalları 1yıldır yok,sadece yaprakkısmı var,kayınvalidem fazla yapraklı deyip yapraklarını kesmek lazım diyor,6 yaprağı ve,en alttakileri keselim yoksa dal vermez diyor,yaprakları kesmeli miyiz ve dal vermesi için ne yapmalıyız?Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ,yaprak kesmenizi önermiyorum.. yaprak ve kök vermesi demek bitkinin çalıştığı anlamına geliyor.bazı nedenler yazacağım bu etkenlerden biri size uyuyorsa bunu düzeltmenizi öneririm. teşekkürler.

      1-Nedenlerinden biri yetersiz ışıklanma
      2-Nem dengesindeki dalgalanmalar
      3-Sulama düzeni veya düzensizliği
      4-Saksı harcının eskimesi tuz birikimi vs... (saksı harcı değişimi gerektirir)
      5-Beslenme noksanlıkları (besin eksikliğinde yetersiz yaprak ve kök gelişimi olabilir)
      6-Sulama suyunun kalitesinde değişim etkenlerinden herhangi biri veya bir kaçı orkidenizin dal vermemesine neden olmuş olabilir.

      Sil
  13. Merhabalar ,

    Az once orkıdemın cıcek acmak için uzayan dalını destek tahta dalı koyayım derken ucundan kırdım :( o dalın hala uzama ve cıcek acma ıhtımalı var mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba elif hn. Arkadaşımın da başına benzeri geldi o tam kopmamıştı birleştirip bant desteği ile sabitledi ve gelişip çiçek açtı,ama sezinki kopmuş sanmıyorum bu aşamadan sonra..iyi günler dilerim.

      Sil
  14. Orkidemin yapraklarinda sivi yapiskan bisey var bunun sebebi nedir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Orkidelerin genelinde çeşitli yerlerinden şekerli, kesif kıvamlı sıvı salgılayabilir.Bu durum bit ve zararlılardan da kaynaklanabilir.Her gördüğünüzde
      derhal ıslak bezle iyice silip temizlemelisiniz. Yoksa o sıvının bulaştığı yerlerde hastalık oluşur.

      Sil
  15. iyi gunler 6 tane. orkidem. ve hepsi ayni yerde duruyo. fakat 2 tanesi bursuru dal cikardi. ve tam cicekleri acarken tohumlari. sarardi kurudu. ne yapmam gerekiyo. lutfen yardim bekliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar; Her orkidenin gelişmişlik düzeyi faklıdır ve etkilenme oranlarıda o ölçüde değişir.Tomurcuklarının sararıp dökmesinin ana nedeni üşümesidir. Üşümeden kaynaklanmadığını düşüyorsanız diğer salon içi süs bitkilerinde olan başlıca sorun yüksek oranlı klorlu sudur. Klorlu su orkide köklerinin gözeneklerini kapatarak çiçeklere yeterli su gitmesini engeller ve orkidenizin ölmesine neden olur. Orkidelerini su verirken dinlenmiş su yada içme suyu kullanınız

      Sil
  16. Orkidemi 3.bogumundan budamistim ama suan kurumaya basladi ne yapmaliyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fatma Hn.
      Yeniden çiçeklendirme için çiçeklenme döneminin sonunda çiçek sapı yeşilken yaklaşık olarak çiçek sapının ortasından veya aşağıdan yukarı çiçek gözleri sayıldığında 3. gözün 2-3 cm üstünden çiçek sapı kesilmelidir. Bazı profesyonel yetiştiriciler 2. gözden kesip daha büyük çiçekler elde edebiliyor ancak bu işlem risk taşıdığından yeni orkide yetiştiriclerinin bunu yapmamaları daha doğru olacaktır. Çiçek sapı kahverengileşmiş ve tamamen kurumuşsa çiçek gövdesine yakın yerden kesip çıkarılmalıdır. Telaşlanmayın bir süre sonra orkideniz yeni çiçek sapı üretecek çiçeklenmeye devam edecektir.

      Sil
  17. Merhaba benimde minyatür orkidemin kokleri çürümüş kesip tarcin serptim 2 hafta kadar topraksiz durdu sadece su fisfisladim bugun de 2 yapragindan biri koptu hic kök yok orkide topragina diktim ve posete koydum aceba dogru mu yapıyorum yada ne yapmaliyim simdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba genelde bu işlemler yapılır ve bitkinizin kok bogazinda bir curume yoksa bitkinizin kurtulma sansi cok yuksek. hidrojen peroksit icerikli bir dezenfektan ile kestiginiz yerleri dezenfekte edin. spagnum yosun icerigi biraz fazla olan, yeni bir substrat hazirlayin ve bitkinizi normalden biraz daha derine dikin. yeni cikan bitki kokleri yukarda olacagi icin az miktarda ama SIK araliklarla sulama yapin. (yeni cikan kokler buyudukten sonra spagnum oranini azaltmak adina substratinizi yenilemenizi tavsiye ederim zira spagnum yosunu orani asiri fazla olan substratlarda kok curumeleri daha sık gorulur.) ilk sulamanizi gubreli yapmayin ama sonraki sulamalarda gubreli su verin. iyi günler.

      Sil
  18. Merhaba,orkidemin çiçekleri döküldü ve dalı kurudu,budama yaptım.geçenlerde fark ettim ki köklerden bazıları çürümüş ve saksının içinde beyaz küçük bir böcek dolaşıyor.Ne yapmam lazım.Orkidemi kaybediyor muyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zehra Hn, Öncelikle çürümüş kökleri temiz bir bıçakla kesip temizleyin..Köklerini ılık suyla yıkayalım.. Orkide harcını döküm yeni harç ile tekrar saksıya dikelim... Ve çok sık sulamayın 15 günde bir fıs fıs ile sulama olsun.. sonrasında 10 günde bir sulama yapabilirsiniz.

      Sil
  19. Merhaba ben Neslihan iki orkidem var yaklaşık 1 hafta falan oldu alalı birinin çiçekleri aldğmda canlıydı sonra soldu toprağını saksısını değiştirdim budadım budadığım yerletede folyo sardım karanlık bi yere koydum doğrumu yapmışım bi bilgi verir misiniz bide ne kadar zaman sonra gelişme gösterir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; İyi yapmışsınız.... Gelişim göstermesi normal rutininde devam eder ve zamanı gelince kök ve dal vererek çiçek açmaya başlar .İyi bakımlarda 4 ayda bir çiçek açar..

      Sil
  20. Merhaba ben fatma orkidemin bir tanesini alttaki 2 büyük yaprağında sararmaya başladı diğer orkideminde tomurcukları buruşmaya başladı soğuk oradaydı şimdi sobalı odaya aldım bir zararı olur mu teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fatma Hn.; Orkide serin ve nemli ortamlardan hoşlanır soba olan yerde sıcak çok fazla olacağındna sıcak-soğuktan dolayı bitki kötü etkilenmiştir.

      Sil
  21. merhaba,yanlışlıkla orkidemin yaprakları koptu tek yaprağı kaldı ne yapmalıyım,orkidem yaşar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tabiki yaşar köklerde sorun olmadığu sürece tabiki. Zamanla kök ve yaprak vererek gelişimini devam ettirir ama normal bir bitkiye göre gelişimi ve çiçek açma hızı az olur.iyi günler dilerim

      Sil
  22. merhaba nişanlımın hedıyesi olan orkidemin çiçek açan sapı sarardı ve kurudu bende kestım dıbıne kadar sararmıştı kasımdan beri hiç dal uzamadı çiçekçi uzamaz artık dedi uzatmak ve çiçek açmasını sağlamak için ne önerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hande hn. Merhaba, her çiçeğin bakım yeri ve koşulları ile orkideler yılda 3 defa açabilir.Aldığınız yerdeki koşullar ile evde baktığınız koşullar aynı değildir ve bitki bir zaman bocalama ve ortama alışma zamanı geçirir. Ayrıca sulamayı çok yapmamak gerekit özellikle kış aylarında 15 günde bir yapılmalı. Isı alan yerlerde olmamalı.Nemli ve serin ortam uygundur. Sulama yapınca dipte bekletmeyin kökler zarar görmesin.teşekkürler.

      Sil
  23. Merhaba yaz ayında seramik saksıda orkide hediye edildi.Bakımını serin bir odada gerçekleştiriyordum.Yaklaşık bir ay öncesine kadar canlı görünüyordu.Dalı canlı iken budama işlemini 3.boğum üzerinden yaptım.Seramik saksısını o dönemde çıkardım.Alttan hava aldığını zannediyordum ama malesef öyle değilmiş seramik saksının içinde su birikmiş alt kökleride kuru değil ama yeşilde durmuyor ayrıca 4 yaprağı vardı sırayla sararıp hepsi döküldü suan yapraksız çiçek çürümüş değil mi ne yapmam gerekir kurtarabilir miyim ? şimdide ilginiz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aynur Hn., özellikle seramik saksı orkide için faydalı değil şeffaf saksı olmalı kökleri aydınlık görmeli. Ayrıca su içinde kalmamalı tahliye edilmeli. Orkidenin kök sistemi farklıdır suda kalırsa çürür... Öncelikle çürümüş kökleri temizleyin temiz bir bıçak ile ve 15 gün kadar sulama yapmayın sadece sprey ile 7. günde fısfıslama ile köklerine su verebilirsiniz.Bitki sıcak bir yerde olmasın güneş almasın direkt olarak ama mekan aydınlık olmalı.. İyi günler dilerim

      Sil
  24. Teşekkür ederim cvp için bide toprak olarak kendi köyden getrdğim çam kabuğu,ponza taşı ve mangal kömürü karışımı yaptım doğru mu acaba şimdiden teşekkrlr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; hindistan cevizi kabuğuda katabilirsiniz ama kömür sıkıntı yaratabilir.

      Sil
  25. Orkidemin saksısını değiştirelim 2 hafta oldu kabuklar önemliydi o yüzden 2 haftadır sulamadım hiç ötoprağı küflenmeye başladı her duşa girdiğimizde orkidemin banyoya götürüp buhar banyosu yaptırdım o yüzden bulamamıştır yanlış birşey mi yaptım acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fatma Hn. Serin ve nemli ortam sever orkide.. Buhar ortamı sıcak olacağından iyi olmaz ... Toprak harcını değiştirirseniz iyi olur. Ayrıca güneş almayan ama aydınlık bir yerde fıs fıs ile köklere ve yapraklara çok olmamak kaydı ile sıkıp sulama yapabilirsiniz.

      Sil
  26. merhaba ben orkideyi sanırım yanlış yerden budamışım :( şimdi tekrar olması gereken yerden budasam olur mu yoksa hiç dokunmamalıyım mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zehra Hn,Sıkıntı olmaz orkide gövdeden yeni dal çıkarır herzaman budanan yereden çıkaracak diye bir şart yoktur... iyi günler dilerim

      Sil
  27. Mor yapraklı orkidemin çiçek kısımlarında beyaz sarı mantarımsı lekeler çıktı çıkan yerler diğer çiçeklere değince onlara da bulaşıyor daha 10 günlük bir orkide taze suyla üsten su boşaltıp süzdürüp öyle yerine kaldırıyorum sizce ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fatma Hn, Kaç günde bir suluyorsunuz? Ayrıca Çiçeklerin üzerinde fıs fıs ile sulama yapıyormusunuz?tşk

      Sil
  28. İyi günler yaklaşık 3 hafta kadar önce çam agaclarindan topladığım kabukları orkide toprağına ekledim, daha önceden varmiydi bilmiyorum ama kabuklarda küçük ve parlak gri renkli böcekler var, bunlar normal mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İbrahim Bey; Bazen olumsuz şartlardan dolayı(ıslaklık ve nem gibi) böcekler yumurta bırakıyor eğer böyle bir ortamdaki kabukları aldıysanız sıkıntı yaratmış olabilir.Marketlerde satılan sterilize edilmiş orkide harcı ile değiştirmenizi öneririm. Ama öncelikle okridenin köklerini klorsuz su ile temizleyinki yeni harca da gelmesin böcekler.iyi günler dilerim

      Sil
  29. Merhaba. Yaklaşık 12 tane orkidem var. Bugüne kadar hepsine özenerek baktım ve hiç bir problem yaşamadık. Fakat son 1 aydır 3 orkidemin yapraklarında solma var. Kurumuyor da. Sadece yaprakları solgun ve bitkin duruyor. Ne çiçek açıyor, ne yeni yaprak çıkarıtıyor. Nedeni ne olabilir. Ne yapacağımı bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ; Ortam şartlarında değişiklik var mı? Havalar ısınmaya güneş çıkmaya başladı bu sıkıntı yaratabilir. Sulama ile ilgili eğer kabın içinde tutuyorsanız köklerinde çürüme olursa bu bitkiyi fazla beslemez.. Bunları kontrol etmenizde fayda var.

      Sil
  30. merhaba ıkı orkıdemım tum köklerini kestim orkıdem solmaya basladı ne yapmam gerek onun ıcın ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;Köklerin fazla sıkıştırılmış çam kabukları arasında devamlı yoğun ıslaklıkta havasız kalması yüzünden oluşur. Havbssızlık, esintisizlik ve sıcaklık farklığı sebepleriyle ciddi yer yadırgaması sonucunda çürümeler kesinlikli olacaktır.

      Sil
  31. merhaba 3 adet orkidem bulunuyor fakat ikisi neredeyse 2 günde yok oldu kökü koptu düştü sanırım suladan dolayı mantar oldu şuan yaşayan ise çok güzel 3 dal çiçek sürgünü verdi fakat yeni sürgünün ucundan damla damla su damlıyor yavaş yavaş belli bir süre aktıktan sonra o sapın ucu yumuşuyor ve beyazlaşıyor ne yapmam lazım bir sapı kestim şimdi diğer saplarda da aynı sorun var bilgilendiriseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Sulama yaparken yaprakların çıktığı gövdedeki çukurda su bırakmayın o kökü çürütür ve dediğiniz durum olur. Yapışkan sıvıyı oldukça ıslak bez ile silmeniz gerekli.. Bazı bitkiler böyle bir sıvı üretebiliyor.

      Sil
  32. merhabalar mor renkli bir orkidem var. çiçeklerini döktükten sonra çiçek verem sapları kurudu:(. aç

    ancak yaprakları gayet sağlıklı yeni yapraklar vermeye başladı. Çiçekçiye sorduğumda artık yeni çiçek açmayacağını söyledi. gübrelemek için ilaç istediğimde işe yaramayacağını söyledi. çiçeğim artık çiçek açmaz mı ve neler yapmam gerekir. yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; çiçek açar açmaz olur mu... Gövdeden zamanı gelince çiçek dalı verecektir.Senede 3 defa iyi bakılırsa çiçek verecektir. Siz sadece bakımlarını iyi yapın. iyi günler.

      Sil
  33. Merhaba, 5 gün önce mavi orkide aldık iki dalı var çiçekli ve tomurcukları vardı. Dün orkidemin çiçekleri bugün de yaprakları sönmeye başladı ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;Köklerin fazla sıkıştırılmış çam kabukları arasında devamlı yoğun ıslaklıkta havasız kalması yüzünden oluşur. Havbssızlık, esintisizlik ve sıcaklık farklığı sebepleriyle ciddi yer yadırgaması sonucunda çürümeler kesinlikli olacaktır.

      Sil
  34. merhaba 15 gün önce orkide hediye gelmişti sonra zamanla kökleri kurumaya başladı ve sonra çiçekler yumuşayıp aşağı doğru sarktı köklerini incelediğimde çürümeler vardı bende çürüyen kökleri kestim ama geriye pek fazla kök kalmadı ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Elif Hn; Daha evvelde bu sorular çok geldi. Genelde çok sulama ve suyun tahliye edilmemesi gibi nedenlerde köklerde çürüme oluyor.. Ama bitki kendine yeni kökler çıkarıp devamını sağlama yoluna gider.Ayrıca daha evvlede belirttiğim gibi Köklerin fazla sıkıştırılmış çam kabukları arasında devamlı yoğun ıslaklıkta havasız kalması yüzünden oluşur. Havasızlık, esintisizlik ve sıcaklık farklığı sebepleriyle ciddi yer yadırgaması sonucunda çürümeler kesinlikli olacaktır.Çürük kökleri kesip sulamayı 10-12 günde bir yapın güneş görmesin ama aydınlık ve serin/nemli bir yer olsun bulunduğu mekan. iyi günler dilerim.

      Sil
  35. iyi günler bir kaç hafta önce orkide hediye gelmişti ilk başlarda orkidem gayet sağlıklıydı ama zamanla kökleri kurumaya başladı sonra çiçekler yumuşadı ve aşağı doğru sarktı köklerini incelediğimde köklerde çürümeler vardı bende çürüyen kökleri kestim şimdi geriye sağlam 1 kök kaldı ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Elif Hn; Daha evvelde bu sorular çok geldi. Genelde çok sulama ve suyun tahliye edilmemesi gibi nedenlerde köklerde çürüme oluyor.. Ama bitki kendine yeni kökler çıkarıp devamını sağlama yoluna gider.Ayrıca daha evvlede belirttiğim gibi Köklerin fazla sıkıştırılmış çam kabukları arasında devamlı yoğun ıslaklıkta havasız kalması yüzünden oluşur. Havasızlık, esintisizlik ve sıcaklık farklığı sebepleriyle ciddi yer yadırgaması sonucunda çürümeler kesinlikli olacaktır.Çürük kökleri kesip sulamayı 10-12 günde bir yapın güneş görmesin ama aydınlık ve serin/nemli bir yer olsun bulunduğu mekan. iyi günler dilerim.

      Sil
    2. Orkidemi daha önceden budama yaptım ve yeni bir filiz verdi ordanda çiçek açtı budamış oldugum dallar bir çomak gibi duruyor hiç hoş gözükmüyor onları kesmem gerekiyor mu dibinden

      Sil
    3. Merhaba Emrah Bey;eskiden çiçek veren ve şimdi kurumuş olan daldan bahsediyorsak evet kesebilirsiniz sorun teşkil etmez. İyi günler dilerim.

      Sil
  36. Merhaba orkidemin dalı kurudu kuruyan yeri kestim ancak bir hafta sonra yine kuruma olduğunu gördüm ve tekrar kestim böyle giderse orkidemin dalı kalmayacak bu kurumayı önlemek için ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Manolya Hn; Eskiden çiçek veren dalı gövde yakınından kesebilirsiniz , Bitki gövde den tekar çiçek verecek dal çıkarır..İyi günler.

      Sil
  37. Merhaba 2hafta önce bir orkide aldım bir saksının içinde 3renk orkide var sarı mor beyaz saksımın alt tarafında delikler olmadığından haftda bir 1cay bardağı su döküyorum. Fakat alt tarafta bir yaprağı kendini vermiş ölmüş gibi ne yapmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kübra Hn, bitkiyi orkide saksısı(Tahliye delikleri olan) alıp dikmeniz gerekir aksi durumda tahliye olmayan su kökleri çürütüp bitkiye zarar vermeye başlar.

      Sil
  38. Bakımı; Bitkinin çürümüş köklerini temiz bir bıçak ile kesip atın.yeni bir orkide harcına/toprağına dikin ve haftada bir daldırma sistemi ile sulayıp saksıdaki suyun tahliyesini yapmayada özen gösterin...Direk güneş ışınları gelmeyen ama serin aydınlık bir yerde tutun..Bitki kendini toparlayabilirse gövde den yeni kökler çıkarmaya başlar.

    YanıtlaSil
  39. merhaba,
    orkidemin dalları sarardı.3-4 tane yaprağı vardı onlarda sarardı dıye az önce kopardım ama anlıyorumkı yaptıgım dogru değilmiş :( ofis ortamını begenmedi sanırım. eve götüreceğim. sarı olan dalları kesip, yeni bir saksıya mı dikmem gerekiyor?ilk defa orkidem oldu, ona da bakamadım.:(( nasıl tekrar eski haline döndürebilirim? yardımınızı rica ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ayşe hn. sararan yaprakları kesip koparmak gerekmiyor. zamanla kendisi düşer. koparma sıkrasında gövde de zarar görür.Sararan dal varsa gövdeye yakın yerden kesebilirsiniz .Zaman geldiğinde gövdeden yeni dal çıkarıp çiçek verir.İyi bakılan orkide çiçek döktükten sonra 3*4 ay sonra tekrar çiçek verebilir.

      Sil
  40. Merhabalar bir orkidem var hediye geldi bana. Yetiskin bir orkide 6 tane çiçeği 3 tane yeni acacak tomurcugu var alt yapraklarindan biri azcik sarı gozukuyor diger yapraklarindan. Diger yapraklari koyu yesil ve kenarlari kirmizilasti hafif sekilde kenarlari tirtikli olarak kahve.krem renkte kuru sekilde olmaya basladi yaprak uclarida ayni sekilde kuru.kokte çürümeler vardi temizleyip tarcin surdum her sabah yapraklari ve dibini fisfislayarak bol sekilde suluyorum diye dusunuyordum sanirim yanlismis.tam gunes isiginda birakmadim hic bi zaman bazen iri taneli harcinda minik beyaz mantarlar olusuo bulanik bir sekilde yağmur suyu biriktirmistim onunla suluyorum 1 haftadir bekliyo yağmur suyu bakterimi uretti acaba diyede dusunmuyor değilim cok acemiyim yardimci olabilir misiniz ? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Duygu hn. orkide kayıplarında genelde aynı sotun oluyor . Sulama... Kışın 12-15 günde 1 yazın 7 günde 1 defa sulama yeterlidir.GÜndüz saati nemlendirmek için fıs fıs yapabilirsiniz ama oda ilk ve son sulama araındaki bir gün için uygun diyebiliriz. Sulama sonrası kapalı saksıda duruyorsa onuda tahliye etmek gerekir.. Sulama kötü harçlarda böceklenme yapar. Bu durumda bitkiyi iyice temizleyip yeni harca koymak en sağlıklısıdır.

      Sil
  41. Merhaba benimde bitane orkidemin var en altta bi kökün ucu çürümüş ve toprağın üs tarafındaki kökler kurumuş gibi bide çiçek açtı son çiçeğin yanlarında bi tatlama var gibi ordan yeni cicekmi verecek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fatma Hn,h sulamayı çok yapmayın 7 günde 1 yapın ve suyu tahliye edin.. Gündüz saatlarinde nemlendirmek için fıs fıs yapa bilirsiniz.Aksi taktirde köklerde çürüme artacaktır.İyi günler dilerim

      Sil
  42. Merhaba gereken herşeyi yapmışsınız... Eğer çok zarar görmemişse zamanla kök çıkar.

    YanıtlaSil
  43. Merhaba benim 5 orkidem var ve keyifleri çok çok yerinde şükürler olsun ki:)Bir orkidem sahibinin bakamaması sebebiyle bana geldi.Geldiğinde yaprakları benekli ve buruşmuş,uçları çatallaşmış,kökleri kurumaya yüz tutmuş haldeydi.Diğer orkidelerimle kardeşçe bir ortamı paylaşınca ve tabii hassasiyetle sevgi,şefkat gösterip bir de suyunu,vitaminini zamanında verince kısa zamanda toparlandı.Yapraklar çıkarttı yeniden ama onlar da benekli.Türü mü böyledir emin olamadım.Hasta görünmüyorlar ama nette baktığım orkide resimlerinde benekli yaprağı olan bir tür görmedim.
    2. sorum da şu: Her orkideden keiki yöntemiyle çoğaltma yapabilir miyim? Daha önce de bakımsız kalmış bir misafir orkideden çiçek dalından çıkmış yavru orkideyi büyütüp ayrı saksıya alabildim ve devam ediyor neşeyle büyümeye.Şu anda 3 orkidem var çiçekli ve birinin çiçekleri soluyor yavaş yavaş.Ondan da üretim yapabilir miyim dersiniz?
    Sayfanızı çok yararlı buldum ve size danışmak istedim.İyi günler dileğimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar; https://www.facebook.com/mevsimlikcicekvebitkibakimi/ sitesine mesaj bölümünden foto gönderirseniz daha iyi yorum yapabilirim.Keiki bitkinin gelişmişliği ve bakımıyla alakalı olarak her orkide de olur. Sitemizle ilgili güzel yorumlarınız için teşekkürler.Facebook sitemize foto gönderirseniz çiçeklerinizle ilgili yayınlamak isterim. tşk.

      Sil
    2. İlginize teşekkürler ve sayfanıza çiçeklerimin fotoğraflarını gönderdim.

      Sil
    3. Çiçek fotoğraflarınızı en kısa sürede yayınlayacağım. iyi günler dilerim

      Sil
  44. Merhaba benim 5 adat orkidem var ve neşe içinde büyümeye,çiçeklenmeye devam ediyorlar.
    Size 3 sorum olacak.
    1. Orkidelerimden biri arkadaşımın bakamamasından dolayı bana geldi.Geldiğinde yaprakları benekli,kurumaya yüz tutmuş haldeydi Ama köklerinde ümit vardı ve neyse ki sevgi ve ilgiyle bakıma hemen cevap verdi:)Şu an keyfi yerinde ama yeni çıkan yaprakları da benekli...Acaba cinsi mi böyle yoksa sorun mu var emin olamadım ve size sormak istedim.
    2. Yine bakımsız kalmış bir orkidenin evimize gelişinden kısa süre sonra keiki yöntemiyle yavrusu oldu.Bakıp büyüttükten sonra başka saksıya aldım yavruyu ve onun da neşesine diyecek yok:)
    Sorum şu:Her orkideden keiki yöntemiyle çoğaltma yapabilir miyim?
    3. Nerdeyse 5 yıllık bir orkidem var ve orkidmin yaprakları çoğalıp kök verdikçe köklerin uzaması hep yukarılara doğru oldu ve tabii bir süre sonra da çiçeklerimin bulunduğu masa üzerine yayılmaya başladı. Saksısını değiştirmek istiyorum ama tüm kökler de capcanlı.Kesip atarsam çiçeğime zarar verir miyim yoksa bu haliyle epey büyük bir saksı mı olmalı yeni evi?
    Cevaplarsanız çok mutlu olurum Şimdiden teşekkürler,iyi günler.

    YanıtlaSil
  45. Merhaba ben bahar.orkidemin çiçeğinde yeşilimsi küçük benekler çıkmış sebebini ve ne yapmam gerektiğini söyleyebilir misiniz lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Bahar hn.Orkideler de yaygın olarak görülen bakteriyel hastalıklar yumuşak çürüklük ve kahverengi çürüklük olarak bilinen Erwinia ve kahverengi benek hastalığı olarak bilinen Pseudomonas dır. Genellikle bakteriyel enfeksiyonlar çok yüksek nem ve yetersiz hava dolaşımı tarafından teşvik edilmektedir. Yaşam koşulları soğuk ve nemli olduğun da orkide bakteriyel hastalıklara karşı daha duyarlı olmaktadır.Bu nedenle akşam saatlerinde ve havasız ortamlarda çiçeklerine su püskürtmeyin en büyük neden budur.iyi günler dilerim

      Sil
  46. Merhaba benim mini orkiden var ve saksısında orkide toprağı yerine yosun var ben bunu orkide toprağı ile saksısını değiştirebilirsiniz bir sakıncası yoksa yorumlarınızı ve bilgilerinizi çok beğendim ilginiz için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İlknur Hn; Normal orkide ile küçük orkideler arasında boyut farkı olduğu için küçüklerde daha çok yosun kullanılıyor.Ama ayrıca bir saksıya almak isterseniz de alabilirsiniz.Size ileteceğim karışımı kullanabilirsiniz

      — Kestane toprağı: Sadece tozundan tamamıyla arındırın. en büyük taneler kuru nohuttan büyük olmamalı.
      — Çam kabukları: Ortalama kuru nohut taneleri kadar olacak. Bu boyutta bulamazsanız doğrayabilirsiniz.
      — Ponza taşı: Pirinç – nohut taneleri büyüklüklerinde irili ufaklı.
      — Leonardit: Pilavlık pirinç taneleri kadar ve nohuttan küçük irili ufaklı.

      iyi günler dilerim

      Sil
  47. Merhaba. Benim üç dört aylık. Başlarda bilmediğim için çok sulama yapmıştım. Çürüyen kökleri kestim. Daha sonra tarçın sürdüm. Ama zamanla orkidemin yaprakları buruştu ve çiçekleri kurudu. Geçen haftada çiçek vitamini aldım. On dk suyun içine attığım çiçek vitamini içinde beklettim daha sonra suyunu döktüm ama hemen dalı kurudu :( zaten iki dalı vardı biri kurudu yarıya kadar ne yapmalıyım??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tekin Bey; Zaten ne oluyors aşırı sulamadan kaynaklı oluyor.Ama daha sonrasında gerekeni yapmışsınız..Lakin bitki formunu kaybetti mi toplaması çok zor oluyor.Çiçek dalının kuruması sorun değildir.Zaten çoğunda böyle olur.ama çiçeklenme olunca gövde den yeni bir dal çıkartır.

      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  48. merhaba benim iki tane orkidem var ve bir buçuk ay evde olmayacağım orkidem kururmu? ne yapmalıyım tatile çıkmadan önce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba o kadar süre dayanmaz... Altına su koyup gidersenizde suda durmaktak kökleri çürür ve yine ölür.. Bir tanıdıktan yardım almanız en iyisi :) :) iyi günler dilerim

      Sil
  49. Merhaba geçen sene orkidemi aldım
    bir süre sonra çiçekleri döküldü
    uzun bir aradan sonra dalından yaprak ve kök yada dal veriyor yaprak veren kısmını kesmeli miyiz
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;Eski çiçek açmış dal dan bahsediyorsanız ve o dal kurumuşsa gövdeye yakın yerden kesebilirsiniz.Ayrıca gövdeden çıkan dediğiniz gibi kök yada dal olabilir biraz büyüsün anlaşırılır. Facebook adresimize foto atarsanız yakın çekim daha da iyi olur.iyi günler dilerim

      Sil
  50. Iyi gunler bugun saglikli bir phalaenopsis orkide aldim. 2 dallı.Ama kökleri okadar uzun ki. Orkide ile yarışıyor sanki. Saksi degisimi suan yapamam yerine alismasi lazim.ve cicekleri var. Bu uzun kökleri kesmelimiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Arzu Hn. kökleri kesmenize gerek yok.. Kök olması iydir. Bu neden olur size link gönderiyorum kontrol ederseniz sevinirim.tşk

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI

      Sil
  51. Slm orkidem çok güzel çicekli aldım ve devam ettirdi çicekleri bayağı durdu bitti ama gecende bir yaprağının yere düştüğünü gördüm şaşırdım çünkü sararma fln yoktu yaprağa baktim içi böyle sanki jöle dolu gibi olmuş diğer yaprak larda olursa diye peçete koydum boğum yerine neden ve çözümü nedir lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nursel Hn;

      aşağıdaki linkte hastalıkları ve tedavileri bulunmaktadır.

      İyi günler dilerim.

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI

      Sil
  52. Merhaba benim küçük boy orkidem var. 1 yaşında tekrar çiçeklendi ve yeni bir sürgün büyütüyor. Fakat şöyle bir durum oldu alt iki yağrağı suyu çekilmiş gibi görünüyor. Ayrıca kökleri kahverengi bence toprağının ve saksısının değişmesi lazım ama ne yapacağımı nasıl yapacağımı bilmiyorum. Yol gösterirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI da geniş açıklamalarda bulundum..Video incelemesi sonrası hala sorunuz olursa yardımcı olmak isterim .İyi günler dilerim

      Sil
  53. Merhaba benim küçük boy orkidem var. 1 yaşında tekrar çiçeklendi ve yeni bir sürgün büyütüyor. Fakat şöyle bir durum oldu alt iki yağrağı suyu çekilmiş gibi görünüyor. Ayrıca kökleri kahverengi bence toprağının ve saksısının değişmesi lazım ama ne yapacağımı nasıl yapacağımı bilmiyorum. Yol gösterirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI da geniş açıklamalarda bulundum..Video incelemesi sonrası hala sorunuz olursa yardımcı olmak isterim .İyi günler dilerim

      Sil
  54. Merhaba, orkidemin bütün kökleri çürüdü yanlarından yeni kökler çıkarıyordu ancak onlar da büyümüyor artık. Kurtarma şansım var mı? Ayrıca çok ufak yeşil böcekler geziyor saksıda ve yapraklarda ne yapmam gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esra Hn;

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI da geniş açıklamalarda bulundum..Video incelemesi sonrası hala sorunuz olursa yardımcı olmak isterim .İyi günler dilerim

      Sil
  55. merhaba,

    ilk defa orkide bakıyorum Mart ayından bu yana bende. Beyaz iki dallı çok hoş bir orkidem var. Ben orkidemin hangi cins olduğunu bilmiyorum.Orkidem bir dalındaki bütün çiçekleri döktü diğerindekilerde dökülüyor, havalar yeni ısınmaya başladı aslında bu mevsim de normal mi? birde ben yaprak döken dalların kuruyup kurumadığından emin değilim şuanda ama diğer çiçekleri de döktükten sonra bahsettiğiniz 3 boğum üzerinden budamalı mıyım yoksa kasım gibi demişsiniz kasım ayını o şekilde bekletmeli miyim ? eğer bekleticeksem ne şekilde sulama yapmalıyım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;

      Orkidelerde senede 2-3 defa çiçeklenme olabilri iyi bakım yapılırsa. Yeni alınan orkidelerde şartlar değiştiği için ya hemen yada belli bir süre sonra çiçeklerde solma ve dökülme.Dallarda kuruma başlar.. Bu normal bir süreçtir.Dal kuruma durumuna göre kesebilirsiniz istediğiniz zaman.. Sulama ise yazın 4 günde 1 daldır çıkar sistemi ile yapılmalı ..Saksıda su kalırsa kökler çürür.Size link iletiyorum bunları incelerseniz iyi olur.

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI
      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  56. Merhabalar

    Evimi taşıdım ve yer degisiklikliginden orkidelerimin cicekleri önce çiçekleri döküldü. .
    Daha sonra sıvı bitki besini aldım ve toprağını değiştirdim
    Bir tanesi yeni yaprak çıkardı toparkadı diye düşünürken yaprakları sarardi dokulmeye başladı ve minik mantarlar oluştu şeffaf saksinin içinde. ..
    Özetle toprağında mantarlar var ve yaprakları sarardi döküldü çiçek dalı kurudu ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Yer değişikliğinden çabuk etkilenir orkideler.. Bundan dolayı sıkıntı olmuştur.. Size sorun ve tedavi için link iletiyorum izlerseniz sevinirim.

      tşk.

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI

      Sil
  57. Merhabalar,
    Size birkaç sorum olacaktı. Orkide yetiştirmeye yeni başladım. Şuan camlı kapalı balkonumda güneş görmeyen esintili bir yerde duruyor. İlk sorum kışın bu kapalı balkonda durması orkideye zarar verir mi? İkinci sorum ise yapraklarında bazı ufak yarıklar oluştu. Bunlar neden olmuş olabilir. Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  58. bendeki orkide cicek actigi dalda simdi yaprak acti ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ramazan Bey;

      KEİKİ adını verdiğimiz bir durum.Yaprak gelişip aynı orkidedeki kök gibi kökler verecek 2 kök olduğunda ve büyüklüğü yeteri düzeye gelince isterseniz farklı bir saksıya alabilirsiniz .Yavru bir orkide sahibi olursunuz böylelikle...

      Sil
  59. benim orkide cicek actigi dalda simdide yaprak acti ne yapmaliyim o yapragi diksek olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ramazan Bey;

      KEİKİ adını verdiğimiz bir durum.Yaprak gelişip aynı orkidedeki kök gibi kökler verecek 2 kök olduğunda ve büyüklüğü yeteri düzeye gelince isterseniz farklı bir saksıya alabilirsiniz .Yavru bir orkide sahibi olursunuz böylelikle...

      Sil
  60. merhabalar,
    benim iki tane phalaenopsis orkidem var.. bir tanesini geçen yaz aldım ve aldıktan kısa bir süre sonra bütün çiçeklerini döktü.uzun bir süre çiçek açmadı sadece yaprak verdi. İlkbaharda 3. boğumdan budadım fakat bu sefer de kestiğim yerlerin uç kısmı kurudu ve yaprak uçlarında çatallaşma var. Ne yapmalıyım.

    Diğer orkidemde ise geçtiğimiz kasım ayında keiki oluştu şuan 3 yaprağı ve bir kökü var. Aynı zamanda da 3 tane çiçek açtı. Ancak kök büyümesi durdu köklendirmek için ne yapabilirim. Anne orkidenin ise yaprakları yumuşadı. Bakımlarını nasıl yapmalıyım.Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Bakımı ve hastalıkları hakkında size hazırladığım videoları izlemenizi tavsiye ederinm...Ayrıca keiki için 2 kök olmadan ana çiçekten ayırmamanızı öneririm.

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI
      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  61. Merhaba,
    Orkide bakımında biraz acemiyim. Aslında ilk aldığımda gayet güzel gidiyorduk 9 adet çiçeği olan orkidem 21 adet çiçek açmıştı. Sonra birden bire bütün çiçekler 2şer 2 şer dökülmeye başladı. Bakımında hiç bir değişiklik yapmadım neden olduğunu anlayamıyorum. köklerinde bir çürüme de görmedim.
    Sadece dün farkettiğim dallarında tırnak ucu şeklinde soyulmuş ve o kısım kurur gibi olmuş. Nasıl bir tedavi uygulamam gerektiğini bilmiyorum lütfen yardımcı olurmusunuz benim için çok önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Meltem Hn. ;

      Eğer bakım şartlarında ve bitkide bir sorun yoksa olağan çiçeklenme sürecinin sonuna gelmiş olabilir. Ama muhakkak sıcakların artması ve sulamadaki dengesizlik vs gibi durumlar etki göstermiştir.Bakım ve hastalık durumlarını incelemenizi rica ederim.

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI
      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  62. Merhaba çook acilll orkidem çiçeklerini döktü ve iki dalıda köküne doğru sararmış ve üstten kurumaya başladı ne yapmalıyım lütfen yardımcı olurmusunuz teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ahmet Bey; Gövdeye yakın yerden kesebilirsiniz.Çiçek açmak için yeni dlı şartlar uygun olduğunda gövdeden yeniden çıkaracaktır.Mevcut bakıma devam edin..Size bakımı ve hastalıkları ile ilgili link iletiyorum faydası olacaktır.İyi Günler

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI
      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  63. bana yardımcı olabilirmisiniz? orkidemi 3 ay öncesinde aldım cicekleri döküldü ve sararmaya başladı budamam lazım mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Gövdeye yakın yerden kesebilirsiniz.Çiçek açmak için yeni dlı şartlar uygun olduğunda gövdeden yeniden çıkaracaktır.Mevcut bakıma devam edin..Size bakımı ve hastalıkları ile ilgili link iletiyorum faydası olacaktır.İyi Günler

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI
      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
    2. Merhaba bana bir hafta önce orkide geldi geldiği gün çiçekleri güzeldi bir kaç gün sonra çiçekleri küstü yaprakları döker mi acaba yoksa eski haline getirebilir miyiz?

      Sil
  64. merhabalar benim orkıdemın dalı tamamen kurudu köktenmı kesmem lazım acaba :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Gövdeye yakın kısımdan kesebilirsiniz. Daha sonra yeni dal çıkarır gövdeden.

      Sil
  65. Merhaba bana 1hafta önce orkide geldi gayet iyidi çiçekleri açmıştı sonra boynu büküldü çiçekleri eğildi bir tarafa doğru yerini değiştirdim hala aynı tekrar eski haline Nasıl getirebilirim yapraklarını mı dökücek bilmiyorum bilgi verirseniz çok sevinirim iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, geldiği yer ile sizin koyduğunuz yerin iklim ve sıcaklıkları muhakkak fark oluşturmuş ve bitki şaşırmıştır.Normal bir süreçtir hassas bitkidir orkide.size link gönderiyorum izlerseniz faydası olacaktır. İyi günler dilerim.

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI
      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  66. Merhaba orkide cicegine besin nasıl verilir.ve o tekrar kullanılanilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ;

      Sulama suyuna kapta 1 kapak kadar koyup daldırma yöntemi ile sulayabilirsiniz.Besin 15-20 günde bir verilmelidir.iyi günler dilerim

      Sil
  67. merhaba orkidem 2.5 senelik ve gayet sağlıklı ilk çiçek dökümünden sonra 3. boğumun üzerinden kestim ve kesitğim yerlerden yeni dal uzadı ve çiçek verdi. Şimdi çiçekler tekrar döküldü budama işlemini hangi boğum üzerinden yapmam gerek yine tam dipten sayıp 3. boğum üzerinden mi budayacağım yoksa yeni filizlenen dalın üzerinden mi kesim yapacağım teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Dalın çok uzun olması çiçeği besleme ve taşıma açısından iyi olmaz daha evvel yaptığınız gibi bir uygulama yapabilirsiniz.

      İyi Günler dilerim.

      Sil
  68. Merhabalar,
    Öncelikle yararlı bilgileriniz için teşekkür ederim. Yaklaşık dört yıldır orkide bakıyorum ve altı adet orkidem var. benim sorum, orkidelerimin sürekli yaprak çıkarması normal midir? dört yıldır baktığım orkidemde 12 adet sağlıklı yaprak var ve şu anda 13.yü çıkarıyor. yapraklar sağlıklı olduğu için dökülmüyor da. çok yaprak az çiçek yani :) orkidelerimin daha fazla çiçek açması için öneri alabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aylin hn, bunun bazı nedenleri olabilir. Siz kontrol edersiniz hangisi olabileceğini :))


      1- Uzun süre susuz kalıp fazla suyla sulama
      2- Tuzlu su kullanma
      3- Gece gündüz sıcaklığında ve ışık yoğunluğunda ani ve yüksek oranda değişim
      4- Yetersiz ortam nemi ve nemde dalgalanma
      5- Hava akımında kalma pencerenin açlıp yanında kalması sonucu olabilir
      6- Meyve sepeti vb. etilen gazı yayan olgunlaştırıcı etkisi olan kimyasal bir etki.
      7- Böceklerin beslenmesi sonucu sapta kuruma

      Sil
  69. İYİ GÜNLER. ORKİDEM ÇİFT DALLI BİR DALI 4 GÜNDE RENK DEĞİŞTİRMİŞ YEŞİL DEĞİLDE KIRMIZI GİBİ OLMUŞ VE KÖKLERİ COK ZAYIF NE YAPMALIYIM?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI den kökleri ile ilgili sorunlara çözüm bulabilirsiniz.İyi günler dilerim

      Sil
  70. Merhaba çiçeğimin dalları tamamen kurumuş ama yaprakları canlı ve yeşil.gövdeye yakın yerden kesin demişsiniz yorumlarda tam olarak nerden kesmeliyim anlayamadım yani dalı en aşağıdan mı kesmeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;

      2-3 cm kalacak şekilde kesebilirsiniz. Gövdeye zarar gelmeden.iyi günler dilerim

      Sil
  71. merhaba.. orkidemi çok fazla sulamışım tatilden geldiğimde çiçeklerini ve tüm yapraklarını döktüğünü gördüm. şuan hiç sulama yapmıyorum ama kökleri çürümüş görünüyor yapabileceğim bir şey var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;Canlı köklerin haricindeki kökleri temiz bir makas ile kesin toprak çok nemli ise yeni toprak ile değiştirin 10-15 günde 1 sulama yapın.Güneş bir yer olmasın ama bol aydınlık ve serin yer uygun olur.

      Sil
  72. Merhaba,orkidem yaklaşık iki ay önce hediye gelmişti,şu zamana kadar hiç bir problem yoktu.bugun çiçek olan dallarını sararmış gördüm sulamam gerektiğini düşündüm dibine bakıyım dedim meğerse saksıda su birikmiş ( sefaf saksı haricinde seramik saksıdaydı) bende hemen suyu döktüm seramik saksıdan çıkarttım kuruyanları kestım ama saksıdan çıkartırken 6 tane 3 tanesi büyük diğerleri küçük ve orta boy olmak üzere yaprakları kendiliğinden döküldü bende yaprakların dibine baktım yani gövdesine bitişik olan yerlerine ıslak,sümüksü ve kahve rengiydi sanırım çürümüş peçeteyle biras kuruttum ama daha önce hiç çiçek bakmadım ne yapmam lazımmm ????? :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hilal Hn;

      Merhaba;Canlı köklerin haricindeki kökleri temiz bir makas ile kesin toprak çok nemli ise yeni toprak ile değiştirin 10-15 günde 1 sulama yapın.Güneş bir yer olmasın ama bol aydınlık ve serin yer uygun olur.İyi günler dilerim

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI
      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  73. Merhaba
    Evde 2 minyatur 3 biyuk orkidem var ve yaklasik 2 aydir yeni yaprak cikarmiyorlar
    Yapraklari tamamen sari kahverengi olup oluyor.koklerde simdilik sorun yok.cicekciye sordugumda cok suladigimi soylediler sulamayi biraktim.haftada 1 gun suluyorun.orkidelerin yeniden canlanmasi ve ciceklenmesi icin ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  74. Merhabalar;
    Yaklaşık bir ay önce hediye beyaz orkide aldım şeffaf saksıyı başka bir saksının içine koymuşlar ve üstüde küçük taşlarla kaplı bende dokunmadım hala o şekilde duruyo arada sırada suluyorum direk güneş almıyo günışığının olduğu biyere koydum sekiz tane çiçek var üstünde 3 tanesi hala canlı duruyo ama diğerleri kurudu ve dökülmeye başladı neden olabilir bilgi verebilir misiniz acaba teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gizem Hn;

      Bakım ve yer koşullarının değişmesi +/- durumlarda bitkide bazı tepkiler olması normal karşılanır.Ama sonrasında buna alışır ve bundan sonraki seviyede sıkıntı olmaz.Sulamayı kış ayları geldiği içi fazla yapmayın 10 günde bir daldır çıkar ile yapın ve suyu tahliye edin muhakkak..Kabın içinde su kalırsa kökler çürümeye başlar.Ama gündüz saati fıs fıs ile ferahlatabilirsiniz 3-4 günde bir ekstra olarak.İyi günler dilerim

      Sil
  75. Merhabalar orkidemi bakım için vermiştim ve dalları sağlam olmasına rağmen kesildi. Çiçeklenmesi için yeni bir dal mı çıkartacak yoksa kesilen dallar mı büyüyüp çiçek açacak? ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Songül Hn,

      Mevsimi gelince ve çiçek bakım koşullarını sağlarsa gövdeden yeni dal ve kökler verir.Merak etmeyin.İyi günler dilerim.

      Sil
    2. Merhaba orkidemin kökünden küflenme oluyor ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz lütfen

      Sil
    3. Sulamayı azaltın,kuflü çürümüz kökleri kesin ve ve yeni orkide harcı ile saksıya tekrar dikin.iyi günler dilerim

      Sil
  76. Merhabalar orkide in 4 tane çiçeği var 3 tane tomurcuk vardı. Tomurcukları döküldü ne yapmam gerekiyor. Orkidem kalorifersiz odadaydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Bakım ve hastalıkları ile ilgili videomuzu izlerseniz size çare olacaktır.

      >İyi günler dilerim

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI
      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  77. Mrb orkidemde saksı dısına dogru kokleri buyumeye basladi,saksisiniz degistirmem mi getekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Link te sorunuzun nedeni ve cevabı var .. İyi günler dilerim

      >İyi günler dilerim

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI
      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  78. Merhabalar orkidemin bir yaprağı sarardı. Ayrıca çiçek çıkan dalı çiçekler döküldükten sonra budadim. Budamadan bir sure sonra dal kurumaya başladı ve şuan kurudu. Sizce tekrardan duzelirmi. Evetse nasil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba dallar kurur ve kesilir sıkıntı olmaz. Orkide gölgesinden yenide dal çıkaracaktır. sadece sabırlı bir şekilde zamanı gelinceye kadar bakımını yapınız.

      Sil
  79. Merhaba, orkidem 2 ay önce hediye geldi. Yaklaşık 13 tane çiçeği vardı ve şuanda 3 tanesi kaldı diğerleri döküldü. Yapraklarının orta kısmında kararmalar fark ettim (sulamasını 15-20 günde bir yapıyorum) şuan kök çürümesi mi yaşıyor yoksa mantar mı var anlayamıyorum. Şeffaf saksı içerisinde ve köklerinin uçlarından yeşil başlar vermiş gibi kökler büyüyor o yüzden mi anlayamadım. Ayrıca yaprakların orta kısımlarındaki siyahlıklara ne yapmalıyım??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Bakım ve hastalıkları ile ilgili videomuzu izlerseniz size çare olacaktır.

      >İyi günler dilerim

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI
      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  80. Merhabalar,
    Bir ay önce mavi renge boyanmış bir orkide almıştım. Aldığımda yaprakları ve kendisi son derece sağlıklıydı. Sadece en alt yapraklardan birinin kenarında hafif bir zedelenme vardı. Birkaç gün önce o zedelenen yaprak, zedelendiği yerden kahverengiye döndü. Şu an zedelenen kısım siyah, yaprağın geri kalanı da giderek sararıyor. Ve saksıyı çıkardığımda saksıda bir sürü siyah minik böcek gördüm. Ne yapmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Bakım ve hastalıkları ile ilgili videomuzu izlerseniz size çare olacaktır.

      >İyi günler dilerim

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI
      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  81. merhaba benım orkıdemın cıceklerı uzerınde benekler oluştu nasıl bı cözüm yolu onerırsınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI linkinde bu konuda bilgi mevcut izlemenizi rica ederim.

      Sil
  82. merhaba 1 aylık orkıdem var ilk aldıgım da seffaz bi plastıkteydı küçüktü sonra orkıde topragıda aldım yeni topragına ve saksısına yerlestrdım hata aldıktan sonra 1 hafta içinde 4 bes çicek daha açtı sonra bir gün günes alsn dıye cam kenarına koydum fakat tomurcukları kurudu çiçekleride soldu ama dökülmedi daha sonra bnde 10 gün once orkıde besini aldım onu 1 lıtreye bir kapak koydum ustunde oyle yazıyordu ama nedense bir iki gün içinde yaprakları sarardı ve düştü bende topragın içini actım çürümüş gibi geldi kökleri kestim bügünse hiç bir yapragı yok anlayamadım nne yapamam gerekıor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Fazla sulama ve cam kenarıdan gelen güneş köklere ve çiçeklere sıkıntı vermiş.

      Bakım ve hastalıkları ile ilgili videomuzu izlerseniz size çare olacaktır.

      İyi günler dilerim

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI
      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  83. Merhaba orkidemin sapı uzun zamandır kuru duruyordu bende en dipten kestim ama biraz duruyor oraya tarçın döktüm yanlış mı yaptım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Bazen sap kurur dibe kadar o zaman kesersiniz eğer dal kurumuyorsa dipten 3. boğum üzerinden kesebilirsiniz.Orada keiki verebilir.

      Sil
  84. Merhaba,dün bir orkide aldım.kokleri yesil ve gayet sağlıklı görünüyor ama eve geldikten sonra toprağında 1 mm boylarında yeşil böcekler olduğunu gördüm.alabildiklerimi alıp attım ama hala var.zararlı olup olmadiklarini da bilmiyorum.ne yapabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ,gövde altını komple yıkamanızı ve orkide toprağı ile yeni toprak değiştirmenizi öneririm.
      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI

      Sil
  85. Merhaba orkidemin yaprağı sararmadan döküldü nedeni ne olabilir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaprak aralarına su kaçtığı için olabilir.

      Sil
    2. Merhaba ; Size link iletiyorum izlerseniz faydası olur.

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI

      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  86. merhaba orkidem soğukta kaldı ve yaprakları çürümüş yaprakları kesmelimiyim köklerde sıkıntı yok sizce ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba yaprakları kesmeyin bir durum olursa kendisi zaten tepki olarak dökecektir.Size link iletiyorum belki faydası olur.

      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI

      Sil
  87. İyi günler orkide konusunda hevesli ama acemiyim 4 orkidem var 3 ünü yeni aldım 1 tanesi 1 yıl olacak alalı. İlk orkideyi budadım ama uzamadı yeni yaprak çıkardı 3 tane. Yeni olanlardan 2 tanesinin tonurcukları soluyor. Ben de saksıdan çıkardım akşam çok nemli kökleri sanki eriyecek gibi şimdi dışarıda yeni toprak alıcam bugün ve saksı değiştircem 4. 2 gün oldu 1 2 hafta sulamadan takip edicem. Tomurcukar n3den solmuş olabilir. Yaptığım işlemler doğru mu ve ilk orkidem nasıl çiçeklenir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Orkide için ortam çok önemli. Yeni eve gelenlerde değişim olması çok normal çünkü geldiği yer ile sisin evinizdeki iklim farklıydı.Sıcak ve çok sulu ortamda çiçek açmaz ve tomurcuk döker.size 2 link gönderiyorum izlerseniz size faydası olacaktır.

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI

      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  88. Merhaba iki adet orkidemin topraginda kahve rengi bocek var topragi yeni aldim orkideler geldiginde toprak azdi saksiya ilave yaptim ne yapa bilirim ve bi tanesi sararmaya basladi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bakımdan kaynaklı sıkıntı yaşıyorsunuzdur. size link gönderiyorum bunları izlerseniz eğer size faydaası olacaktır.

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI

      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      Sil
  89. Merhaba, orkidem yaklaşık 6aydır benimle birlikte şimdiye kadar bir problem yoktu ama bir dönem 1 ay kadar evde olmadığım için susuz kaldı şimdi düzenli suyunu veriyorum ama 5 yaprağı vardı 2 si tamamen sararıp kendi kendine koptu şuan biri de yarı yarıya sararıp çürümüş gibi ve bugün üzerinde küçük beyaz beyaz tanecikler gördüm yapmam gereken bir şey var mı hastalık mıdır acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Size ilettiğim linkte bakımı ve böceklerin temizlenmesi ile ilgili bilgi var izlerseniz faydası olacaktır.

      https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

      https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI

      Sil
  90. Merhaba benim iki yıllık bir orkidem var çiçek açtı gayet sağlıklı görünüyordu birden yeni açmış olduğunu çiçekleri cansız baygın oldu sorun ne hiç anlamadım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  91. Merhaba;

    Bunun birkaç nedeni olabilir. size link gönderiyoum bakarsanız iyi olur

    https://www.youtube.com/watch?v=3whVvx3sMMI

    https://www.youtube.com/watch?v=N83aS0uJKtk

    YanıtlaSil
  92. Merhaba, orkidemin kökü tamamen çürümüş.Fazla sulamışım.Ve toprağında çok minik böcekler vardı. Topraktan ayırdım. Kökündeki çürükleri keserken kökü koptu. Yapraklar elimde kaldı. Bir yaprak sararmaya başlamıştı, diğeri yeşil. Yani elimde kalan tek bir yeşil yaprak.Bunu kurtarabilir miyim. Sadece yapraktan sürgün vermesini sağlayabilir miyim? Suya mı koymalıyım. Ne yapmalıyım? Yoksa yapraktan üretmek imkansız mı? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  93. Merhabalar , 3 -4 aylik bi orkidem vardi. Yapraklarini geldikten cok gecmeden doktu.Govdesinde de kurumalar baslamis. Koklerindeki curumeleri kestim ama dogru yaptigima emin değilim. Yeşil yapraklarindan bir taneso koptu digerinde de yirtilma var. Kurtarmak istiyorm ama napicagimi bilemiyorum.Budama bunayda yapiliyor mu? Cok mu gectir artik?

    YanıtlaSil
  94. Merhabalar , 3 -4 aylik bi orkidem vardi. Yapraklarini geldikten cok gecmeden doktu.Govdesinde de kurumalar baslamis. Koklerindeki curumeleri kestim ama dogru yaptigima emin değilim. Yeşil yapraklarindan bir taneso koptu digerinde de yirtilma var. Kurtarmak istiyorm ama napicagimi bilemiyorum.Budama bunayda yapiliyor mu? Cok mu gectir artik?

    YanıtlaSil
  95. Merhaba benim orkidelerim aldiktan sonra üşüyüp düştüler sanırım. 1 ayı geçti hala cicek acmadilar ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  96. merhaba orkidemi iki ay önce 3. boğumdan budadım fakat alüminyum folyo ile sarılması gerektiğini bilmiyodum ucu biraz kurudu şimdiden folyo sarsam tarçın serpsem olur mu ve 2 aydır hiç büyüme olmadı nedendir

    YanıtlaSil
  97. merhaba orkidemi iki ay önce 3. boğumdan budadım fakat alüminyum folyo ile sarılması gerektiğini bilmiyodum ucu biraz kurudu şimdiden folyo sarsam tarçın serpsem olur mu ve 2 aydır hiç büyüme olmadı nedendir

    YanıtlaSil
  98. Merhaba ben orkidemi alali 2 ay kadar oldu fakat yeşil yaprakları sertliğini kaybetti ve pileli gibi oldu yani solmaya başladı. Çürük kökleri kestim yeni saksiya geçirdim yeni orkide toprağa aldim orkide vitamini aldim ama iyileşmedi �� sizce ne yapmaliyim az mi sulamali çok mu sulamali bilmiyorum bana yardimci olur musunuz lütfen

    YanıtlaSil
  99. Merhaba ben iki ay kadar önce orkide aldim şuan yeşil yaprakları pileli buruşuk bir şekilde soluyor eski sertliği yok neden acaba ? Saksi degistiridim yeni orkide topragi aldim orkide vitamini aldim çürük köklerini budadim bunlara rağmen yapraklari canlanmadi orkidem ölüyor mu ? Az suladigim için mi boyle oldu ban yardimci olur musunuz şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  100. merhabalar orkidemi 3 kere cam dibine koydum güneş alsın diye ya sabah yada akşam 5 ten sonra direk güneşe maruz kalınca yapraklarının belirli bölgelerinde yanıklar oluştu,birde güneş gören gövdede biraz siyahlık oluştu.Kasımda budamayı yapmıştım,2 hafta öncede saksıyı değiştirdim,cam dibinde direk güneşe maruz kalınca bu durum oluştu ne yapabilirim orkidemdeki bu yanıklar yaprağı tamamen etkilermi,gövdedeki siyahlık nasıl geçer?Lütfen yardımcı olurmusunuz orkidemi kaybedecem diye çok üzülüyorum ilk çiçeğim,üzerine fazla titredim,sonuç bu oldu

    YanıtlaSil
  101. merhabalar orkidemi 3 kere cam dibine koydum güneş alsın diye ya sabah yada akşam 5 ten sonra direk güneşe maruz kalınca yapraklarının belirli bölgelerinde yanıklar oluştu,birde güneş gören gövdede biraz siyahlık oluştu.Kasımda budamayı yapmıştım,2 hafta öncede saksıyı değiştirdim,cam dibinde direk güneşe maruz kalınca bu durum oluştu ne yapabilirim orkidemdeki bu yanıklar yaprağı tamamen etkilermi,gövdedeki siyahlık nasıl geçer?Lütfen yardımcı olurmusunuz orkidemi kaybedecem diye çok üzülüyorum ilk çiçeğim,üzerine fazla titredim,sonuç bu oldu

    YanıtlaSil
  102. Orkidemi 3 bogumdan keseli 3-4 ay oldu ama hareketlenme olmadı aksine kesince aşağıya doğru 2-3 cm kahverengilesti napmam lazım kökünden mi kessem ?

    YanıtlaSil
  103. Merhaba benim orkidenin yanlış toprağa dikimi sonucu butün kokleri çürüdü daha sonra köklerini kesip orkide toprağına dikrim bundan sonra ne yapmam gerekiyo

    YanıtlaSil
  104. Merhaba,
    Bugün marketten orkide aldım. üzerinde bitki besini kullanın yazıyordu. Sizin besin için öneriniz nedir ? Doğal yollardan besin takviyesi yapabilirmiyiz ?

    YanıtlaSil
  105. merhaba 2 yıllık olan orkıdem yaprak dıbınden kökler cıkarmayabasladı ana gövdedeki yaprakların dıbınden bircok yesılkök cıkarıyor ne yapmam lazım ayırıp coğaltabilirmiyim mor acan orkıde ısmını bılmıyorum

    YanıtlaSil
  106. Merhaba benimde orkidem var budadım ama diğer çubuğun da beyazlaşma başladı tuhaf bir şekilde bunun önlemini nasıl alabilirim

    YanıtlaSil

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.