ALYSSUM BAKIMI (KUDUZOTU/DELİOTU)


Turpgiller familyasındandır.Alyssum ülkemizde bilinen adıyla ballıca, kokulu süs bitkilerinden biridir. Ilıman bölgelerde yılın büyük çoğunluğunda çiçeklerle bezeli bitki, kalıcıdır. Kokusu ona adını veren bal gibidir. Yoğun aromalı koku bitkinin dikili olduğu tarh ve saksılardan bahçeye yayılır.
Alyssum lar kolaylıkla saksılarda, teras ve balkonlarda yetiştirilebilir. Bitki yerinden oynatılmaz ise o kadar güzel gelişir ki, dikili olduğu saksı ya da çiçek tarhlarının kenarlarından 40 cm e yakın sarkma yapabilir. Özellikle bahar, yaz başı ve sonbaharda başlayıp kış ayları boyunca bitkinin üstü tamamen çiçeklerle kaplanır. 100 kadar türü bulunan ve farklı türlerine göre 1025 cm.kadar boylanabilen bir bitkidir.
Zahmetsiz, kendi tohumlarından da çoğalabilen, hızlı gelişen ve bakım istemeyen alyssum ballıca tohumları kolay ve hızlı çimlenir. Ekimden sadece 30 gün içinde mutlaka çiçeklenirler.
İnce şeridimsi biçimli küçük yaprakları,yumuşak ve gri tüylüdür. İlkbahar sonlarında başlayıp sonbahardaki ilk donlara kadar salkımlar halinde bol bol açan minik beyaz renkli çiçekleri hoş bir görüntü oluşturur.
 
Mor ve hatta sarı renklerde çiçek açan alissumlara da rastlanır. Kalp çarpıntılarına ve kuduz hastalığına iyi gelen bazı tıbbi etkiler taşıyan alissumlar bahçelerde duvar diplerinde, kayalık bahçelerde çiçek tarhlarında vekısa boylu bordur oluşturmada kullanılır. Ayrıca evlerde pencere önlerine konan plastik kutularda ve sarkan sepet saksılarda çok hoş dururlar.

Bakımı ve diğer bilgiler

Alyssumlar çok yıllık kalıcı bitkilerdir. Ancak şiddetli donlardan korumak gerekir. Ilıman bölgelerde yıl boyu dış mekanda gelişimlerini sürdürebilirler.Bol güneşli ortamları seven alissumlar, yarıgölge yerlere de dayanabilir. Her tipteki ve özellikle kireçli topraklarda iyi gelişen alissumların çiçeklenmesi azalırsa bitkiden bir miktar uç alınması yani bazı dallarının koparılması çiçek açışının hızlanmasını teşvik eder.


Gevşek, su tutumu yüksek saksı harcında iyi gelişim gösterir. Bol çiçeklenmesi için akıllı gübreler saksı toprağına dikim öncesi karıştırılabilir. Sezon boyu sıvı çiçekli bitki gübreleri ile 15 günde bir uygulama yapılabilir. Tüm gübrelerin en iyi şekilde bitki tarafından alınabilmesi için emek mikrobiyal sıvı gübre uygulaması çiçekleri çoşturur.

Bitkinin üretimi

Kökten ayırma yoluyla ya da tohumlarıyla yapılır. Bitki, yılın her zamanında kökünden toprağıyla birlikte bölünüp ayrılarak yeni yerine dikilebilir. Yılın her dönemi iç mekanda ekilebilir. Dış mekan ekimlerinde Şubat-Haziran ve sonbahar döneminde Eylül-Kasım ayları arasını tercih ediniz.

 


Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!


Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.