ATATÜRK ÇİÇEĞİ (Euphorbia Pulcherrima) BAKIMI ve ÇOĞALTILMASI

ATATÜRK ÇİÇEĞİ BAKIMI 

Atatürk Çiçeği, sütleğengillerdendir. Anavatanı Meksika'dır. 1830 yılında Dr. Poinsett tarafından çiçek dünyasına tanıtılmış, Atatürk'ün zamanında ülkemize getirildiği ve Ulu Önder tarafından çok sevildiği için adına Atatürk Çiçeği denilmiştir. Kışın yapraklarını dökmeyen bir çalı türüdür. Yılbaşına doğru açan sarı renkli ufak çiçekleri, özellikle bu çiçeklerin altında yer alan ve yaklaşık iki ay süreyle nar kırmızısı renginde kalan çiçek bürgüleri gösterişlidir. Sivri uçlu, iri, geniş, oval biçimli yaprakları açık yeşil renkli olur. 30-35 cm boyundadırlar. Ama ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde kışın ılık geçtiği için bahçelerin uygun yerlerinde boylarının 3-4 metreye ulaştığı gözlenebilir. 


Diğer adı Ponsetya olan Atatürk çiçeği adından da anlaşıldığı gibi Atatürk’ün çabalarıyla ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmış bir iç mekan süs bitkisidir. Kırmızı, sarı, pembe veya krem renkli olan Atatürk çiçeği doğanın muhteşem çiçekleri arasında yer alır. Atatürk çiçeğinin açmış olduğu çiçekler aslında yaprakların çiçeğe dönüşmesiyle oluşur. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez muhteşem çiçekleridir. Bu sayede ev ve iş yerlerinde baharın coşkusunu kış aylarında yaşamak isteyenlerin tercihleri arasında ilk sıralarda yer alır.

Atatürk Çiçeği Işık İsteği

Atatürk Çiçeği doğrudan güneş ışığını sever ve yaprakları o yöne doğru eğilime başlar bunu önlemek için saksınızın yönünü belirli aralıkla döndürmeniz gerekir. Her bitkide olduğu gibi Atatürk Çiçeği de aşırı sıcaktan ve aşırı soğuktan etkilenir. Bu etkenlere ve hava akımlarına karşı dikkat etmeniz gerekir. Yılda bir kez vitamin ve mineral takviyesine ihtiyaç duyar. 

Atatürk Çiçeği Su İsteği

Atatürk çiçeğini kış aylarında az sulamak gerekir ve bol ışığa ihtiyacı vardır. Yaz aylarında ise daha fazla suya ihtiyaç duyar. Sulama aynı günde aynı ölçüde yapılmalıdır. Sulama toprağın her yerine eşit olacak şekilde sulamak gerekir. Açmış olduğu çiçeklerin üzerine su püskürtülebilir. Atatürk çiçeği bakımı ve yetiştirilmesindeki en önemli kurallardan biri de kış aylarında oda sıcaklığının 15 derecenin altına düşmemesidir. 

Atatürk Çiçeği Çoğaltılması

Atatürk çiçeğinin çoğaltma işlemi köklerinden ayırarak yapılır. Köklerinden ayırdığınız bitkinizi hemen bir saksıya dikmeniz gerekir. Çoğaltma işlemi için en uygun zaman mayıs ayıdır. Çoğaltma işlemi sırasında düzenli olarak sulanması gerekir. Atatürk çiçeği çok hızlı büyüyen bir bitki değildir. Bu sebepten sabırlı olmak gerekir. Atatürk çiçeği çiçekleri açmış halde almanıza rağmen, genelde bir sonraki sene tekrar açmaz, açmasını sağlamak istiyorsanız çiçekleri bittikten sonra 10 cm yukarısını budamanız gerekmektedir. Budama işlemi yaptığınız Atatürk çiçeğinizi mayıs ayına kadar sulamadan serin ve gölgeli yerde saklayınız. Mayıs ayı geldiğinde saksını değiştiriniz. Düzenli olarak sulayınız ve gübreleme işlemini haziran ve eylül ayları arasında haftada bir olacak şekilde sulama suyuna ekleyerek yapmanız gerekir. Bu sayede çiçeğiniz yılbaşında tekrar açacaktır.

Atatürk Çiçeğinin başlıca hastalıkları kloroz, yaprak dökülmesi, küf ve kök kanseridir. Bunlara karşı dikkat etmek gerekir


Atatürk Çiçeği
Atatürk Çiçeği

Gövde çiçekleriyle çoğaltımı sağlanır. Bitkinin özsuyu, bazı duyarlı kişilerin teninde rahatsızlanmaya neden olabilir.


 Atatürk Çiçeği Bitkisinin Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar:

Toprak

Uygun toprağı hazırlamak için bahçe toprağına kil, yaprak çürüntüsü ve yanmış çiftlik gübresi karıştırılır.



Su

Suyu seven bir bitkidir. Nemli ortamları sever. Kuru ortamlardan hoşlanmazlar. Yaprakları sarkıyorsa aşırı sulandığı anlamına gelir.



Işık

Aydınlık yerleri seven bitki, üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmamalıdır.


Sıcaklık

 Bitki ılık ortamları sever. Çok sıcak ortamlardan hoşlanmaz. Kışın en düşük 15 dereceye kadar dayanabilir.


Gübre

Bitkiye ayda bir kez standart sıvı gübre verilir.


Saksı Değiştirme
Birinci yılında çiçek için saksı değişimine gerek yoktur. İkinci yılında da muhafaza ediliyorsa, özenle yerinden sökülür, toprağı çıkarılıp saksıya uygun toprak eklenerek aynı saksıya dikilir. 

Atatürk Çiçeği bakımı
Atatürk Çiçeği


Poinsettia’nın anavatanı Meksikadır. Euphorbiaceae (sütleğengiller) familyasının Euphorbia cinsine ait bitki türlerinden biridir. İstanbulda sokakalarda yol kenarlarında küçük bir ot olarak kendiliğinden yetişen sütleğenotu da Euphorbia cinsine bağlı bir türdür.



Bitkinin Ortasındaki minik sarı şeyler Atatürk çiçeğinin gerçek çiçekleridir.

Atatürk çiçeğinin bilimsel adı:”Euphorbia pulcherrima”. Noel ve yılbaşı zamanlarında Amerika’da en aranan çiçektir. Çiçeklere yakın yapraklar çok canlı kırmızı renkte olur. Bu yaprakların kırmızıdan başka beyaz, pembe, sarı gibi renkte olan çeşitleri de üretilmiştir. Sonbahar sonundan kış ortasına kadar yapraklarının hoş bir kırmızı olması sebebiyle çok tutulan bir süs bitkisidir.



Evlerde de yetiştirilebilir. Bakımına dikkat edilirse uzun yıllar yaşar. Resimde gördüğünüz kırmızı yerler de normal yapraklardır. Çiçekleri küçük ve önemsizdir.

Atatürk Çiçeği'nin Yapraklarını Kırmızılaştırmak

Yapraklarının kızarması çiçek açmasıyla olur. Yani bu güzellik için öncelikle bitkinin çiçek açma ihtiyacı duyması gerekiyor. Bu ise yaz sonunda gündüz süresinin kısalmasıyla mümkündür. Eğer ev içinde yetiştiriyorsanız Ağustos ayı ortasından itibaren bulunduğu odada geceleri kesinlikle ışık yakılmamalı. Zamanla gündüz süresi azaldıkça sonbaharda minik tomurcuklar yeni yapraklarla beraber ortaya çıkar. Daha sonra o yeni yapraklar kıpkırmızı olur. En güzel görüntüsüne sonbahar ortasından kış ortasına kadarki dönem içinde sahip olur. Akşamları (sabaha kadar) tamamen karanlıkta kalması gerekir. Aksi takdirde gündüz süresinin kısalıyor olmasını anlayamayacak ve çiçek vermeye yeltenmeyecektir. Çiçek olmazsa kırmızı yaprakları da olmayacaktır. Geceleri kuvvetli ışıklandırılan bahçelerde ise yaz sonundan itibaren Atatürk çiçeğinin o ışıkların etkisinde kalmamaları lazımdır.


Atatürk Çiçeği bakımı
Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği'nin Yetiştirilmesi ve Bakımı


Poinsettia yani Atatürk çiçeği, doğal ortamında ve ülkemizde iklimin müsait olduğu güney illerimizde 3 – 4 metre kadar yükselebilen bir ağaççık türüdür. Evlerde havadar (biraz da esintili) ve güneş alan pencere önünde yaşayabilir. Akdeniz bölgemizde bahçe bitkisi olarak yetiştirilebiliyor.

Budama

İyi bahçe toprağı + torf + ponza taşı + biraz da sığır gübresi karışımı. Çiçekçilerde satılan torf veya venzeri karışımlar haftalarca kurumadığı için bu bitkiye hiç iyi değildir. O topraktan alırsanız içine en azından 1/4 oranında ponza taşı katın. Atatürk çiçeği çabuk kuruyan ve hem havadar toprakları sever yoksa kökten çürüyebilir.



Dinlendirilmesi ve Budanması

Budama yapacaksanız dinlendirmeye sokmanızı tavsiye ederim. Bunun için Ocak ayının sonuna doğru sulamayı kesin, 5 – 10º C serin bir yerde şubat sonuna kadar dinlendirin. Yaprakları dökülünce budamasını yapın. Budadıktan bir gün sonra sonra sulayın. bir hafta daha bekletin. Sonra iyi güneş alan bir pencere önüne koyun. Filizlenene kadar az sulamalısınız. Yani toprağı iyice kurudukça sulayın. Havalar iyice ısınana kadar böyle devam edin.

Atatürk Çiçeği bakımı
Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır


Budadığınız dallardan çelik usulü ile çoğaltabilirsiniz.
Budadığınız dallardan 10 santim kadar uzunluğunda çubuklar kesin.
Büyük, yayvan bir kavanozun dibine dört parmak yüksekliğinde yeterince nemli toprak koyun, bastırmayın. Çubukları toprağa birkaç santim ara ile batırın. Kavanozun ağzını naylon ile kapayın. Naylona birkaç delik açabilirsiniz. her gün veya gün aşırı açın havalandırın. Direkt güneş almayan ama çok aydınlık ve sıcak bir yerde bulunmalı. Zamanla dallar filizlenir. Bir haftada veya 10 gün içinde göreceksiniz.

Filizlendiği yapraklandığı halde yeterince köklenmemiş olabiliyorlar. Filizler birkaç minik yaprak açıncaya kadar beklenmeli; o zamana kadar toprağın altındaki kısım biraz köklenmiş olacaktır. Daha sonra normal saksılara dikin. Nisan ortasından itibaren tabi havalar çok soğuk gitmiyorsa hiç çekinmeden bahçeye veya balkona çıkarabilirsiniz. Açık havada daha sağlıklı büyürler. Bu usulde çok sayıda dallardan birçok mini atatürk çiçeği fadanı elde edebilirsiniz.

Bu bitkinin adı hakkında
Amerika Birleşik Devletleri’nin Meksika’daki ilk büyükelçisi Joel Roberts Poinsett, 1825’te bu güzel bitkiyi ABD’de tanıttıktan sonra bitkinin adı “poinsettia” olmuş.
Yurdumuzda Cumhuriyet döneminden önce bilinmiyormuş. Daha sonra getirilmiş. Atatürk bir serada görünce çok etkilenmiş, çok beğenmiş. Böylece bizde adına Atatürk çiçeği denmiş. Gerçek adı Poinsettia’dır.

Cam Güzeli çiçeği 60 cm  bazen dahada fazla uzayabilir . Boyu uzadıkça çiçeklerde  büyük olur. Aşırı güneş zararlıdır.


     Evimdeki ATATÜRK'lerden Resimler


Atatürk Çiçeği
1 MART 2014

Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği
15 MART 2014

Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği
10 MAYIS 2014


Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği
30 MAYIS 2014

Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği
Yazın gelmesi ile birlikte Atatürk çiçeği yaprakları hızlıca vermeye başladı 
Atatürk Çiçeği
30 HAZİRAN 2014

Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği
13 HAZİRAN 2014



Ağustos başlarında yeni yapraklar ile ATATÜRK çiçeğim büyümeye ve yeşillenmeye başladı...


  • Atatürk çiçeği budama
  • Atatürk çiçeği saksı değişimi
  • Atatürk çiçeği yaprakları dökülüyor
  • Atatürk çiçeği yaprakları kızarmıyor
  • Atatürk çiçeği yaprak döküyor
  • Atatürk çiçeği ne zaman çiçek açar
  • Atatürk çiçeği dal çeliği ile çoğaltma
  • Atatürk çiçeği dalından tutar mı gibi sorlarınız için lütfen konu altı yorum kısmından iletişim sağlamanızı rica ederim. 



ağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!






Yorum Gönder

  1. yapraklarına su püskürterek mi sulanıyor? bir de bu aylarda saksısının değiştirilmesinin bir sakıncası olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Dipten su verebilirisniz. Yapraklarada su püskürtmekte sıkıntı yoktur. Bu ay değil nisan -mayıs gibi sakısı değişimi önerirlir...

      Sil
  2. Merhaba,
    Harika bilgiler için teşekkür ederim.. Ben de bitkiyi tanımaya ve yetiştirmeye çalışıyorum. Dallarında ve yapraklarında bir özsu salıyor.. Yapış yapış bir şey.. Neden olur?.. Bilginiz var mı?.. Paylaşırsanız sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Sütleğengillerden olduğu için süt benzeri dediğiniz gibi sıvısı olur yaprağı yada sapını kırarsanız çıkar..Yapısından dolayı bitki kendiliğinden üretir. El ve göz ile temas etmemeniz önemlidir.

      Sil
  3. Merhaba,
    Çiçeğimin yaprakları tamamen soldu. Acaba nedeni ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; bakımınını nerede yapıyorsunuz? eğer dışarıda bakıyorsanız susuzluk ve güneşten olma ihtimali çok falzadır.

      Sil
    2. Çiçeğim kışın geldi. O zamandan beri ofis içinde bakıyorum. Önünde durduğu pencere yaz geldiği için öğleden sonraları güneş almaya başladı.

      Sil
    3. Merhaba;doğrudan güneş gelmezse iyi olur.. Bu dönemlerde faydalıdır ama kışa doğru karanlıkta bırakın ki yaprakları kırmızı olsun.. Yoksa yeşil kalır.

      Sil
  4. Merhaba,
    Yeni bir Atatürk çiçeği hediye aldım. Geldiğinde toprağı islakti bir hafta kadar su vermedim, toprağı hep ıslak kaldı. Bu yuzden topragini saksisiyla birlikte degistirdim ancak alt yapraklari sarkiyor sararmaya başladı ne yapmalıyım yardımcı olabilir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; aşırı sulanmalarda böyle olur... Saksı değişiminde kökleri hasar görmüş olabilir. Mevcut bakımlarını devam ettiriseniz köklerde sıkıntı olmadıysa iyi olur.

      Sil
  5. Merhaba çiçeğimin yaprakları sararıp dökülüyor ne yapmalıyım 15 gün önce geldi 2kere suladım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ayşegül Hn. Bakımında sıkıntı var belli ki.Çok sulamayın ,Saksı kapalı saksı olması su tahliye edebilsin kalorifer peteği yanında durmasın.. Yerini sürekli değiştrmeyin.Havasız bir yer olmamalı ,saksı değiştirmeyin vs. vs.. detayları da ilgili sitemizde bilgiler mevcuttur.iyi günler dilerim

      Sil
  6. Merhaba çiçeğimin yaprakları sararıp dökülüyor ne yapmalıyım 15 gün önce geldi 2kere suladım

    YanıtlaSil
  7. bana çiçek 1 yıl önce geldi bir kaç ay kırmızı çiçekli kaldı sonra alt yaprakları ve kırmızı yapraklar birer birer döküldü uçlarından yeni dal ve yaprak veriyor hiç kırmızı olmuyor bulunduğu odada akşamları ışık yakmıyorum gündüzleri aydınlık bir oda budayıp yeniden süğgünleri diksem olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;Yapraklarının kızarması çiçek açmasıyla yaşanır. Evinizdeki çiçeğin açma ihtiyacı duyması gerekiyor.Bitki isteği gereği yaz sonunda gündüz süresinin kısalmasıyla mümkündür. Eğer ev içinde yetiştiriyorsanız Ağustos ayı ortasından itibaren bulunduğu odada geceleri kesinlikle ışık yakmamalısınız,zamanla gündüz süresi azaldıkça sonbaharda minik tomurcuklar yeni yapraklarla beraber ortaya çıkar. Daha sonra o yeni yapraklar kıpkırmızı olur. En güzel görüntüsüne sonbahar ortasından kış ortasına kadarki dönem içinde sahip olur. Akşamları (sabaha kadar) tamamen karanlıkta kalması gerekir. Aksi takdirde gündüz süresinin kısalıyor olmasını anlayamayacak ve çiçek vermeye yeltenmeyecektir. Çiçek olmazsa kırmızı yaprakları da olmayacaktır. Geceleri kuvvetli ışıklandırılan bahçelerde ise yaz sonundan itibaren Atatürk çiçeğinin o ışıkların etkisinde kalmamaları lazımdır.

      Sil
  8. çiçek bana 1.5 yıl önce geldi birkaç ay sonra hem alt dallarındaki yaprakları hemde kırmızı yaprakları döküldü şimdi yaklaşık bir senedir uç dallarında hep yeşil yaprak var hiç kırmızı olmuyorlar bulunduğu odada akşamları ışık yakmıyorum gündüzde aydınlık ortamda duruyor boyu yaklaşık 50-60 cm sadece uçlarında yeni dal ve yaprak var acaba budasam yeni dalları toprağa diksem nasıl olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;Yapraklarının kızarması çiçek açmasıyla yaşanır. Evinizdeki çiçeğin açma ihtiyacı duyması gerekiyor.Bitki isteği gereği yaz sonunda gündüz süresinin kısalmasıyla mümkündür. Eğer ev içinde yetiştiriyorsanız Ağustos ayı ortasından itibaren bulunduğu odada geceleri kesinlikle ışık yakmamalısınız,zamanla gündüz süresi azaldıkça sonbaharda minik tomurcuklar yeni yapraklarla beraber ortaya çıkar. Daha sonra o yeni yapraklar kıpkırmızı olur. En güzel görüntüsüne sonbahar ortasından kış ortasına kadarki dönem içinde sahip olur. Akşamları (sabaha kadar) tamamen karanlıkta kalması gerekir. Aksi takdirde gündüz süresinin kısalıyor olmasını anlayamayacak ve çiçek vermeye yeltenmeyecektir. Çiçek olmazsa kırmızı yaprakları da olmayacaktır. Geceleri kuvvetli ışıklandırılan bahçelerde ise yaz sonundan itibaren Atatürk çiçeğinin o ışıkların etkisinde kalmamaları lazımdır.

      Sil
    2. cevabınız için teşekkürler yapraklarının kırmızı olmasını bekleyeceğim .bir başka sorum olacak budamayı ne zaman ve nasıl yapmalıyım kendi toprağına yeni fideleri diksem olurmu yoksa ayrı ayrı mı dikeyim.yaprakları kırmızı olduğunda mı yoksa tamamen yeşil olduğu zamanmı budama yapılmalı. çok sevdiğim bir çiçek onu kaybetmek istemiyorum.

      Sil
    3. Merhaba;Atatürk çiçeği çabuk kuruyan ve hem havadar toprakları sever yoksa kökten çürüyebilir.
      Budama yapacaksanız dinlendirmeye sokmanızı tavsiye ederim. Bunun için Ocak ayının sonuna doğru sulamayı kesin, 5 – 10º C serin bir yerde şubat sonuna kadar dinlendirin. Yaprakları dökülünce budamasını yapın. Budadıktan bir gün sonra sonra sulayın. bir hafta daha bekletin. Sonra iyi güneş alan bir pencere önüne koyun. Filizlenene kadar az sulamalısınız. Yani toprağı iyice kurudukça sulayın. Havalar iyice ısınana kadar böyle devam edin.

      Sil
  9. Cicegimi aralik ayinda aldim ve suan yapraklari sararip dokulu oturma odasinda duruyor ben uc gunde bir suluyorum cok uzgunum cicegimin yapraklarini dokmesinden dolayi ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Bulunduğu konum ve bakımı çok önemlidir. Petek yanlarında olmamalıdır. Sulama kış aylarında çok yapılmamalı aksi takdirde yaprakları solmaya başlar..Oksijen alabileceği havadarlık olmalı ...

      Sil
  10. Merhaba,atatürk çiçegim sadece yeşil yapraklar veriyor.Böyle narin ince yapraklar.Hemde bolca..ama hiç tomurcuk yada kirmizilik yok.Boyuna uzuyor hep.Sorun ne anlamadim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;Yapraklarının kızarması çiçek açmasıyla yaşanır. Evinizdeki çiçeğin açma ihtiyacı duyması gerekiyor.Bitki isteği gereği yaz sonunda gündüz süresinin kısalmasıyla mümkündür. Eğer ev içinde yetiştiriyorsanız Ağustos ayı ortasından itibaren bulunduğu odada geceleri kesinlikle ışık yakmamalısınız,zamanla gündüz süresi azaldıkça sonbaharda minik tomurcuklar yeni yapraklarla beraber ortaya çıkar. Daha sonra o yeni yapraklar kıpkırmızı olur. En güzel görüntüsüne sonbahar ortasından kış ortasına kadarki dönem içinde sahip olur. Akşamları (sabaha kadar) tamamen karanlıkta kalması gerekir. Aksi takdirde gündüz süresinin kısalıyor olmasını anlayamayacak ve çiçek vermeye yeltenmeyecektir. Çiçek olmazsa kırmızı yaprakları da olmayacaktır. Geceleri kuvvetli ışıklandırılan bahçelerde ise yaz sonundan itibaren Atatürk çiçeğinin o ışıkların etkisinde kalmamaları lazımdır.

      Sil
  11. Çiçeğin yaprağı veya dalı koptuğunda beyaz sıvı akıyor ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba o sıvı çiçeğin sütü oluyor.Zehirli olabiliyor bazı bünyelerde.Bir süre akar ve durur. toprakı çamur gibi yapıp üzerini kapatabilirsinizde.

      Sil
  12. Merhaba. Çiçek bana 1 hafta önce geldi. Ama yaprakları tamamen soldu ve kurudu. Ortasındaki sarı kısım ise yeşillenmeye başladı. Dalların köke yakın kısmı ise kuru odun gibi olmuş durumda. Sizce ne yapmalıyım? Çiçeğim ölüyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba;

      Genelde mevsimsel olarak çiçek değişim gösterir bazende koyduğunuz ortam çok sıcaksa yada Çok sulama yada az sulamadan kaynaklı da bu tepkileri gösterir

      Sil
  13. Merhaba
    Atatürk çiçeği mi kasım da almıştım. Şu an neredeyse bütün yapraklarını döktü ve hiç çiçeği de kalmadı küçük sarı çiçekler de kalmadı neden böyle olmuş olabilir ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;Genelde mevsimsel olarak çiçek değişim gösterir bazende koyduğunuz ortam çok sıcaksa yada Çok sulama yada az sulamadan kaynaklı da bu tepkileri gösterir

      Sil
  14. Birkaç ay önce iki tane Atatürk çiçeği hediye geldi. Geldiğinde yeşil yapraklarının tamamı neredeyse dökülmüştü. İkisini de aynı büyüklükte bir saksıya ve aynı toprağa ektim aynı yerde duruyorlardı. Bir tanesi bir çok yeni yaprak çıkardı ve büyüyor diğeri ise ilk geldiği gibi duruyordu. Farkettik ki toprağında solucanlar olmuş. Toprağını tamamen değiştirip yeni bir toprağa ektim bir hafta önce. Şu an ise yaprakları aşağı doğru sarkmış biçimde ve dallarından süt aktığını gördüm. Ölmesini istemiyorum ne yapmam gerekir. Yaprakların sarkması ölmeye başladığı anlamına mı geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. UYARI ve BİLGİLENDİRME !!!!!!

      Çiçek ve Bitkiler hakkındaki sorularınızı artık YOUTUBE kanalımızdan cevaplıyor olacağız.

      Aşağıdaki linke tıklayıp veya YOUTUBE'a girdikten sonra arama kısmına mevsimlik çiçek bakımı yazmanız da yeterli olacaktır.

      Teşekkürler ,İyi Günler.
      https://www.youtube.com/channel/UC9jqeAgiIGstX0lbxkwSIQA

      Sil
  15. Çiçeğim 6 aydır bende neredeyse iki katı çiçeklenme oldu. Yan dalları çok yapraklı ve çiçekli hale geldi o dalları oradan ayırıp yeni bir saksıya eksek tutuar mı? Ya da nasıl yapmak gerekir?

    YanıtlaSil
  16. UYARI ve BİLGİLENDİRME !!!!!!

    Çiçek ve Bitkiler hakkındaki sorularınızı artık YOUTUBE kanalımızdan cevaplıyor olacağız.

    Aşağıdaki linke tıklayıp veya YOUTUBE'a girdikten sonra arama kısmına mevsimlik çiçek bakımı yazmanız da yeterli olacaktır.

    Teşekkürler ,İyi Günler.
    https://www.youtube.com/channel/UC9jqeAgiIGstX0lbxkwSIQA

    YanıtlaSil

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.