ATEŞ ÇİÇEĞİ BAKIMI (Salvia splendens)

ATEŞ ÇİÇEĞİ BAKIMI (Salvia splendens) 

Familya                  Lamiaceae
Botanik Adı            Salvia splendens
Türkçe Adı             Ateş Çiçeği
Anavatanı                Brezilya’da doğal olarak yetişir.

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Habitusu                 Yazlık mevsimlik bir çiçektir.Tek yıllık bitkidir.Bodur türler 15-20 cm boyunda olup  boylu türler 70-80 cm e kadar boylanabilir.
Kök                        Kökler suya çok fazla ihtiyaç duymazlar.
Gövde                    Gövdesi dik forumludur.gövdeden yan dallar verir. Yazlık mevsimlik bir çiçektir
Yaprak                    Yaprakları yeşildir.
Çiçek                       Çiçek salkımları 15-20cm boyundadır.Haziran- Aralık sonuna kadar çiçekli kalır.
Tohum                   Tohumlarının 250-300 tanesi 1g ağırlığındadır,7-12 günde çimlenirler

EKOLOJİK İSTEKLERİ
Sıcaklık               18-20 C e sıcaklığa ihtiyaç duyar.
Nem                    Ortalama kuru topraklarda yaşarlar.
Işık                      Bol ışıklı ve güneşli ortamları sever.
Toprak                 Gevşek kumlu,iyi gübrelenmiş,besin maddelerince zengin ve hafif kireçli bahçe toprağında iyi gelişirler.

VARYETELERİ
Blaze Of Fire 30cm;Dwarfer Scarlet Pigmy 20cm;Fireball 45cm,kırmızı çiçekli;Harbinger 50cm,uzun spikalı,kırmızı çiçekli;Salmon Pygmy 15cm,kırmızı çiçeklidir.

ÜRETİM TEKNİĞİ
Tohumla üretim yapılır.Tohumlar seralarda şubat ayında viol lere ekilir.

BAKIM ÖNLEMLERİ
Güneşli havalarda sulama ihmal edilmemelidir.Gübreleme fide döneminde 1.haftadan sonra 50gr gübre/100ltsu/hafta   2.hafta ve sonrası100grgübre/100lt su/hafta  düzenli olarak  gübrelenmeli ve toprak nemli kalacak şekilde sulanmalıdır.
Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasının Salviya cinsi bitkilerinden en meşhur türü Salvia splendens (ateş çiçeği)nin boyu kültivarına göre 15 cm – 120 cm arasında değişir.
Ateş çiçeği olarak bilinen, kırmızının birkaç farklı canlı tonunda çiçek açan birkaç Salvia splendens kültivarı özellikle kısa boyluları sıcağa, kuraklığa dayanıklı oldukları için park ve bahçe süslemelerinde çok kullanılır. Fakat havası fazla kuru memleketlere uygun değildir. Deniz etkisindeki havası nemli yerlere uygun bitkilerdendir. Uzun boylu ateş çiçekleri kesme çiçekçilikte de kullanılır.
Çok yıllık oldukları halde mevsimlik olarak yetiştirilir. Kış soğuklarına pek dayanamazlar. Bazı çeşitleri -7°C dereceye kadar dayanıyor. Kışın yapraklar dallar bozulur kurur. Kökler sağ kalabilirse ilkbaharda yeniden dallanır çiçeklenmeye devam eder.
Açık hava, tam gün güneşte sağlıklı yetiştirilebilir. Güneş yetmezliğinden çirkin dallar uzatır karman çorman olur. Yaz mevsimi aşırı sıcak geçen yerlerde sabah güneşi alan doğu cephelerine veya güneşi yarı alabilen ağaç altlarına dikilmelidir.

Toprak
Seçmez, sadece fazla asitli ve aşırı kireçli toprakları sevmiyor. Saksıda yetiştiriyorsanız saksı biraz derince olmalı. Kökler rahat hareket etmezse gelişimi durur. Bunun için yeterince derin ve toprak saksı kullanacaksınız. Plastik saksılar uygun değil. Toprak saksılarda iyi bir kompost toprağa 1/4 oranında perlit veya ponza taşı karıştırsanız daha iyi olur.

Sulaması
Toprak hafifçe kuruduğu zaman sulayacaksınız. Susuzluğa dayanıklı diye susuz bırakmayın gelişimi sekteye uğratırsınız. Parklardaki halleri örnek alınmaz zira parklarda çiçeler solunca söküp başka bitki dikerler. Siz balkonunuzda susuz bırakmazsanız aylar boyunca tekrar tekrar çiçek açtırabilirsiniz. Solan çiçekleri koparınca yeniden çiçek açar. Bunun için toprağın asla tamamen kurumasını beklemeyin.

Çoğaltılması
Basittir. Taze veya olgun dal farketmez, kırıp doğrudan toprağa dikeceksiniz. Üç haftaya kadar köklenirler. Bu süre zarfında güneşten korumaya da pek gerek yok. Tohumla da çoğaltabilirsiniz. Zaten kışı atlatabilmeleri şüphelidir mutlaka tohumunu alıp sonraki baharda ekmek için saklamalısınız.

Tohumdan yetiştirmek

Tohumları ilkbahar başında toprak yüzeyine serpin. Üstünü toprakla örtmeyin. Şeffaf naylonla kapatın. Ateş çiçeği tohumları güneşin ışığı ve ısısı sayesinde çimlenir. Çimlendikten sonra naylonu açın. Fideler 9 – 10 cm civarına gelince esas yerlerine dikilmeli.Tohumların çimlenme süresi hava sıcaklığına göre değişir. Geceleri 9°C dereceden daha soğuk olmadıkça kolayca çimlenirler.

                                       Evimdeki ATEŞ'lerden Resimler






Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.