BEGONYA TORAN,KATMERLİ/BODUR BAKIMI

BEGONYA TORAN,KATMERLİ/BODUR BAKIMI

Familya          Begoniaceae
Botanik Adı     Begonia semperflorens
Türkçe Adı      Begonya

BİTKİ TANIMA
Anavatanı        Asya,Afrika,Meksika,Amerikanın tropik ormanları





MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Habitusu             Bodur türler 25-30 cm boy yapar. Yazlık mevsimlik bir çiçektir.
Gövde                  Etli,yumuşak ve sulu bir gövde yapısına sahiptir.
Yaprak                Yaprakları yuvarlakçadır.Asimetrik yaprakları vardır.Az sayıda dallanma gösterir. Yaprak lar yeşil ve mor renklidir.
Çiçek                   Çiçekleri pembe,kırmızı ve beyaz renklidir. Çiçeklenme dönemi yaz ve sonbahar aylarıdır. Çiçekleri yalın veya katmerli olabilmektedir.Mayıs başından Aralık sonuna kadar çiçek açarlar.
Tohum                Tohumlar  seralarda Ocak ayı sonunda viol’lere veya çimlendirme kasalarına ekilir.Tohumlar un gibi olup kahve rengindedir.

EKOLOJİK İSTEKLERİ

Sıcaklık                  Dondan korkar.Dikimden sonra iki hafta süreyle gece sıcaklığı 18 santigrat derecede tutulmalı daha sonra 15 santigrat dereceye düşürülmelidir.Gündüz sıcaklığı genellikle 23 santigrat dolaylarında olmalı.
Nem                       Yeterince su verilmelidir nemi sever.Yaz boyunca bitkiye bol su verilmelidir.Çok sıcak ve kuru havalarda akşam üzeri yapraklarına su püskürtülmelidir.
Işık                         Yarı gölge yerlerde iyi gelişirler.Ancak doğrudan güneş ışığı alan yerlerde de zarar görmeden bulundurulabilirler.
Toprak                    Kumlu organik maddece zengin toprakları sever.Toprağı fazla ıslak olmamalıdır.Yetiştiricilikte kullanılacak toprak ,organik madde ihtiva eden kumlu,ancak fazla kireçli olmayan  toprakları sever. Saksıda yetiştirildiği taktirde harca bir miktar nehir kumu karıştırılması gerekir.


VARYETELERİ     
B.var.tuberosa,B.var.semperflorens,B.var.x tuberhybrida,b.corallina,B.metallica,B.rex

ÜRETİM TEKNİĞİ  
Tohumdan üretildikleri gibi çelik ile de üretilebilir.Tohum üretiminde çok dikkatli olmak gerekir.Nisanda çiçeklenme için ocak ayında ekim yapılır.Tohumların üzeri kapatılmaz ,yalnız hafifçe bastırılır.

BAKIM ÖNLEMLERİ 
1.haftadan sonra 50gr gübre/100ltsu/hafta   2.hafta ve sonrası100grgübre/100lt su/hafta  düzenli olarak  gübrelenmeli ve toprak nemli kalacak şekilde sulanmalı.Özellikle çiçek açma döneminde bol havadar ortama ihtiyaç  duyar.
BAHÇE BEGONYASI
Begonyagiller familyasının örnek bitkibahçe begonyasılerindendir. Anayurdu Güney Amerika ve özellikle Brezilya'dır. Bahçe begonyaları 30 cm'ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bitkilerdir. Ama, pek duyarlı yapıda ol duklarından çoğu kez çiçek açışı bitip de bitki bozulmaya başladığında, biryıllık işlemi uygulanır ve bitki elden çıkarılır. Açık ya da koyu yeşil veya bronz rengi irice yaprakları; tek tek ya da ikili açan yalınkat çiçekleri varbahçe begonyasıdır. İlkbahar mevsiminde başlayıp kış mevsibahçe begonyasıminin sert donlarına kadar sürekli çiçek açan bu bitkilerin çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı ya da bordo renklerde veya sayılan bu renklerin bileşimleri halinde olur. Bahçe begonyaları yukarıda değindiğimiz gibi sürekli renkli ve çiçekli oluşları nedeniyle bahçelerde çiçek tarhları, bordürler ve evlerde balkonlar ile pencere önüne konulan saksılar için ideal sayılan bitkileri oluştururlar.Sıcaklık İhtiyacı ve Üretimi
Bahçe begonyaları, bol güneşli olduğu kadar gölge ortamlarda da çok iyi gelişirler. Ancak yetiştirildiği toprağın süzek (suyu iyi akıntılı) ve bitek olması gereklidir. Bunun için nemli bahçe toprağına humus, gübre ve kompozit katılması gerekir. Toprağı sürekli nemli kalabahçe begonyasıcak şekilde makul düzeyde sulanan bahçe bebahçe begonyasıgonyaları tohumuyla çoğaltılır. Bitkinin çok ince toz gibi olan tohumları seralarda çimlenbahçe begonyasıdirilir. Profesyonel üreticiler tarafından ilkbahçe begonyasıbahar başlarında tüpler içinde satışa çıkarılan fideleri, bahçelerde 20-30'ar cm. aralıklarla dikilir. Bu fidelere, iyice gelişinceye kadar, üç haftada bir gübre verilmesi yararlı olur.

İklim İstekleri

En iyi gelişmeyi 15-21C’ler arası gösterir. Kış aylarında sıcaklığın 10 C’den düşük olmamasına dikkat edilerek muhafaza edilmelidirler. %60-70’lik optimum yem miktarı gereklidir. Yarı gölge yerlerde iyi gelişirler. Ancak doğrudan güneş ışığı alan yerlerde de zarar görmeden bulundurulabilirler.

Toprak İstekleri

John Innes saksı kompostu No.2’de iyi gelişir. Ayrıca, hacim olarak 2 kısım tınlı toprak, 1 kısım turba, 1 kısım yanmış ahır gübresi ve 1 kısım kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir.

Üretim Tekniği

Çiçek Begonya’nın üretimi tohum ve çelik ile yapılır. Tohumlar John Innes tohum kompostuna Şubat-Mart aylarında ekilerek 16C’de çimlendirilir. Çelik ile üretim daha çok katmerli çeşitlerde yapılır. Çelikler çiçeksiz sürgünlerden 5-10 cm uzunluğunda olmak üzere Mayıs-Ağustos ayları arasında alınır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktardaki turba ve kum karışımına dikilir. Köklendirme ortamı sıcaklığı ortalama 21 C olmalıdır.

Gübreleme

Çiçek Begonya’da her yıl Mart-Nisan aylarında saksı değiştirmesi yapılmalıdır. Mayıs-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/1 kompoze gübre verilir.

Sulama

Yazın bitkiye bol su verilmeli, sıcak ve kuru havalarda yapraklarına su püskürtülmelidir. Kışın verilen su miktarı azaltılarak, saksı toprağı orta derecede ve devamlı nemli tutulmalıdır.

Budama

Genç bitkilerde dallanmayı teşvik etmek amacıyla uç alma yapılır. Ayrıca kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler kesilip uzaklaştırılmalıdır.

Hastalık ve Zararlıları

Begonia’ların en önemli Hastalıkları, Virus, Bakteriyel Yaprak Lekesi, Kök çürüklüğü, solgunluk, Külleme ve Kurşuni Küf’tür. Zararlıları ise, Nematodlar, Kırmızı Örümcekler, Thripsler, Yaprak Bitleri ve Unlu Bitler’ dir. Viruslü hastalıkların ilaçla mücadelesi yapılamamaktadır. Ancak taşıyıcı ve hastalıklı bitkilerin yetiştirilmemesi, toprağın virus bulaşıklı olmaması gerekir
.
Begonya Yaprak lekesi; Genellikle yaşlı yapraklarda görülür. Lekelerin üzeri duman rengi fungal rengi örtü ile kaplıdır. Yaprağın alt yüzeyinde ortaya çıkar. Camsı görünüşlü küçük lekelerdir. Daha çok ana damarlara yakın kısımlarda yoğunlaşır. Bazen de yaprak sapında ve gövdede görülebilir. Bakterilerin en uygun gelişme sıcaklığı 28-30 C, en yüksek 43 C, en düşük 1-5 C’ dir. Bakteri tohumla ve toprakla ertesi yıla geçer. Fazla nem ve az ışık hastalığın penetrasyon (bakterinin dokuya girişi stomalarla olur.) olasılığı artar. Hastalık sulama suyu ile daha fazla yayılır. Mücadelesi; Hastalıklı bitkileri ortadan kaldırmalı, Sıcak hava, fazla nem ve aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Anaç olarak sağlam bitkiler kullanılmalı, hasta bitkiler yok edilmeli, kullanılan saksılar ve aletler sterilize edilmeli, koruyucu olarak bakırlı preparatlardan biri ile ilaçlama yapılmalıdır.

Siyah kök çürüklüğü, bu hastalıktan etkilenen bitkilerde gerilmeler, yaşlı yapraklardan başlayan kloroz ve çoğunlukla solgunluk belirtileri görülür. Köklerde çürümeler olur. Korteks (kabuk tabakası) genellikle açık kahverengi, bazı hallerde siyah renk alır. Hastalık etmeni olan fungus toprakta uzun süre yaşama yeteneğinde olan çok sayıda klamidosporlar oluşturur. Mücadelesi, saksı toprağının patogen ile bulaşık olmamasına dikkat edilmeli ve saksı toprağının çok nemli bırakılmamalıdır.

Solgunluk hastalığının belirtileri, genellikle hasatlık etmenlerinin oluşturduğu belirtiler aşağı yukarı birbirine benzer. Hepsi bitkide trachaemycose yapar, yani ksilem (odun) borularını tıkamak, işlevini bozmak suretiyle sürekli solgunluğa neden olur. Bitkinin aşağıdan yukarıya su iletimi dengesi bozulur. Solgunluk önce yaşlı yapraklarda başlar.Daha sonra bitkinin tamamına yayılır. Hastalıklar, Fusarium ssp. Verticillium dahliae Verticillum albo-atrum seklinde üç çeşittir. Mücadelesi, Konukçu bitkilerin çoğaltılmasında enfekte olmuş bitkilerden çelik alınmamalıdır. Toprak pH’ sının yüksekliği ve yapısının bozukluğu özellikle Verticillum solgunluğunu teşvik etmektedir. Genel olarak Fusarium türleri yüksek, Verticillium türleri ise daha düşük sıcaklıklarda yayılmaktadır. Bu yüzden bitkinin istediği düzeyde olan optimum sıcaklıkların korunması gerekmektedir.

Külleme hastalığı bitkinin yaprak, yaprak sapı, çiçek, çiçek sapı ve gövdesinde görülür. Genellikle yaprakların üst yüzü pudra veya un serpilmiş gibi tozla kaplanır. Bu tozun rengi kurşuni kahverengiden beyaza kadar değişir. Yaprak parlaklığını ve yumuşaklığını yitirir, sert bir yapı alır. Hasta bitkilerde büyüme ve çiçeklenme olmaz. Küllenme fungusları yaz sonunda yaprak üzerinde oluşturduğu cleistothecium’larıyla kışa girer ve gelecek baharda oluşturduğu ascospor’larıyla bitkilere yeniden bulaşır. Yayılması için en elverişli ortam sıcaklığı 15-20 C olmalıdır. Ayrıca yüksek orantılı nem düzeyleri bu funguslar için uygundur. Sıcak ve kurak koşullarda bu hastalığın etkisi daha çabuk görülür. Mücadelesi, sağlıklı bitkilerden çeliklerin alınması, uzun süreli devam eden durgun, sıcak ve nemli koşullarına engel olunmalıdır. Ayrıca bitkilere gereğinden fazla su verilmemeli ve özellikle üstten sulama yapılmalı, hasta olan bitki kısımlarının ayıklanmaları ve ilaçlı mücadeleyle yaprakların üzerinde ilk lekeler görülür görülmez başlanmalıdır. Dinocap LC 37, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 3-4cc preparat, Kükürt 80, w.p.(su ile karışabilen toz halindeki ilaçlar) 10/1 dozda 30-35g preparat uygulanabilir.

Begonya (TORAN) Katmerli
Dünyanın pek çok bölgesinde ticari amaçlı yetiştirilen saksı bitkisidir. Begonyalar, Santo Domingo?lu botanik uzmanı Begon?dan ismini almıştır. Bu bitkiler; çiçeklerinin rengi,
dokusu ve hacmindeki çok değişiklik gösteren yapıları ile saksı bitkisi olarak yetiştirilir.
Bazı türler, yanlızca yaprakları ve yapraklarının farklı özellikleri için yetiştirilir. Bunlar aynı zamanda en çok kullanılan parter bitkileridir. Türlerine göre güneşli veya gölgeli ortamlarda yetişirler. Dayanıklı yapısı ve rengini uzun süre korumasından dolayı pencere kenarlarında, bordürlerde ve makromelerde kullanılır.


Pembe, kırmızı ve beyaz renkte çiçek açarlar. Çiçekleri yalınkat ve katmerlidir.

Boyları 15 - 20 cm ve 30 - 40 cm arasında değişir.

Bu tür Begonyaların gerek yaprak gerekse çiçek renkleri bakımından çok fazla çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar F1 hibrit tohumları olarak adlandırılır. Ancak bunlar; pembe, kırmızı, krem ve beyaz renkli olanlarla yalın veya katmerli çiçekli olanların çaprazlanması sonucu elde edilmiştir.

Begonyaların çiçek renkleri aynı olsa da yapraklarının renklerine göre ayırt etmek daha kolaydır. Yaprakları diğer Begonya türlerine göre küçüktür. Yapraklarının açık yeşilden, kırmızı kahverengiye kadar değişen renkleri vardır.


Begonyaları yaprak renklerine göre koyu, parlak yeşil ve açık, parlak yeşil renkli
olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

Yaprak Begonyalar, en iyi gelişmeyi 15-18 0C?de gösterir. Kışın sıcaklığın 13 0C?nin altına düşmemesi gerekir. Çiçek Begonyalar dikimden sonra iki hafta süreyle gece sıcaklığı l8°C? olan yerlerde tutulmalıdır. Daha sonra ortam sıcaklığı 15°C? ye düşürülmelidir. Gündüz sıcaklığı genellikle 23°C dolayında olmalıdır. Yumrular dinlenme döneminde 10?13 0C?de muhafaza edilirler, sürmeye başladıklarında sıcaklık 18 0C?ye yükseltilmelidir.
Yaprak Begonyalar, yarı gölge veya gölge yerlere yerleştirilir. 


PİKOLU BEGONYA




Ancak bitkide fazla miktarda yaprak dökülmesi görüldüğünde saksıların daha aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan bir yere alınmaları uygun olur. Çiçek Begonyalar, yan gölge alan yerlerde iyi gelişirler. Ancak doğrudan güneş ışığı alan yerlerde de zarar görmeden bulundurulabilirler. Dış mekânlarda kullanılacağı zaman en uygun dikim yerleri, gölgede bulunan çiçek parterleridir.


PİKOLU BEGONYA

Yumru Begonyalar ise yarı gölgeden güneşli ortama kadar değişen yerlerde zarar görmeden bulunabilirler.

Yumru Begonyalara % 60-70?lik orantılı nem yeterlidir. Yapraklarının üzerinden sisleme yapılmasının yararı vardır. Yaprak ve Çiçek Begonya için uygun orantılı nem değeri ise % 60-70?dir.
Genellikle tüm begonya çeşitlerinde saksı değiştirme, mart ve nisan aylarında yapılır.
Saksı değiştirme sırasında kullanılacak olan harç hacim olarak 2 kısım tınlı toprak,
1 kısım turba, 1 kısım yanmış ahır gübresi ve 1 kısım kumun karışımından elde edilir.
Son zamanlarda özellikle yalnız cocosa da dikim yapılmaktadır. 

Saksısını değiştireceğimiz Begonya saksısı sol elin avuç içi ile tutulur. Saksı ters çevrilerek kenarı sert bir yere hafifçe vurulur. Bu sayede bitkinin kök yumağının saksı kenarından kolayca çıkması sağlanır.

SIK SORULANLAR

·         Begonyalarınız çimlendikten sonra yan yatmaya başlarlar ise bunun sebebi havadan ve topraktan gelen mantar hastalıkları nedeni iledir. Saksınızı havadar bir yere alıp çökerten hastalığına etkili bir mantar ilacı ile ilaçlama yapmanız tavsiye olunur. Ekim öncesinde mutlaka bu tedbiri almak gerekir ki hastalık nedeni ile çimlenen begonyalarınızı kaybetmeyin.

·         Begonyalarınız çimlendi ancak aşırı uzuyorlar. Bunun sebebi yeterince ışık alamamalarıdır. Bunun sonunda mutlaka yan yatıp kuruyacaklardır. Bunu baştan engellemek için ekim saksınızın günde en az 10 saat aydınlık ve bol ışık alan bir yerde durduğundan emin olun. Filizlerin sürekli aynı yönden ışık almaları zararlıdır. Bu nedenle pencere önü yetiştiricilikte mutlaka zaman zaman saksınızı döndürerek filizin her yönden ışık almasını sağlayın. Pencere önü çoğu kez yeterli ışık sağlamayabilir. Bu durumda üretim saksısı üzerine yapay ışık yerleştirmek ve buradan bitkilerin ışık almasını sağlamak yeterli gelecektir. Pahalı profesyonel lambalara para harcamanıza gerek yoktur. Gün ışığı veren her hangi bir floresan işinizi görecektir.

·         Gübreleme ertesi filizleri kaybettim. Unutmayınız ki aşırı gübreleme ne begonyalarınızı ne de diğer bitkilerinizin gelişimini hızlandırmaz. Her bitkinin doğal bir gelişim süreci vardır. Genç ve erken dönemde gübreleme çok dikkatli ve normalin çok üzerinde seyreltilerek yapılır. Tavsiyemiz dengeli gübreleri prospektüste yazanın 3 katı sulandırarak işe başlamnız ve bitki geliştikçe yavaş yavaş normal değerlere erişmenizdir. 15 günde bir genç filizi besleyebilirsiniz.

·         Tohumlarım çimlenmedi. Begonya tohumları çok küçük olsalarda uygun şartlarda yıllarca (10 yıla kadar ) çimlenme kabiliyetlerini yitirmeden saklanabilirler. Begonya tohumlarının çimlenmemesi tohumun uygun şart ve kurallarda ekilmemesinden kaynaklanır. Genel olarak:

Tohum derine ekilir ise ışık alamaz ve çimlenmez.
Çimlenme dönemine dek yeterince nem alamaz ise çimlenmez.
Çimlenme gerçekleştikten sonra yeterince ışık, nem ve ısı almaz ise siz fark etmeden kuruyabilir ve siz tohumun çimlenmediğini düşünebilirsiniz.
Daha önceden kullanılmış torf ve toprağa ekildiğinde yabancı tohumlar begonyadan önce çimlenebilir ve siz tohumunuzun çimlendiğini göremeyebilirsiniz, zira begonya tohumu çimlendiğinde bir toplu iğne başından biraz daha küçük olacaktır.
Pek çok kişi begonya tohumunun çimlendiğini, yeşeren filizin çok küçük olması nedeni ile göremez ve tohumlarının çimlenmediğini düşünür.
Begonya tohumu yeterli ısı bulamaz ise çimlenemez ve aynı şekilde 30 derecenin üzerinde sıcaklarda çimlenemez.

Tüm bunların ötesinde tüm yazılanlara uygun ekim yapıp, tohumunuz hala çimlenmediyse, mutlaka geriye dönüş yapıp nerede eksik yada hata olduğunu bulmaya çalışınız. Zira begonyaları tohumdan yetiştirmek tecrübe ve uygun ortam isteyen bir iştir ve ufak bir eksiklik çabalarınızın boşa gitmesine sebep olabilir.


Begonya yetiştiriciliği ile ilgili aklınıza takılan her türlü soruyu tohum ekiminden önce yöneltirseniz hata oluşmadan yardımcı olma şansımız yükselecektir.

                     Evimdeki BEGONYA KATMERLİ(TORAN)'lardan Resimler










                               

                               

                               
  
                               

                               

                               

                               
                 
                       
                   
                       























15 Ağustos

15 Ağustos






                            Evimdeki BODUR BEGONYA'lardan Resimler 









Beyaz çiçekli begonyanın koyu yapraklısını buldum çatalcada 


Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!




Yorum Gönder

  1. değerli site yöneticisi ;bitkimin çiçeklerinde güneş yanıkları var nedendir? Nasıl çözüm bulurum.. teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
  2. Merhaba;
    Çiçeğin nerede durduğunu yazmamışsınız ama direkt güneş görmemesi gerekli çiçekleri çok narin güneş yanıkları oluşuyor.Çiçeklerim doğrudan güneş görürken aynı sorunları yaşıyordum gölgeli bir cam kenarına aldım 1 ayda sonuç verdi hem yanıklar kalmadı hemde çiçekleri bollaştı.

    iyi günler dilerim

    YanıtlaSil
  3. necesiniz? menimde katmerli acan begonyam var yeni almisa yaninda fidani yoxdu nece coxlda bilerem?qisda xarab olurmu?cox cetin tamisam hemen gulu qorxura xarab olar cavab yazsaz cox sevinerem xosh gunler size insallah:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      ''Çiçek Begonya’nın üretimi tohum ve çelik ile yapılır. Tohumlar John Innes tohum kompostuna Şubat-Mart aylarında ekilerek 16C’de çimlendirilir. Çelik ile üretim daha çok katmerli çeşitlerde yapılır. Çelikler çiçeksiz sürgünlerden 5-10 cm uzunluğunda olmak üzere Mayıs-Ağustos ayları arasında alınır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktardaki turba ve kum karışımına dikilir. Köklendirme ortamı sıcaklığı ortalama 21 C olmalıdır.'' suya koyup köklendirme ile değil ama açıklamadaki gibi işlem ile yeni katmerliler alabilirsiniz.iyi günler dilerim

      Sil
  4. salam bu gulun omru ne qederdir?qisda xarab olurmu?nece coxalda bilerem yaninda fidanida yoxdu budagindan suya qoymusam kok atmir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Bu bitkinin ömrü genelde KASIM ayına kadar oluyor eğer kapalı ve uygun sıcaklıkta bir balkonda bakarsanız sıkıntı olmadan bakabilirsiniz belki çiçek vermez ama kök kısmına birşey olmadan bakabilirsiniz..

      Sil
  5. merhaba, benim sardunyalarım şuan balkonumda duruyor olduğu kadar sağlıklılar , peki kışın nasıl bakıcam, ege bölgesinin ikliminde çok sert geçmese de kşlar soğuk oluyor yine de , don olduğu günler de oluyor ... ev içine alsam şartlar ne olmalı ? nasıl bir ortam sağlamam lazım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Çağrı Hn. sardunya çok dayanıklıdır.Ben kendi yaptığım ve başarılı olduğum sistemi açıklayayım.... Gelişmesi durup yada havalar soğumaya başladığında çok dipten olmamak kaydıyla budamasını yapın ve 10-15 günde bir yeteri kadar sulama ile ilkbahara kadar rahatça bakabilirsiniz.

      Sil
  6. slm benim begonya çiçeğim var ama son zamanlar solmaya başladı ne yapabilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Selin Hn; bu çiçeklerin dönemi sona eriyor. Eğer evde balkonda bakıyorsanız dediğim gibi mevsim ve sulama kaynaklı güneşi fazla alamaması gibi durumlar etkendir.iyi günler dilerim

      Sil
  7. Merhaba ben komşudan begonya stili aldım şuan suyun içinde hemen eksem mi yoksa koklenmesini mi beklesem bilmiyorum aynı şekilde dikenler taci çiçeğim de suda bekleyen ne yapmam gerekiyor bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem hn merhaba; Begonya’nın Çelik ile üretim daha çok katmerli çeşitlerde yapılır. Çelikler çiçeksiz sürgünlerden 5-10 cm uzunluğunda olmak üzere Mayıs-Ağustos ayları arasında alınır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktardaki turba ve kum karışımına dikilir. Köklendirme ortamı sıcaklığı ortalama 21 C olmalıdır.
      Dikenler tacı ise suda olma ile köklenmez toprağa belli aylarda direkt olarak dikmelisiniz. çok sulama yapmamanız gerekir.

      Sil
  8. Çok teşekkür ederim yardimci olduğunuz için. Ben begonyanin ve dikenler tacinin celigini yeni aldım tutmasını çok istiyorum ama Kasım ayı söylediğiniz Aylar a uymuyor sizce tutmaz mi çiçeklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özlem Hn; dikenler tacı tutar büyük ihtimalle ama sudan çıkarmanız şart belki bozulmuştur bile o ortamları sevmez... Sıcak ve güneş şartlarını sağlarsanız verim alabilirsiniz bu aylarda da . Begonya için zor gibi gözüküyor ama bakım ve sera şaetlarını yakarlarsanız olur tabi...

      Sil
  9. Çok teşekkür ederim bana yardımcı olduğunuz için. Ben blogunuzu yeni keşfettim ama gerçekten çok faydasını gördüm cicek aşığı biri olarak. Evdeki Çiçeklerinize de bayıldım inşallah benim çiçeklerim de böyle güzel açar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Özlem Hn,elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Umarım sizde böyle güzel çiçek ve çeşitleriyle başarılı olursunuz bakım konusunda...https://www.facebook.com/mevsimlikcicekvebitkibakimi adresinden de bizi takip edebilirsiniz.. iyi günler.

      Sil
  10. Merhaba, begonyamin toprağını geçen hafta değiştirdim. Şuan biraz yan yattı. Pazar günü değiştirip suladim. Birde perşembe günü ancak neden böyle oldu susuz mu kaldı acaba??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Susuzlukta etkendir ama köklerinede zarar vermiş olabilirsiniz.

      https://www.youtube.com/watch?v=Yj8xxvquh0U

      Sil
  11. Merhabalar. Benimde balkonumda begonyalarım var ve balkon demirimde duruyorlar. Sabah ve öğle güneşini direkt alıyorlar. Bu yüzden yaprak ve çiçeklerinin bir kısmı kurudu. Tekrar sağlıklı hale getirmek için ne yapmalıyım? Öğle vakti balkonun içerideki gölgeli kısmına alsam olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Begonyaların çiçekleri çok hassastır bu nedenle güneş yakar ve kurutur.. O yüzden yarı gölge alanlarda yada önlerine perde yada siyah sineklik gibi eşyalar ile gölgeleme sağlayabilirsiniz.yoksa sıkıntı büyük olur.. iyi günler dilerim

      Sil
  12. Merhabalar dün kendime begonya aldım iki tane . Ama köküne sarılı bir bez var . Sanırım daha çabuk gelişmesi için seralarda böyle yapıp satisa sunuyorlarmis. Ben saksi değişimi ne zaman yapmaliyim . Oldukça fazla yaprağı var . Saksı değişimi yaparken o bezi atmalı miyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;bez tohumdan gelişmesi ve çıkarıp dikme sırasında toprağın dağılmaması için kullanılıyor.Aldığınızda değişim önermem mayıs gibi uygun olurKökler zarar görebilir ve o saksıya göre kök saldığı için yeni büyük saksıda kökler yaprak için uğraşır ve çiçek açması azalır.

      Sil
  13. Merhaba ben yeni çarşamba günü begonya aldım saksısı küçük hafif plastikti dalları büyüktü ki saksı taşıyamadı devrili devrili verdi. İş yerimde duruyor çiçek haftasonu gene yıkılmış bide solmuş yaprak ve çiçeklerinin uçları kurumuş, bugün sabah daha sağlam saksıya aktardım ve suladım toprağı da kuruydu, ne olmuş ki toparlanır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ev içinde bakımı uygun değildir.Çok fazla verim alamazsınız..Suyu bol tutmanız gerekli ama tahliye edebilecek saksı olmalı suy kalırsa içerde çürür bitki.

      https://www.youtube.com/watch?v=Yj8xxvquh0U

      Sil
  14. ben bugün itibari ile pembe renkli bir begonya aldım. Saksısını hemen değiştirsem bozulma olurmu birde hemen balkona mı koymalıyım yoksa birsüre içirdemi tutmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, balkona koymalısınız. direkt güneş görmesin çiçekleri yanar.saksı değişimi mayıs gibi uygun ve kökleri zarar görmemeli .. Şu anda uygun sulamayı yaparak bakımını yapın sonrasında sıkıntı olabilir. ama içeride durmasın kesinlikle.

      Sil
  15. Merhaba.Benim begonyamin boyu cok uzadi budasam koku zarar gorurmu budadigim dallarini diksem tutar mi tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. UYARI ve BİLGİLENDİRME !!!!!!

      Çiçek ve Bitkiler hakkındaki sorularınızı artık YOUTUBE kanalımızdan cevaplıyor olacağız.

      Aşağıdaki linke tıklayıp veya YOUTUBE'a girdikten sonra arama kısmına mevsimlik çiçek bakımı yazmanız da yeterli olacaktır.

      Teşekkürler ,İyi Günler.
      https://www.youtube.com/channel/UC9jqeAgiIGstX0lbxkwSIQA

      Sil
  16. Merhaba benim begonyam devamli uzuyor çiçek açmıyor çam kenarında aydınlıkta yeri de ama güneşi direk görmüyor. Çiçek açması icin ne yapmalıyım boyu yaklaşık 35 cm civarında

    YanıtlaSil

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.