YER MİNESİ BAKIMI (Verbena Hybrida)

Yer Minesi Bakımı Nasıl Yapılır?

Familya          Verbenaceae
Botanik Adı    Verbena xhybrida
Türkçe Adı     Mine Çiçeği


MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Habitusu         Otsu bir yapıdadır.
Gövde             Yazlık mevsimlik bir çiçektir.
Yaprak            Çoğunlukla karşılıklı,ender olarak da üçlü sıralanırlar.
Tomurcuk      Çiçek  Çiçekleri sürgün uçlarında bir çoğu bir arada kısa ve uzun başaklar halinde bulunurlar.çiçekleri kırmızı,pembe,beyaz,sarı,mavi,turuncu ve ebrulidir.
Tohum           Tohumların 420 tanesi 1gr ağırlığındadır.14-21 günde çimlenirler,6 ay bir yıl kadar saklanabilirler.Şubat ayında  viol ve tohum kasalarına ekilirler.

EKOLOJİK İSTEKLERİ
Sıcaklık           Sıcak yerleri sever.
Nem                 Havadar yerleri tercih eder.
Işık                   Güneşli aydınlık yerleri sever.
Toprak             Besin maddelerince zengin,bolca gübrelenmiş,hafif killi veya kumlu  topraklarında iyi gelişir.



ÜRETİM TEKNİĞİ
tohum ve çelikle üretilirlerse de genelde tohumla üretilirler.

BAKIM ÖNLEMLERİ
Gübreleme fide dönemlerinde 1.haftadan sonra 50gr gübre/100ltsu/hafta   2.hafta ve sonrası100grgübre/100lt su/hafta  düzenli olarak  gübrelenmeli ve toprak nemli kalacak şekilde sulanmalıdır.

PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANIMLARI
Park ve bahçelerde sık kullanılan,güzel görünümlü çiçeklerdir
Yer minesi sıcağa ve güneşe iyi dayanır. İlkbahar ortasından sonbahar serinlerine kadar çiçek açarlar. Çok çeşitleri var. Bazıları yıllıktır. Kış gelince ölürler. Bazıları uzun ömürlü olup kışın -7C derece, bazıları -15C derece soğuklara dayanabilir.

Verbenaceae familyasının Verbena cinsinden olan yer minesi belirli bir tür değildir. Verbena peruvuiana, V. phlogiflora, V. incisa ve V. teucroides türlerinden melezlemeyle bodur hibritler türetilmiş, bunlardan tohum verenlerden ayrıca çeşitli kültivarlar oluşturulmuş. İşte bunlara yer minesi diyoruz.


Yetiştirilmesi
Güneşli alanların çiçeklendirilmesinde kullanılır. Çiçekli yer örtücü olarak kullanılabilir. Susuzluğa ve sıcağa iyi dayanırlar. Fazlaca sıcak olan yerlerde yaz ortasında çiçeklenmeye, gelişime ara verip yaz sıcakları dindiğinde tekrar çiçeklenmeye devam ederler.

Yer minesi nasıl dikilir?
Yeri oldukça havadar, rüzgarlı ve güneşli olmalı. Yeterince rüzgar almayan yerlerde kolayca külleme vb çeşitli mantar hastalıklarına yakalanırlar. Apartmanlar arası güneşi az balkonlarda bahçelerde hiç denemeyin bile. Fazla bitişik dikmeyin. Sıkışıklığı sevmezler. Güçlü gelişen dalların tepelerini koparın. Böylece daha çok dallanıp daha fazla çiçek açar.
Saksılarda güneşli balkonlarda yetiştirilebilir. 45cm uzayabilirler. Sarkıcı olarak da asılan saksılara uygundur. Yazın aşırı sıcak olan memleketlerde yaz boyunca öğle tepe güneşi almayan yerde bulundurulsalar daha iyi olur. Ya da üstlerine öğle gölgeliği yapılabilir.
  
Sulama, toprak, besin
Sulama toprak kurudukça yapılmalı. Toprak ıslak olduğu halde tekrar tekrar sulanmayı sevmez. Mutlaka çeşitli mantar hastalıklarına maruz kalacaktır. Yer minesi susuzluğa iyi dayanıyor diye uzun süre susuz bırakmamalısınız. Gelişim ve çiçeklenme aksar.
Rüzgarı az olan yerlerde sulama mutlaka sabah ile öğle arasında yapılmalı. Yoksa gece ıslaklığı külleme vb mantar hastalıklarına yol açacaktır.
Pek toprak seçmese de suyu iyi süzdüren, hafif killi, humuslu, besleyici, kuvars kumu ile süzekliği arttırılmış gerçek toprak karışımları toprağı sever. Bir türlü kurumak nedir bilmeyen hazır poşet topraklar genellikle sorun çıkarır, yer minelerine hastalık yapar.
Saksılarda yetiştiriyorsanız 10-15 günde bir defa çiçek amaçlı bitki besini vermelisiniz. Yer minesi genel amaçlı bitki besini verilince biraz azgınca gelişip az çiçeklenebilir.


Yazın gelişim durursa
Bırakın dinlensin. Bu sürede yer minelerine besin vermeyin. Yaz sonunu bekleyin. Aşırı sıcaklar biraz dindiğinde biraz budayın, güzelce sulayın, bitki besini verin.

Yer minesinin çoğaltılması
Basit daldırma ile ve ayrıca dallarını kırıp dikmeyle çoğaltabilirsiniz. Biraz özen gösterirseniz dallar kolay köklenir.
Tohumla çoğaltmada tohumları 1cm kadar derine gömmelisiniz çünkü ışık görürlerse çimlenmezler. Tohumların çimlenmesi 20-30 gün sürebilir. Acele etmeyin. Yer minesi tohumlarını İlkbahar başında hatta kış sonunda ekmelisiniz. Tohumların çimlenmesi için 18C ile 25C aralığında ısı gerekiyor. Tohumları sonbaharda da ekebilirsiniz. Kış soğuklarında korunabileceklerse.

Hastalıkları, zararlıları
Yer minesine mantar hastalıkları yapan şeyler başlıca şunlar: Güneşsiz ortam, ağır killi toprak, su tutucu özelliği fazla yüksek toprak ve toprak henüz hiçbir nem kaybına uğramadan tekrar tekrar sulanmak.. Rüzgarsız yerler ve çok sıkışık dikilmeler sonucunda havasızlık ayrıca hastalıklara yol açar.
Külleme hastalığı başlıca belasıdır. Rüzgarsız yerlerde yetiştirmeseniz daha iyi. Sulamayı kesinlikle akşamları yapmayın. Küllemeden başka yaprak ve çiçek kararmalarına neden olan mantar hastalıkları da yine aynı koşullarda yer minesine öldürücü zarar verir. Çare yok diyebiliriz. Rüzgarsız yerlerde yetiştirmemelisiniz. Hem rüzgar hem güneş yer minesi yetiştirilecek yerde kesinlikle şart.
Gerekmediği halde sulayıp durmanız yukardaki hastalıklara sebep olabileceği gibi kökleri çürütecektir. Yanlış toprak ve yanlış sulama kök çürümelerine kolayca sebebiyet verebiliyor.
Sağlıklı, güçlü gelişen yer minelerinde genelde yaprak bitleri olmaz. Olursa ilaçlamanız şart.

Tohum Çimlendirme Yöntemleri
1.      Tohumları  çimlendirmeden önce bir müddet  suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan  çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama yapabilrsiniz.

Tohumları  çimlendirmeden önce bir müddet  suda bekletiniz.Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini  iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs  kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın.Hergün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine  göre değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz.


  Evimdeki MİNE'lerden Resimler








Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!



Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.