ÇİÇEKLERİ SULAMA YÖNTEMLERİ

İP YÖNTEMİ İLE SULAMA

Seyahate çıkan vatandaşların evlerindeki çiçekleri sulaması önem teşkil edebiliyor. Bu sorundan yola çıkan genç mucitler, farklı bitkileri farklı miktarlarda suyla besleyecek bir sistem yapmayı başardı.

Bu bağlamda örgü için kullanılan iplerin suyu taşıma özelliğinden faydalanıldı. Akvaryum hortumlarının içinden geçirilen ipliklerin ucuna düğüm atıldı. Su dolu şişe bir metre yükseklikteki masanın üstüne koyuldu ve içinden ip geçirilerek hortumların bir ucu su şişesine, diğer ucu bitkinin köküne yerleştirildi. Su, ipin çekme özelliğinden faydalanarak bitkinin köküne ulaştı.
Herkesin evinde rahatlıkla uygulayabileceği sistemde, çok su isteyen bitkilerde suyu iletecek ipin naylon olması gerekiyor. Az su isteyen bitkilerde de pamuklu ipin kullanılması öneriliyor
AKVARYUM MOTORU İLE SULAMA


Yazın tatile gidildiğinde veya belirli bir zaman diliminde evinizi bırakıp gitmek zorunda kalabiliyorsunuz. Bu durumda tatil dönüşü bir bakıyorsunuz evdeki  yıllardır emek verip baktığınız çiçeğiniz kurumuş. Bu durumun farkına varan öğrencimiz otomatik çiçek sulama devresi ile sorunu kökünden halletmiştir. Otomatik çiçek sulama projesi çiçeğinize ayarladığınız saat ve günde aralıklarla çiçeğe su vermektedir. Örneğin  18 saatte aralıklarla çiçeğinize 1 bardak su verecek.

PET ŞİŞE İLE SULAMA

Malzemeler:

Örgü ipi
5 lt'lik su bidonu ( veya daha büyük )
Serum damlalığı ( Her eczanede bulunabiliyor )
Japon yapıştırıcısı







Öncelikle örgü ipinden zincir yaptık. Kalın ve sağlam olsun diye. İsterseniz rafyalar ile de yapabilirsiniz. Bu iplerle fotoğraftaki gibi bidonu kafes şeklinde giydiriyoruz.
Bidonun kapağına, serum damlalığının ucu sıkı sıkı girecek şekilde delik açıyoruz. Buraya damlalığı sıkıca yerleştirip etrafını da japon yapıştırıcısı ile iyice yapıştırıyoruz.
Burası da damlaların ne sıklıkta akacağını ayarlamanız için ayar düğmesi. Çok sık akmamalı ki su bir anda boşalmasın.
Ve son olarak, damlalığın su akan bölümünü de saksının içine yerleştirin. Saksıyı da her ihtimale karşı büyük bir kaba oturtun ki samlaları hızlı ayarlamışsanız taşmasın:)




DAMLAMA SİSTEMİ İLE SULAMA




Birçok bitkinin yetişmesinde toprak ve gübre kalitesinin yanı sıra olmazsa olmaz olan bir diğer şey ise sulamadır. Sulamanın doğru olarak yapılmaması, ekimini yapmış olduğunuz bitkiden alınabilecek verimi en aza indirebileceği gibi emeklerinizin boşa gitmesi ve bahçecilikten alacağınız zevkin de ortadan kalkmasına neden olabilmektedir.
Bu nedenle sulama konusuna kısaca değinmekte fayda olacaktır.
Sebze bostanınızı sulamanın en uygun saati sabahlarıdır. Akşamları sulamaktan kaçının. Çünkü, bitkinin yaprakları gece boyunca ıslak kaldığında hastalıklara daha fazla davetiye çıkarmaktadır

Ayrıca bitkilerinizi günün sıcak saatlerinde sulamaktan da kaçının. Burada “kaçının” ifadesinin kullanılması şu anlamdadır: eğer bostanınız gerçekten suya ihtiyaç duyacak kadar kurumamışsa sulamayı yukarıda bahsedilen durumlarda yapmayın. Fakat eğer bostanınızın suya ihtiyacı varsa, aşağıdaki örneklerde de görüleceği gibi, elbette herhangi bir zamanda sulamak durumunda kalabilirsiniz.

Bostanınızı sulama sıklığınız havanın durumuna göre değişmektedir. Bunun yanı sıra toprağınızın nem durumu da sulama sıklığınızı etkiler. Bu nedenle tavsiye edilebilecek bir zaman sıklığı veya miktarı bulunmamaktadır.
Genel olarak toprak yüzeyinden 3-5 cm derinliğe bakılır. Eğer toprak kuruysa tekrar sulama zamanı gelmiş demektir. En iyi sulama yöntemi, az fakat sık sulama yapmaktansa derince ancak seyrek olarak sulama yapmaktır.
Bitkinizin derinlere uzanan köklerinin olmasını mı istiyorsunuz: Sık sık ve sığ (yüzeysel) sulama sığ kökleri olan, yani derinlere uzamayan bitkiler oluşturur. Sığ köklü bitkiler stres ve hastalıklara daha yatkındır.
Bahçe toprağınıza yağmur suyunu iyi emebilen kompost ve diğer organik maddeleri eklemeniz, oldukça fayda sağlayacaktır. Bu durum bitkileriniz için sürekli bir su kaynağı olan nemliliği sağlayacaktır. DamlamaSulama
Şimdi bu ön ve kısa bilgiden sonra sizlerle oldukça verimli ve pratik bir sulama yöntemini paylaşmak istiyoruz:
Solar Sulama Sistemi olarak adlandırılan bu sistem aynı zamanda size zaman da kazandıracaktır. Aşağıdaki resimler bu sistemi açıklamaya yetecektir. Damlama Sulama


√ Yukarıdaki resim hakkında bir kaç açıklama yapalım; sistemin esası şöyledir; 

√ Bostanınızdaki bitkinin yemen yanına ama gövdeye temas etmeyecek kadar uzaklıkta hafif bir çukur açıyorsunuz.

√ Çukurun içine küçük bir pet şişe koyup şişeyi suyla dolduruyorsunuz.

√ İçi su dolu ve toprağa hafif gömülü olan küçük pet şişenin üzerine büyük pek şişeyi kapatıyorsunuz ve etrafını hafif toprakla kapatıyorsunuz. Böylece buharlaşma sonucu nem kaybı olmayacaktır.

√ Küçük pet şişe içindeki su güneş ışınlarının etkisiyle buharlaşmaya başlayacaktır. Buharlaşan su büyük pet şişenin iç çeperinde yoğunlaşacak ve damla damla toprağa düşmeye başlayacaktır.

√ Güneş enerjisini kullanarak damlama sulama yapan bu sistemin bir diğer iyi tarafı ise, suyun damıtılmış olması ve bu sayede sudaki kireç ve klorun arındırılmış olmasıdır.

Aşağıdaki resimlerde gerçek uygulama görüntülerini göreceksiniz.


SAKSI İÇİN DAMLAMA İLE SULAMA



Bu sistem ise şöyle çalışmakta. Saksınızın büyüklüğüne göre plastik bir pet şişe alıyorsunuz. Şişenin yan taraflarına birer tane ve alt tarafına da birer tane olmak üzere, şişenin ve saksının büyüklüğüne göre daha fazla da olabilir, delik açıyorsunuz. Deliklerin ne çok büyük ne de çok küçük olmasına dikkat edin.Şişeyi saksıya gömüyorsunuz. Şişenin bir kısmı dışarıda kalsın ki, içindeki suyun bitip bitmediğini görebilesiniz. Özellikle yaz sıcaklarında ve tatilde iken bitkinizin hayatını kurtaran bir çözümdür.  Damlama Sulama
Bol ve bereketli bostanlar dileriz. 


KÖK SULAMA

Bitkilerin ihtiyaç duyduğu ancak doğal yağışlarla karşılanamayan suyun yapay olarak getirilmesi işlemidir. Sulama, bitkilerin normal gelişmesi için gerekli olan su miktarının yağışlarla karşılanamayan kısmının toprağa, bitki kök bölgesine verilmesidir. 

Sulamanın Faydaları:

·         Bitkinin su ihtiyacı tam olarak karşılanır.
·         Diğer tarımsal girdilerin etkinliği artar.
·         Topraktaki fazla tuzun yıkanması sağlanır.
·         Toprakta mevcut taban taşı yumuşatılır. 

·         Gübre ve tarım ilaçları su ile birlikte verilebilir. 

·         Bazı bitkiler dondan korunabilir.
İyi bir sulama optimum yolla yapılabilenidir. Suyu bir kaynaktan alarak tarlaya getirip salıvermek de bir sulama çeşididir. Ancak günümüzde sulama, israf edilmeden yapılabilen sistemler için kullanılan bir tanımlama olmaya başlamıştır. Çünkü su kıt ve çok değerli bir kaynaktır, kolayca israf edilmemesi gerekir. Ayrıca sulama mutlaka drenajla birlikte düşünülmelidir. 

Sulama çoğu zaman bitkilerinizin sağlıklı büyümesi, bol ürün verimi ve toprağın kalitesini sürdürme açısından büyük öneme sahiptir. Hatalı sulamanın meyve tutumundan tutun da toprağın kireçlenmesine kadar daha birçok olumsuz yan etkisi vardır.
Genç bitkilerin ve ağaçların sağlıklı büyümesi için ilk günden itibaren sağlıklı, dengeli bir sulama ve hava alışverişi önemlidir.

Sulama Yöntemleri:

·         Sulama yöntemi, suyun toprağa bitki kök bölgesine veriliş biçimidir.
·         Yüzey sulama yöntemleri
·         Basınçlı Sulama Yöntemleri
·         Salma sulama yöntemi
·         Yağmurlama sulama yöntemi
·         Göllendirme sulama yöntemi.
·         Tavalarda göllendirme (Tava sulama yöntemi)
·         Damla sulama yöntemi.
·         Karıklarda göllendirme  

·         Uzun tava sulama yöntemi
·         Ağaç altı mikro yağmurlama
·         Karık sulama yöntemi sulama yöntemi
·         Derin kök sulama yöntemi (Derin Bitki Sulama)

 Bu yazımızda, tarımsal faaliyetlerde kullanılan diğer karmaşık ve kısmen büyük yatırım gerektiren sulama yöntemlerinden farklı bir yöntemden bahsedeceğiz. Bu yöntemin adı derin kök sulama yöntemidir; hem oldukça pratik ve hem de bahçenize uygulaması gayet kolay olan bir yöntemdir

                     .


Derin kök sulama yöntemini kabaca ikiye ayırmak gerekir.

1. Kova Tipi Derin Kök Sulama

Bu yöntemde kullanılan ana malzeme yan resimde gördüğünüz ve farklı büyüklüklerde olan sıradan saksılardır. Bu saksıların diplerinde bulunan deliklerin büyüklüğüne dikkat edilmelidir. Çok büyük olursa su dipte göllenme yapar. Çok küçük olursa da tıkanma meydana gelebilir. Plastik kovaları bahçenizin durumuna ve bostanınızın büyüklüğüne göre farklı büyüklüklerde seçebilirsiniz. Ancak plastik malzemenin toprakça çürüyüp zarar vermemesi açısından sağlıklı ve sağlam bir malzeme seçmenizi tavsiye ederiz.
                                             


Kova tipi derin kök sulama sisteminin nasıl kurulduğuna bakalım: Derin Bitki Sulama Derin Bitki Sulama Derin Bitki Sulama Derin Bitki Sulama Derin Bitki Sulama Derin Bitki Sulama

Kovayı sulamak istediğiniz bostanınızın uygun bir kenarına açacağınız bir çukura gömüyorsunuz ve etrafını toprakla kapatıyorsunuz. Daha sonra kovaya su doldurduğunuz zaman su dipteki deliklerden yavaş yavaş süzülüp toprağın diplerine nüfuz eder ve diplerdeki kökleri doğrudan sular.



2. Boru Tipi Derin Kök Sulama
Bu tip derin kök sulama yönteminde esas olan şey sulama yapacağınız bitkinin hemen yanına ve kök hizasına yakın olacak şekilde delikli bir pvc boru veya delikli bir pet şişe gömmektir. Daha sonra üstten suyu verdiğiniz zaman alt kısımda, toprağa gömülü olan boru veya pet şişe üzerindeki deliklerden su yavaş yavaş süzülecek ve doğrudan bitkinin köküne nüfuz edecektir. Derin Bitki Sulama










Batırma çubuğunun üzerinde farklı büyüklüklerde delikler olursa, suyun toprağa geçme olasılığı yüksek, ancak deliklerin tıkanma riski ise az olacaktır. Bu arada boruya dışarından yabancı madde, toz veya sivrisinek vb istenmeyen maddelerin girmemesi için üst kısmının mutlaka kapalı veya elekli olmasına dikkat edin. Takılıp çıkartılan kapaklar iş görecektir. Batırma çubuğunu bostanınızda yetiştirmeyi düşündüğünüz bitkinizin kök tipine göre farklı uzunluklarda seçebilirsiniz. Örneğin ebegümeci, fasulye, bakla, bamya, gelincik ve büyük ağaçların kökleri kazık köklü olduğundan ve kök çok daha derinlere ineceğinden, bu tür bitkiler için daha uzun bir çubuk gerekebilir. Soğan, buğday, mısır, çilek, çimen, arpa, ayçiçeği ve sarımsak gibi saçak köklü bitkilerde kök derine inmez. Aynı şekilde turp, havuç, şeker pancarı ve şalgam gibi bitkiler de depo kök tipi köklere sahiptirler ve derinlere inmezler. Bu son iki tip bitkilerde daha kısa bir çubuk tercih edilebilir. 





Yukarıdaki resimde görebileceğiniz gibi derin kök sulama yöntemi olarak boru tipini gerek bostanınızda gerekse de balkonunuzdaki saksılı bitkilerde kullanabilirsiniz. Derin Bitki Sulama



Su haznesini kendiniz atık malzemelerden yapabilirsiniz. Üst kısımda yer alacak olan su haznesi ise resimde görüldüğü üzere bildiğiniz pet şişesi. Derin Bitki Sulama








Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.