LİLLİUM (Zambak) BAKIMI

ZAMBAK BAKIMI

Birçok soğanlı süs bitkisine yanlış olarak zambak denir. Zambaklar cinsine göre mayıs ayında veya yaz aylarında çiçeklenir, yaprakları genelde sonbahara kadar kurumaz. Ayrıca zambak soğanları her zaman ekilebilir. Yaprakları tek tek soğandan çıkar. Çiçek açacağı zaman yapraklı uzun bir gövde çıkarır, bu gövde üzerinde çok sayıda çiçek açar.





1- “Casa Blanca Oriental Lily”. Boyu bir metreyi aşar. Saksıda yetiştirilmeye elverişlidir. Çiçeği beyazdır.


2- Bizde “Mis Zambağı” olarak bilinen Lilium candidum (Madonna lily). Bu da beyaz çiçeklidir. Diğer zambak cinslerinin aksine bunun soğanı çok derine gömülmemelidir. Uç kısmının 3 cm kadar toprağın altında kalması yeter. Kışı yapraklı geçirir. Diğer zambaklar hafif asitli toprakları sevmesine rağmen Mis Zambağı PH derecesi nötr veya hafif alkalinli toprakları sever. Susuzluğa dayanıklıdır. Anavatanı Anadolu ve Balkanlar’dır. Boyu yerine göre bir metreyi çok fazla aşabilir.

Zambak bakımı

Bunlardan başka, düz renk, alacalı, çilli, ebruli her renkten birçok zambak cinsi vardır. Zambak cinslerine göre çiçek renkleri ve gövde boyları değişir. 25 cm’den 2 metreye yaklaşan değişik boylarda farklı zambaklar vardır.



Saksıda Zambak

Hibrit türler kısa boylu olup bol çiçeklenmeleri, kolay bakımı ve dayanıklı olmaları sebebiyle saksıda yetiştirilmeye çok uygundur. Yeterli büyüklükte saksı kullanın, çiçekçilerin yaptığı gibi mini saksılarda yetiştirmeyin. Onların usulü ticaridir, hedefleri satışa kadardır; sanki insanlar bu bitkiyi çiçeği solunca çöpe atacaklarmış gibi düşünürler. Minik saksıda çiçek açmış olarak altığınız zambaklarınızı, köklerine zarar vermeden çıkarıp daha büyük bir saksıya dikin.



Soğanlara Uygun Saksı


Saksı toprağı karışımı: %50 iyi bahçe toprağı + %25 torf + %25 perlit. Soğanlar iyice yapraklandıktan itibaren düzenli aralıklarla besin vermelisiniz.Saksıda yetiştirilen zambakların toprağı her yıl yenilenmeli.



Bahçelerde, zambak cinsine göre veya soğanların büyüklüğüne göre 15 cm’den 30 cm’ye kadar uzunlukta yanları olan bir üçgen düşünüp soğanları üçgenin köşelerine dikecek şekilde, üçerli guruplar halinde dikmeli. Soğanın büyüklüğüne göre, soğanın üç misli derinliğe gömülmesi lazım. Soğanları diktikten sonra hemen bolca sulamalısınız. Yapraklanması geç olabilir. Onun için her soğanın yanına bir işaret çubuğu koyun ki yerini unutmayasınız.


Tek soğan için, soğanın çevresinde üç parmak boşluk kalacak şekilde büyüklükte ve özellikle derin bir saksı gerekiyor. Mis zambağı dışındaki bütün zambaklar soğanının 3 – 4 misli derinliğine gömülmeli; ona göre derin saksı lazım. Birkaç soğanı aynı saksıya dikecekseniz: yeterince büyük saksı kullanarak aralarında bir soğan hacmi kadar mesafe, saksı kenarı ile olan aralıkta üç parmak kadar mesafe bırakmalısınız.


Zambak Soğanlarının Ekilmesi

Soğanlar sonbaharda ekilir deniyor ama her zaman ekilebilir çünkü zambaklar laleler kadar müşkülpesent değildir, onun için soğanları ne zaman bulursanız saklamayın hemen ekin. Gübresiz toprağa ekilmeleri gerekiyor. Toprak süzek değilse dere kumu veya perlit gibi maddelerle ve yaprak çürüntüsü + humus ile karıştırılmalı böylece toprak işlenmeli.


Zambak Bakımı
İlkbaharda çevresi çapalanıp toprağın üst yüzeyi doğal gübre ile karıştırılmalı. Çiçek açmadan evvel ve çiçekler solduktan sonra gübre şerbeti veya organik sıvı besin ile gıda takviyesi çok iyi olur. Solan çiçekler hemen koparılmalı, tohum oluşturmasına izin verilmemeli. Gövde çiçeksiz kalınca kesmemelisiniz bütün yapraklarının kendiliğinden kurumasını beklemelisiniz yoksa soğanlar iyi gelişemez zayıf kalırlar. Çiçekleri kesip alacaksanız dalın en az üçte bir kısmı kalmalı.

Sulama
Toprak kuruduğu zaman bol sulanır ki su aşağılara bütün köklere erişebilsin. Toprak kurumadıkça sulamayın, tamamen kurumasını da beklemeyin.


Çoğaltılması

Tohumla, yavru soğanlarıyla ve dişlerinin ayrılmasıyla çoğaltılır. En kolayı soğanları ayırmakla ya da dişleri ile çoğaltmaktır. Çoğaltılma usulleri zambak çeşidine göre değişiklik gösterebilir.

1- Gelişmiş yavruları ayırmak: Zambakları 3 – 4 yılda bir büyük yavrulardan ayırmak iyi olur. Bunun için sonbaharda iyi gelişmiş yavrular ayrılır ve bekletilmeden ayrı yerlere dikilirler.

2- Sap dibinde oluşan yavruları ayırmak: Her yıl, zambak soğanı ucundan toprak yüzeyine kadar olan gövde sap bölgesinde gelişirler. Zambak cinsine ve iyi bakıma göre sayıları ve büyüklükleri değişir. Ana soğanda köklenme ne kadar iyi ise sap dibi yavru oluşması o kadar başarılı olur. Toprak biraz havadar ve humuslu olursa köklenme iyi olur. Sap dibi soğanlarının kimisi gözle zor görülür küçüklükte, kimisi ana soğan büyüklüğünde olup hepsi ana soğan gibi dişlidir, kök kaidesi ve uç kısmı hazırdır. Bunları ayırma zamanı çiçeklenmeden 6 – 8 hafta sonrasıdır. Ayrılan yavrular hemen dikilmelidir. Bu işi yaparken bütün soğanı söktüyseniz onu da derhal dikmelisiniz.


3- Gövde yaprakları dibi yavru soğanlarla: Kaplan zambağı (tiger lilly) ve bazı hibrit türlerde gövde üzerinde yaprakların diplerinde küçük yumrular oluşur. Yaprak dibinde oluşan soğanları hemen koparmayın, iyice olgunlaşmalarını bekleyin. Bazıları olduğu yerde yapraklanır ve köklenir. Bazıları yere düşer hemen köklenerek kendisini toprağa gömmeye çalışır. Bu mini yavrular yapraklanmada acele ediyorlar ki soğanlarını bir an önce daha da geliştirmeye büyütmeye başlasınlar. Çiçek açma olgunluğuna gelmeleri iki veya üç yılı bulur.


4- Dişleri ile çoğaltmak: Her bir zambak soğanı sarımsak dişleri gibi pek çok dişlerden oluşur. Diş ayırmak her zaman olabilir ama en iyi zaman çiçeklenme sonudur veya türe ve tekniğe göre değişir. Karmaşık bir iş. Çok kısa bir genel özeti:
Zambağın dibini dikkatle kazarak en dış dişleri “dip bağlantısıyla” ayırmalısınız. Yani dip kısmında tutundukları doku ile alınmalı. Sayıyı abartmayın yoksa zambak gelecek yıla zayıf kalır. Dişler uçları dışarıda kalacak şekilde yarı yarıya torf + perlit karışımına dikilir. Bir kasada olmalı, kasanın üstü şeffaf bir kapakla veya naylon gerilerek kapatılmalı. Aydınlık, çok sıcak olmayan (ortalama 20 derece olan) bir yerde bekletilir. Her bir diş yeni bir yumrucuk oluşturur. Bunlar nohut büyüklüğüne gelip ve ayrıca köklendiği zaman saksılara dikilir. Veya buzdolabında bir ay bekletilir sonra saksılara dikilir. Buz dolabında bekletmenin faydası, yapraklanmanın daha gür olması, büyümenin hızlı olması içindir. Çoğu zambak türlerinde gerekmiyor.


Nohut büyüklüğüne gelen ve köklenen yavrular saksılara alındığında oda sıcaklığında bol aydınlık yerde tutulur.

Saksılarda iyice yapraklanan yavrular daha sonra tek tek küçük saksılara alınır.

Yaz ortasından itibaren eğer yapraklardaki bozulmalar aşırı boyutlara varırsa sulamayı bırakmak gerekirki kurusun.İyice kuruduktan sonra bir iki hafta daha bekleyin.Sonra sökün dikkatle kontrol edin. İrili ufaklı yavrular oluşmuştur onları ayırın.Bekletmeye gerek yok, tekrar dikin. Yavruları büyüklüklerine göre ayrı ayrı dikin. Sonbahar serinlerinde veya kışa doğru yeşermeye başlarlar.

Belirli bir cinsin renge göre değişen farklı cinsleri değil; birbirlerinden şekil, koku ve birçok özellikleriyle farklı cinsten zambaklar bir arada yetiştirilmemeli. Bazı cins zambaklar virüs taşır; bu virüsler kendisine zarar vermez ama başka cins zambaklara geçerlerse onları öldürür. Onun için bir cinste, aynı cinsin farklı renklerinde karar kılın veya birbirlerinden çok farklı zambak cinslerini ayrı ayrı saksılarda birbirlerine çok yakın olmamak şartıyla yetiştirin.


Toprak adamakıllı kurudukça hafiften sularsınız böylece soğanlar güçten düşmez. Topraktan söküp bekletme koşullarına göre zarar verici oranlarda sıvı kaybı olabiliyor.

Zambak AÇIK HAVA, esinti, rüzgar ve bol güneş isteyen bir bitkidir. Evlerde yetiştirilmez.
Yılda bir defa çiçek açarlar sonra çiçekler solar.



                                              Evimdeki LİLLİUM'lardan Resimler




































Yapı Marketten aldığım beyaz soğanlar meyvesini verdi :)




Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





Yorum Gönder

  1. yapı marketten almıştım geçen sene kuruyan sapları belli bir yerden budadım eylül gibi yeşillenmeye başladı ama 6 ay geçti hala form bulamadı neden acaba...birde beyaz böcek oldu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; lilliumların dikim zamanı mart-nisan-mayıs aylarında dır. Güneş ve sıcaklık eksiğinden form bulmaz ve toprak sürekli nemli kaldığı içinde beyaz bitler musallat olur. İlaçlama yaparsanızda bitki zarar görüyor.

      Sil
    2. merhaba ben marketten zambak aldım tomurcuklandı ama tomurcukları açmadan solmaya başladı ne yapabilirim bu konuda

      Sil
  2. Merhaba;
    Lillium için dikme vakti değil zamansız çimlenmiş.Yeterli güneş almadığı için de öyle kalmış büyümemiş. ..

    YanıtlaSil
  3. iyi akşamlar bu bitkide soğanlı sümbüller ile aynı zamanda dikebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Çimlenme ve çiçek verme ayları farklı olduğundan sıkıntı olur çimlenir ama çiçek vermez.. Bu nedenle Nisan -mayıs gibi dikmekte fayda vardır soğanları...

      Sil
  4. Bu çiçekleri her gün mü sulamak gerekiyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba kış aylarında 5-6 günde bir yazın 3 günde bir.

      Sil
  5. Benim aldığım zambağın yapraklarının alt kısmında beyaz şeyler oluşmaya başladı. Alalı henüz birkaç gün oldu. Bu kadar sürede çiçeğe ne olmuş olabilir acaba. Yardım ederseniz mutlu olurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,beyaz bitler olabilir. ilaçlama büyüme zamanında bitkiye zarar verebilir bu nedenle bitkiye zarar vermeden toprağı çok ıslatmadan duşa sokup çok soğuk olmayan su ile bitleri çiçek üzerinden temizleyin .. gerçi 10-15 gün sonra yine gelirler.. Toprak nemli kalırsa yada toprak kaliteli değilse bit olur.

      Sil
  6. iyigeceler 10 gun once aldigim lilyum cicegim iki gundur yapraklari sarardi dokulmeye basladi 2 gun once bitki besini vermistim cicekciden alip kurumamasi icin ne yapabilirim yapraklarinin dokulmesini nasil onleye bilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; genelde aşırı sulama ve güneşin direkt gelmesi nedeniyle olur ... Bu gibi durumlar varsa düzeltmenizi öneririm.. Besini eğer aşırı koyduysanız ve lilliuma uymayan içeriği olan besin verdiyseniz buda etkili olmuş olabilir.

      Sil
  7. Merhaba
    Benim lilyumlarım çiçeklerini döktükten sonra yaprakları da sarardı ve soldu
    Şimdi de kurudular,
    Budamalı mıyım, tekrar iyileşir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Elif Hn; eğer saksıyu kullanma gereğiniz yoksa bir sonraki döneme kadar orada saklayıp 15 -20 günde bir sul verebilirsiniz.. Ama yer sorunu varsa topraktan çıkarıp serin ve nemsiz bir ortamda saklayıp şubat-mart gibi tekrar toprağa dikebilirsiniz.

      Sil
  8. Yaz başında fidanlıktan saksıda kokulu zambak aldım. Çok güzel çiçekleri vardı. Kokusuda mis gibi. Çiçekleri soldu ve ceviz büyüklüğünde kapsül şekilinde meyveleri var şu an üstünde. Ama dallarının yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Yapraklar tamamen döküldükten sonra budasam seneye yine çiçek verirmi acaba? Budama nasıl olmalı dalı dibinden mi keseyim yoksa biraz bırakayımmı. Yardımcı olurmysynyz acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Çiçekleri kurudktan sonra saplarını hemen kesmiyoruz çümkü soğanı beslemesi ve kuvvetlendirmesi için gerekli.Daha sonra eylül sonu gibi sapından kesebilriseniz.Saksı içinde bırakır ve aşırı sulama ile çürümzese seneye mart gibi tekrar çiçek açar.Bahsettiğiniz Kapsül içinde tohumlar var ancak Tohumdan üretmek için 4-5 yıl geçmesi gerekiyor.

      Sil
  9. Merhaba, ben üç gün önce saksıda içi fulya renginde çiçekleri olan zambaklardan aldım. Sıcak bi evimiz var ve gün boyu güneş alıyor bir de cam balkonumuz var gün içerisinde çok güneş aldığı için sera gibi ısınıyor ama geceleri de soğuk oluyor. Bu mevsimde zambak almak yanlışmış ama almış bulundum nasıl yaşatabilirim sizce nereye koymalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gözde Hn;aldığınız zambaklar sera üretimi olup evde yaşayamazlar .Balkonda ise 12 derece altında olmaması gerekiyor ki şu aralar hava soğuk dışarıda da olmaz... Zamansız bir zamanda almışsınız yakın zamanda bitkinin ölmesi çok kuvvetli ihtimal. Mart-Nisan gibi soğanları satılıyor arzu ederseniz alıp dikebilirsiniz.. daha sağlıklı olur.

      Sil
    2. Merhaba
      Kokusunu cok sevdigim icin bir arkadasim tarafindan lilyum tohumlari hediye etti. Ancak bu tohumlari nasil cicek haline getirebilecegimi hic bilmiyorum. Yardimci olursaniz cok sevinirim.
      Tesekkurler

      Sil
    3. Merhaba;
      Tohumdan üretmek 4-5 seneyi bulur ve biraz prof. gerektirir.Ama Eylül gibi toprağa serpip ince bir topral tabaksı ile örtüp fıs fıs şeklinde sulama yapıyorsunuz güneş görmeden. Filiz verdikten sonra soğan yapmaya başlar ama çiçek açcacak konuma 5 senede gelir oda iyi ve vitaminle bakılırsa.iyi günler dilerim

      Sil
  10. Merhaba
    Kokusunu cok sevdigim icin bir arkadasim tarafindan lilyum tohumlari hediye etti. Ancak bu tohumlari nasil cicek haline getirebilecegimi hic bilmiyorum. Yardimci olursaniz cok sevinirim.
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Tohumdan üretmek 4-5 seneyi bulur ve biraz prof. gerektirir.Ama Eylül gibi toprağa serpip ince bir topral tabaksı ile örtüp fıs fıs şeklinde sulama yapıyorsunuz güneş görmeden. Filiz verdikten sonra soğan yapmaya başlar ama çiçek açcacak konuma 5 senede gelir oda iyi ve vitaminle bakılırsa.iyi günler dilerim

      Sil
  11. Merhaba;
    Tohumdan üretmek 4-5 seneyi bulur ve biraz prof. gerektirir.Ama Eylül gibi toprağa serpip ince bir topral tabaksı ile örtüp fıs fıs şeklinde sulama yapıyorsunuz güneş görmeden. Filiz verdikten sonra soğan yapmaya başlar ama çiçek açcacak konuma 5 senede gelir oda iyi ve vitaminle bakılırsa.iyi günler dilerim

    YanıtlaSil
  12. Merhaba;
    Tohumdan üretmek 4-5 seneyi bulur ve biraz prof. gerektirir.Ama Eylül gibi toprağa serpip ince bir topral tabaksı ile örtüp fıs fıs şeklinde sulama yapıyorsunuz güneş görmeden. Filiz verdikten sonra soğan yapmaya başlar ama çiçek açcacak konuma 5 senede gelir oda iyi ve vitaminle bakılırsa.iyi günler dilerim

    YanıtlaSil
  13. Merhaba benim Lilyumlarım ilk aldığımda çok iyiydi fakat şimdi yaprakları ve gövdesi çok cansız ince bir yıldır böyle ne ileri gidiyor ne geri ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hande hn. bitki nerede bakılıyor? bakım şartlarında sıkıntı olabilir. Yazıdaki koşulları incelerseniz belki eksik yapılan yerleri düzeltmeniz gerekebilir.

      Sil
  14. Merhaba benim Lilyumlarım aldığımda çok iyiydi fakat sonra soldu yeniden çıktı ama çok ince yapraklar gövdede cansız bir yıldır ne ileri gidiyor ne geri ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hande hn. bitki nerede bakılıyor? bakım şartlarında sıkıntı olabilir. Yazıdaki koşulları incelerseniz belki eksik yapılan yerleri düzeltmeniz gerekebilir.

      Sil
  15. Merhaba ocak sonunda yapimarketlerde satilan zambaklardan almis esim. Cicekleri cok guzel acti (mor renkte) cok da guzel kokuluydu. Zamanla yapraklari en alttan sararark dokuldu. Su anda sadece saplari kaldi. Zambak evde yetismez diye okumustum ama atmaya kiyamadim cunku saplardan birinin dibinde yesil bir tomurcuk var. Salondan alip cam balkona koydum. Gunduz gunes aliyor ama gece soguk olabilir bilemiyorum. Pek su vermiyorum artik. Yasar mi tekrar cicek acar mi acaba? Olmemesi icin ne yapmaliyim?
    Cok tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba normalde yumruların dikim zamanı mart gibidir. sizin aldıklarınız sera ortamında zamansız açtırılanlardır ve ev içinde ömürleri çok kısa olur... Sizin yapmanız gereken sapları toprak üzerinden kesip dışarıda tutmanız ve belirli periyotlarda sulmananızdır.Çok sularsanız çürüme/mantar nedeniyle kaybederdiniz.Belki sadece yeşillenebilir ama seneye kadar iyi bakarsanız mart -nisan gibi tekrar ççek alabilirsiniz.

      Sil
  16. Merhaba bu gün marketten aldığım lilyum ve iris soğanlarımı saksılara diktim ne kadar zamanda filizlenir acaba? Birde ne aralıklarla ve günün hangi saatlerinde sulamam daha uygun olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevde Hn; toprağın çok altına dikmemiş olmalısınız. 15-20 günde toprak üzerinde filiz verir.Toplamda 45-60 günde çiçek verecek duruma gelir. Mayıs sonu gibi çiçekleri açmış olur.Tabi bakım ve il farkları sürelerde -/+ farklar olur.Çok sulamayın soğanlar çürür.3 günde 1 defa uygun bir orandır.İyi günler dilerim.

      Sil
  17. Merhaba bu gün marketten aldığım lilyum ve iris soğanlarımı saksılara diktim ne kadar zamanda filizlenir acaba? Birde ne aralıklarla ve günün hangi saatlerinde sulamam daha uygun olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevde Hn; toprağın çok altına dikmemiş olmalısınız. 15-20 günde toprak üzerinde filiz verir.Toplamda 45-60 günde çiçek verecek duruma gelir. Mayıs sonu gibi çiçekleri açmış olur.Tabi bakım ve il farkları sürelerde -/+ farklar olur.Çok sulamayın soğanlar çürür.3 günde 1 defa uygun bir orandır.İyi günler dilerim.

      Sil
  18. Merhaba bu gün marketten aldığım lilyum ve iris soğanlarımı saksılara diktim ne kadar zamanda filizlenir acaba? Birde ne aralıklarla ve günün hangi saatlerinde sulamam daha uygun olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevde Hn; toprağın çok altına dikmemiş olmalısınız. 15-20 günde toprak üzerinde filiz verir.Toplamda 45-60 günde çiçek verecek duruma gelir. Mayıs sonu gibi çiçekleri açmış olur.Tabi bakım ve il farkları sürelerde -/+ farklar olur.Çok sulamayın soğanlar çürür.3 günde 1 defa uygun bir orandır.İyi günler dilerim.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim zambaklarım aynen dediğiniz gibi oldu şu an sabırsızlıkla çiçek açmalarını bekliyorum. Ama irisler için aynı şeyi söyleyemicem onlar diğerlerinden çook daha önce filizlendi büyümeye başladı ama bir anda gelişimi durdu gibi yaklaşık 20cm olduktan sonra büyümeleri yavaşladı ve hatta durdu gibi ne yapmalıyım bilemedim

      Sil
    3. Merhaba Sevde Hn;Saksı büyüklüğüne bakın birde toprak eski toprak mı yeni mi kullandınız? eğer besin yönünden fakir bir topaksa buna neden olabilir.

      Sil
  19. Merhaba. Bahçemizdeki beyaz zambaklarımızın yaprakları morarıyor. Birkaç tanesini söktüm soğanları çürümüş. Ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar; zambakları yeni mi diktiniz bahçeye? Hangi ilde bulunuyorsunuz? ona göre bilgi vermek daha sağlıklı olacak.tşk

      Sil
  20. 1 hafta once aldigim beyaz lilyum ciceklerinin uçları mor ve kurur gibi oldu durumu kötü mü madagaskar lilyum diye satiliyordu cinsinden mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar; zambakları yeni mi diktiniz bahçeye? Hangi ilde bulunuyorsunuz? ona göre bilgi vermek daha sağlıklı olacak.tşk

      Sil
  21. Aldigim beyaz madagaskar lilyum uclari kahverengi oldu ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Madagaskar yasemini vardır.Lillium duymadım maalesef.

      Sil
  22. Merhaba dışarda cam önünde bakımı olurmu yani nasıl güneş görmesi gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      https://www.youtube.com/watch?v=MWM4-K_XZ80 linkinden bakımı hakkında bilgiler mevcuttur.

      teşekkürler.

      Sil
  23. Merhaba bana mayıs ayında hediye olarak lilyum çiçeği geldi. Biraz fazla sarmalamışlar geldiğinde çiçekleri solmuştu daha sonra balkona koydum yaprakları sararmaya başladı evin içine koydum biraz durdu yine sarardı şimdi daha gölge bi yere koydum ama nerdeyse yaprağı kalmadı ara ara su veriyorum birde bitki besini veriyorum çok sularsam su tabağa çöküyor yine sarartmıyor aşırı sıcaktan ve aşırı sudan yaprakları sararıyor ben bu çiçeği Nasıl yaşatabilirim 😓😓 şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  24. Merhaba;

    Yapı marketlerden alınan çiçekler sera çiçeği oluyor..Yer değişince bitki olumsuz etkileniyor. Ev içinde kapalı yerde hiç olmaz. Toprak geçirken toprak olursa sulamada işe yaramıyorBitki besini vermenize gerek yok şu aşamada..Çiçekleri döküldüyse budayabilirsiniz. Seneye kadar saklayın.

    https://www.youtube.com/watch?v=MWM4-K_XZ80

    YanıtlaSil
  25. Merhabalar
    Benim cicegimde sadece bir tane tohum oldu ve o da acti ancak 2 gun sonra cicek kendiliginden dustu. Baska tohum gozukmuyor. Tek tomurcuklu turleri var mi ?

    YanıtlaSil
  26. Merhaba;tomurcuk düştüyse bakımında bir devamsızlık ve farklılık olmuştur. Yukarıdaki fotoğraflarda da gördüşünüz gibi 3-4 tomurcuk ile açıyor.

    YanıtlaSil
  27. Merhaba yeniden. Tomurcuk dustu derken cicek soldu. Ciceklerin omurleri fazla degil sanirim. Su anda ne yapmam lazim. Cicegin boyutu nerdeyse 120 cm gelen baska tomurcuk da gorunmuyorm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nisan-Mayıs ayları ideal ayları.Şimdi sıcak olduğu için balkonlarda duran bitkileriniz sıcak hava akımından olumsuz etkileniyor.Eğer tüm tomurcuklar açığ döküldüyse ve yeni yoksa.. toprak seviyesinden kesip seneye kadar saklamaya alın... Mart gibi yine sularsanız tekrar çıkacaktır.

      Sil
  28. Merhabalar efendim.3 gün önce marketten zambak aldım daha önce hiç cicek bakmadığım için bilmiyorumsuanda.boyu 32 cm civari saksısı biraz ufak değiştirmeli miyim sizce yoksa bi zamanı var mı ve bu dönemde çiçek açmıyor sanırım ?

    YanıtlaSil
  29. Mrb benim zambağım çiçek oluştu ama açmadan yaprakları sararıp dökülmeye başladı hafta da bi oda sıcaklığın da ki su ile suluyorum ve serin odada acaba nerde yanlış yaptım lütfen yardımcı olur musunuz çiçeğimi ölmeden kurtarmak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ;bitki dışarı bitkisidir ev içinde olmaz hava almaz çünkü.. Kısa sürede ölür .Topraktaki yumruyu saklarsanız seneye tekrar çiçek verir.iyi günler dilerim

      Sil
  30. Merhaba..saksıdaki lilyum çiçeğim çok çoğaldı ..bu haliyle açarmı acaba yoksa ayırmammı gerekir eğer gerekiyorsa bunu ne zaman ve nasıl yapmalıyım.Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ;
      ayırmanız gerekmez yoksa köklere zarar verirsiniz. zaten kısa süre çiçek açtığı için şimdi yapmayın çiçekleri açıp-solduktan sonra uygun olur.

      Sil
  31. merhaba benimde lilyum zambak çiçeğim var yaprakları solmadı ama çiçekte açmadı 5 aydır solmadan duruyor ama çiçeklenme de yapmadı dibindende tomurcuklar çıkıyor onları ayırmalımıyım

    YanıtlaSil
  32. Mrb eşim anneler gününde yapı marketten beyaz Zambak almış fakat yaprakları soluk gibiydi oda bütün yaprakları kopardı yenisi açsın diye fakat sapları kaldı sadece ne yapabilirim tekrar açması icin

    YanıtlaSil
  33. Merhaba. Benim yaklaşık 1 yıldır beslediğim lilyum var. Kuruyup sonra tekrar 3 tane çıkmıştı içinden. Onların da dibinden yaprak gövde arasından yapraklar çıktı kökleri de var baya derinde. 3 tane lilyum yine kurudu ama o çıkan kökleri olan yapraklar duruyor. Kedim yüzünden biraz hırpalandilar. Acaba onlara nasıl bakabilirim ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.