MENEKŞE (AFRİKA) BAKIMI

Menekşe Çiçeği Bakımı 

Afrika menekşesi bakımı; Menekşe, herkesin evde veya ofisinde mutlaka olmuştur.Afrika menekşesinin ülkemizde bu denli çok sevilmesinin nedeni muhteşem çiçekleri, yıl boyu çiçek açmasıdır




Afrika menekşeleri her mevsim çiçek açabilen, özellikle sonbahardan yaza kadar olan 7-8 aylık dönemde yoğun çiçekli kalan bitkilerdir.  bugün çiçeğin hakkını veren  iki ülke Rusya ve Amerikadır. Kışları rus evlerini şenlendiren afrika menekşesi çok sayıda hibrit türün üretildiği bir ülkedir.  Amerikalı yetiştiriciler hibrit tür üretiminin yanında evde menekşe yetiştirme üzerine uzmanlaşmış bu alanda Rus yetiştiricilerin bir adım önüne geçmişlerdir.

Derin saksılar yerine yayvan ve geniş ağızlı saksılar tercih edilmelidir. Saksı genişliği bitki çapının 1/3 ü kadar olmalıdır. Saksı altında mutlaka drenaj deliği bulunmalıdır, Bitki için önemlidir.Menekşe saksı büyüklüğünden etkilenen bir bitkidir. İhtiyacından büyük saksılara dikildiğinde kökleri saksıyı kaplayana kadar çiçek açmaz.


Menekşe toprağı hafif olmalı, nem tutmalı, köklere bol oksijen sağlamalı ve pH 5.8- 6.5 arasında olmalıdır. Bu özellikleri sağlayacak toprağı perlit, vermikülit, ponza, torf, sphagnum yosunu gibi birçok malzemeyi karıştırarak hazırlayabilirsiniz.

Menekşeler aydınlık alanları severler ancak dik gelen güneş ışığından hoşlanmazlar. Perde arkasından veya jaluziden süzülen ışık çok idealdir.Menekşeyi konumlandırırken yaz kış ayrımı yapılmalıdır. Doğu penceresi genelde uygun bir konumdur çiçeklenmek için ihtiyacı olan güneşlenmeyi alırken yakıcı güneştende korunabilir. Işık yoğunluğuna göre batı ve kuzey pencereleride değerlendirilebilir.

Dışarıda yaşayamazlar en ideal yeri ev içidir.En iyi gelişimlerini gündüz 20-26 C gece 15-20C derece civarında yaparlar. 15 C derecenin altı ve 26 C derecenin üstü sıcaklıklarda uzun süre kalırsa hızlı gelişmezler.Çok sıcak ortamda ise çiçeklerini dökerek tepki verir.

Menekşeler nemli ve havadar ortamlardan hoşlanır.Sulama için oda sıcaklığında, klorsuz veya kloru uçurulmuş su kullanılır.İki sulama arasında toprak üstünün kuruması çiçek oluşumunu teşvik eder.Sulama saksı altlığından bol suyla yapılır eğer su kalırsa dökülür.

Sıvı gübre kullanabilirsiniz.



Çelik alma

Çeliğin alınacağı bölge süreç için oldukça önemlidir. Bitkinin en dış yaprakları canlılığını yitirmiş yapraklardır, bitkinin merkezindeki yapraklar ise gelişimini henüz tamamlamamış yapraklardır. Bu nedenle alacağınız yaprak gelişimini tamamlamış, canlı renklere sahip genç yapraklardan olmalıdır. Bu yapraklar daha erken köklenirken daha fazla yavrularlar. Alınacak yaprak dipten yana bastırılarak kolayca kırılır.

Yaprak sapı 3-4 cm uzunluğunda olacak şekilde, 45 derecelik açıyla kesilerek kısaltılır.


Köklendirme ortamı için en iyi karışım perlitin torfla yarı yarıya karışımından hazırlanmış köklendirme ortamıdır. 6-7 cm derinliğinde küçük saksılar idealdir.

Hazırladığınız saksıya toprak karışımını doldurun, dikeceğiniz yere kalem veya benzeri bir alet yardımıyla bastırarak 2cm derinlikte çukur açın.
Yaprağı hafif yatırarak açtığınız deliğe koyun ve yanlardan toprakla kapatın. Dikimden sonra azar azar sulayarak toprağı nemlendirin.
Sulamadan sonra güneşi doğrudan görmeyecek aydınlık, sıcak ve nemli bir alana yerleştirin. Mutfaklar genelde bu isteklere uygun alanlardır.


Zaman zaman sulayarak, çamurlaştırmadan toprak nem dengesini koruyun. İlk iki üç hafta köklenme olana kadar gübreleme yapmayın, hafifçe yaprağa asılarak köklenmenin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Köklenme gerçekleştikten sonra yaprak gelişimini teşvik etmek amacıyla azot değeri yüksek gübrelerle gübreleme yapın. Gübreleme dozu normal menekşe besleme dozunun üçte biri kadar olmalıdır.
Yavru menekşelerin ayrılması

Yavru yapraklar 6-8 cm olduğunda yeni saksıya taşıyabilirsiniz. Bazen tek köklenme olurken bazende çok sayıda köklenme olabilir. Saksısından çıkardığınızda farklı gövdelere sahip olduklarını görebilirsiniz. Kökleri temizleyerek her fideyi tek tek ayırın. Köksüz kaldı diye korkmayın yeniden köklenecekler. İçinden beğendiğiniz yavruyu seçerek asıl saksısına taşıyın ve normal menekşe diker gibi dikin. Yaprak çelikleri gibi yine doğrudan güneş görmeyecekleri, nemli, sıcak bir alana taşıyın. Yeni fideler için 7-8 cm derinlikte saksılar kullanabilirsiniz.

Hastalıkları

Gübre zararı
Tuzlanma olmuşsa ılık bir suyla toprak üstünden bol su kullanarak yıkama yapın.

Güneş yanığı
Işıklanma için doğru konumu belirleyerek yer değişikliği yapılmalıdır.

Yetersiz ışıklanma
Yeterli ışık alacağı aydınlık alanlara taşınır.

Soğuk su zararı
Su dinlendirilerek oda sıcaklığına getirildikten sonra kullanılmalıdır.

Su lekesi
Alttan sulamaları tercih edin. Sulamalarda su sıçrarsa kağıt havlu ile suyu emdirin.

Kloroz (Yaprakta sarılık)
Toprak pH sının 5.8-6.5 aralığında olduğundan emin olun. Eğer toprak pH sından emin değilseniz saksı toprağı yenilemesi yapabilirsiniz.



Yaprak unlu bitleri - pamuklu bit (leaf Mealybugs)
Böceklerin diğer bitkilere taşınma riski bulunduğundan bitki hemen başka bir alana taşındıktan sonra tedaviye başlanır. Unlu bitler erken teşhis edilirlerse tedavisi kolay yapılabilir. Eczanelerden temin edilebilecek %70 lik izopropil alkole ucu pamuklu kulak çöpleri batırılarak böceklerin üzerine sürülür. Daha sonra bitki ılık suyla yıkanarak temizlenir. Yıkama işleminde suyun köklerden tamamen süzülmesine dikkat edilir. Bu işlem günlük uygulanarak yumurtadan çıkanlarda temizlenmek suretiyle bitki kurtarılır. İleri safhalarda işler zorlaşır. Mumsu tabakalı evini yaptığında doğal ilaçlar zor etki eder. Malathion etken maddeli bir böcek öldürücü gibi uygun bir insectisit,le ilaçlanır. İlaçlama ılık suyla yapılarak 4-5 günde bir tekrarlanır. (Malathion 50 için tavsiye edilen dozaj 2 litre suya 1 çay kaşığı şeklindedir.)

Kök unlu bitleri - pamuklu bit (Root Mealybugs)
Böceklerin diğer bitkilere taşınma riski bulunduğundan bitki hemen başka bir alana taşındıktan sonra tedaviye başlanır. Geleneksel tedavisi kimyasal yolla yapılır. Malathion etken maddeli bir böcek öldürücü gibi uygun bir insectisit,le ilaçlanır. İlaçlama ılık suyla yapılarak belirli periyotlarla tekrarlanır. (Malathion 50 için tavsiye edilen dozaj 2 litre suya 1 çay kaşığı şeklindedir.)

Siklamen akarı - örümceği (Cyclamen Mites) ve Örümcek akarı - kırmızı örümcek akarı (Spider Mites)
Öncelikle yayılıcı bir zararlı olduğu için hastalığın görüldüğü bitkiler derhal başka bir odaya alınmalı, tedavi süresince bitkilere dokunduktan sonra eller mutlaka dezenfekte edilmeli diğer bitkilere taşınma olasılığı ortadan kaldırılmalıdır. Kimyasal yolla mücadelesi dicofol etken maddeli ilaç kullanılarak yapılmaktadır. İlaç spreylenirken bitki tacına ve yaprak altlarına sipreyin ulaşmasına özen gösterilmelidir. İlaçlama tedavinin 4. gününde tekrarlanmak üzere 3 kerede yapılır.
Alternatif mücadele olarak organik böcek öldürücü ve kaçırıcı olan neem spreyleme kullanılabilir. Özellikle zararlının yoğunlaştığı alanlara püskürtülerek başarı şansı artırılır. Neem kalıntı bırakmayan doğal bir böcekle mücadele ilacıdır.

Afitler (Yaprak bitleri) (Aphids)
2-3 mm boyutlarında yeşil, kahverengi, siyah renklerde armut tipli uzun emici borusu olan böceklerdir. Genelde yaprak altlarında kolonileşerek yaşarlar. Yaprak bitleri afrika menekşesinin genç sürgünleri ve yapraklarının öz suyunu emerek beslenirler . Beslenirken bitkiye zarar veren fumajin adı verilen bir salgı salgılar. Yaprakta bıraktığı tatlı sıvı mantarlaşmaya yol açarak siyah isli bir görünüme neden olur. Afit bulaşmış bitkide yapraklar da kıvrılma ve sararma, çiçeklerde şekil bozuklukları, büyümede yavaşlama görülür. Tedavi edilmezse bitkinin ölümüne neden olurlar.

Tedavi
Zararlının görüldüğü tüm bitkiler izole edilir. Hafif böcek istilasında pamuk uçlu kulak çöpü %70 lik izopropil alkole batırılarak böceklerin üzerine sürülerek mücadele yapılır. Yaprak üzerindeki isli mantarlı bölge alkolle temizlendikten sonra bitki baş aşağı çevrilerek ılık suyla yıkanır.İstila ağırsa kimyasal yolla mücadele yapılır. Malathion etken maddeli bir ilaç ılık suyla karıştırılarak doğrudan bitkiye püskürtülür.Organik yolla tedavide neem doğrudan yapraklara sıkılarak mücadele yapılır. Zararlının yoğun olarak yaşadığı yaprak altlarına püskürtme yapmaya özen gösterilir. Neem kalıntı bırakmayan doğal bir böcekle mücadele ilacıdır.



Külleme ( Kurşuni küf - Powdery Mildew )
Mantari bir hastalıktır. İlk belirtiler genellikle yaprak yüzeyinde görülür. Yaprak, yaprak sapı ve çiçek üzerini beyaz-gri renkli bir toz şeklinde kaplar. Ani sıcaklık değişimlerinde, yüksek nem ve yetersiz hava sürkilasyonun da ortaya çıkar. Bu koşullar bahar aylarında oluştuğundan hastalık riski bahar aylarında artar. Müdahale edilmezse hastalık ilerleyecek hastalıklı bölgeler kahverengileşip yayılacak ve bitkinin ölmesine neden olacaktır.

Tedavi
Öncelikle enfeksiyonlu bitkileri izole edin. Hastalıklı yaprak ve çiçekleri temizleyin. Nem oranını düşürün. Sıcaklık farklarını mümkün olduğunca azaltıp tedavide çok önemli olan hava sirkülasyonunu artırın. Hastalık şiddeti artarsa Benomyl, Captan, thiophanate methyl, Physan, Phyton 27 vb... uygun bir mantar ilacıyla ilaçlayın.

Önleme

Bitkiler arası mesafeyi hava sirkülasyonunu engellemeyecek şekilde ayarlayın. Hava nemi arttıkça sirkülasyona önem verin. Bahar aylarında riskin artması durumunda küçük kaplara toz sülfür koyarak bitkiler arasına yerleştirin.


Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





Yorum Gönder

  1. Yine ben :) ben aşırı derecede cicek aşığı yim lütfen hakkınızı helal edin. Menekse den 1 yaprak kopardım çoğaltmak için. Suda Çillenmesini bekleyip mi ekmeliyim yoksa direk bekletmeden toprakla mi bulusturmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem hn, aklınıza takılan sorular varsa her zaman sorabilirsiniz hiç sıkıntı yok :) Sorunuza gelirsek eğer her iki sistemi yapan ve başarılı sonuç alan çiçek severler vardır yanlız suda köklenen çiçek toprağa dikildiğinde kökler de bir şaşırma olacağından sorun yaşanabilir ama direk olarak dikerseniz toprakta köklenerek daha sağlam ve sağlıklı gelişim gösterir.

      Sil
  2. merhaba bende menekşeleri çok seviyorum 2 hafta önce toprağını değiştirdim ve küçük sinekler oluştu bunlardan kurtulmak için değişik yöntemler okudum fakat kurumalarından korktuğum için bişey yapmadım yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Dediğiniz gibi çok alternatifleri sistemleri var ama ben bu gibi durumlar için zirai ilaç öneririm kesin sonuç alınır.. Ama dozu fazla kaçarsa bitki ölür..iyi günler dilerim

      Sil
    2. Menekşecici baba sipariş vermek için ne yapmam gerek satın almam için

      Sil
  3. merhaba bende çiçekleri çok seviyorum özellikle menekşeleri fakat bi türlü başarılı olamıyorum bakım konusunda. 2 hafta önce topraklarını yeniledim fakat minik sinekler oluştu bir çok yöntem duydum fakat kurumalarından korktuğum için cesaret edip uygulayamadım banada yardımcı olurmusunuz ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sulama fazla oluyorsa böceklenme olur.. Yada kullanılan toprak böcek yumurtası barındıran bir toprak olabilir. Zirai ilaç ile çözüm öneririm.10 tl ye satılıyor ...

      Sil
    2. Bir sorum daha olucak,çiçeği yıkamam lazım mı temizliği nasıl,olmalı?cevap,için tşk..

      Sil
    3. Merhaba kalemşör r;
      Afrika menekşesi normalde yıkanmaz sudan yada güneşten dolayı sonrasında yapraklarında çürüme yada yanluklar oluşur.Çok tavsiye edilmez. Eğer çok zaruri bir durumsa sıcak zamanda yapın ama kesinlikle güneş görmesin.İyi günler dilerim

      Sil
  4. S.a yeni bir menekşe satın aldım baya çiçekli saksısı . saksısını hemen değiştirmeli miyim?bir de menekşeye kaç günde bir su vermeliyim Altan mı üsten mi.kafam çok karıştır dı bu Google lütfen,cevap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Saıksı değişimi uygun olmaz. Genelde çiçek yokken bu işlemi yapmak daha sağlıklıdır. Menekşe toprağı hafif nemli olmalıdır.Yazın 3 günde 1 kışın 5 günde bir uygun diyebilirim ama bitkinin dikilmiş olduğu toprak yapısıda önemli su tutan yada tutmayan diye ayrılır ki sulama ona göre olmalıdır. Üstten verirseniz yaprakların üzerine su gelmemesine dikkat edilmeli. Alttan verirseniz kökleri aşağı doğru uzamaya başlar ve deliklerden çıkar bir süe sonra. Ama çok büyük bir farkı yok. Alttan vermek biraz daha rahat ve risksiz o yüzden daha çok tercih edilir.

      Sil
  5. S.a ben çiçekçiden yeni bir menekşe aldım,acaba saksı değişimini hemen yapmalı mıyım?Google çok kafamı karıştırdı Altan mı sulamalıyım ,üsten mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Saıksı değişimi uygun olmaz. Genelde çiçek yokken bu işlemi yapmak daha sağlıklıdır. Menekşe toprağı hafif nemli olmalıdır.Yazın 3 günde 1 kışın 5 günde bir uygun diyebilirim ama bitkinin dikilmiş olduğu toprak yapısıda önemli su tutan yada tutmayan diye ayrılır ki sulama ona göre olmalıdır. Üstten verirseniz yaprakların üzerine su gelmemesine dikkat edilmeli. Alttan verirseniz kökleri aşağı doğru uzamaya başlar ve deliklerden çıkar bir süe sonra. Ama çok büyük bir farkı yok. Alttan vermek biraz daha rahat ve risksiz o yüzden daha çok tercih edilir.

      Sil
  6. Çok teşekkürler nasıl işe yaradı bilginiz anlatamam

    YanıtlaSil
  7. Bir sorum daha olucak:)benim yeşil bir bitkin var adını bulamadım çiçekçide bilmiyor ufak pembe çiçekleri var..kayınvalidem pencereye bıraktı her gün,suladı şuan çiçek ölmek üzere normalde onun çiçekleri hep gelişir o pencerede benimki olmadı nasıl kurtarabilirim bir fikriniz var mı acaba?neden oldu eve bıraktıgımdada az biraz solmuştu resimde gönderemiyorum size..kaç günde,bir sulasam ne yapsam.çok acemiyim daha..bıraksam mı bu işi😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      https://www.facebook.com/mevsimlikcicekvebitkibakimi adresimizden mesaj atarsanız daha iyi olur.

      iyi günler dilerim

      Sil
  8. Son sorum uyku çiçeği hakkında bilginiz var mı kaç günde bir sulamam lazım.önceleri iki günde bir suluyordum. çürüme vardı dört beş günde bir sulamaya başladım çürüme durdu ama yaprağında hafif renk değişimi var neden sizce?teşekkürler yardımınız için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Linkini iletiyorum.

      http://mevsimlikcicekbakimi.blogspot.com.tr/p/uyku-cicegioxalidaceae-oxalidaceae.html

      Sil
  9. Merhaba meneksemin yaprakları üzerinde beyaz pamucuklar oluşmaktadır kulak çubuğuyla temizledikten bir sure sonra tekrarlamıştır neyapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Böceklerin diğer bitkilere taşınma riski bulunduğundan bitki hemen başka bir alana taşındıktan sonra tedaviye başlanır. Unlu bitler erken teşhis edilirlerse tedavisi kolay yapılabilir. Eczanelerden temin edilebilecek %70 lik izopropil alkole ucu pamuklu kulak çöpleri batırılarak böceklerin üzerine sürülür. Daha sonra bitki ılık suyla yıkanarak temizlenir. Yıkama işleminde suyun köklerden tamamen süzülmesine dikkat edilir. Bu işlem günlük uygulanarak yumurtadan çıkanlarda temizlenmek suretiyle bitki kurtarılır. İleri safhalarda işler zorlaşır. Mumsu tabakalı evini yaptığında doğal ilaçlar zor etki eder. Malathion etken maddeli bir böcek öldürücü gibi uygun bir insectisit,le ilaçlanır. İlaçlama ılık suyla yapılarak 4-5 günde bir tekrarlanır. (Malathion 50 için tavsiye edilen dozaj 2 litre suya 1 çay kaşığı şeklindedir.)

      https://www.youtube.com/watch?v=E_WYGtr56kA

      Sil
  10. merhaba menekşeleri daha çiçek açmadan tomurcugundan kuruyor açan çiçekleri de kuruyor. bu durmu nasıl aşabilirim lütfen yardımcı olun.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba;

    size link iletiyorum incelerseniz sorunuza cevap olacaktır.

    https://www.youtube.com/watch?v=cgyMCCQy73g

    YanıtlaSil

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.