PETUNYA (Petunia Hybrida) BAKIMI

PETUNYA BAKIMI

Familya          Solanaceae
Botanik Adı    Petunia hybrida
Türkçe Adı     Bahçe Petunyası
Anavatanı       Tabi halde Arjantin ve Güney Brazilya

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Habitusu            Yumuşak tüylü yaprakları ve yukarıya yönelmiş veya sarkıcı formda olan iri,beyaz,pembe,kırmızı,mavi,mor renkte çiçekleri haiz fevkalade dekoratif bitkilerdir.
Kök                    Saçak kök yapısına sahiptir.
Gövde                Bİtki otsu gövdeye sahiptir. Yazlık mevsimlik bir çiçektir.
Yaprak               Yaprakları yumuşak ve tüylüdür.
Çiçek                  Yukarıya yönelmiş veya sarkıcı formda olan iri,beyaz,pembe,kırmızı,mavi,mor renkte çiçekleri vardır.
Tohum               Tohum 10-14 günde çimlenir.

EKOLOJİK İSTEKLERİ

Sıcaklık               Gelişimi için fazla sıcaklıga ihtiyaç duymaz.
Nem                     Nem istegi fazla degildir.
Işık                       Işıklı ortamları sever.
Toprak                 Havadar mahallerde,kumlu,besin maddesince zengin,hümüslü ve iyi gübrelenmiş bahçe toprağında yetişir.

ÜRETİM TEKNİĞİ 

Bitkinin üretimi tohumla gerçekleşir.

BAKIM ÖNLEMLERİ 

Tohumlar martta yastıklara veya kasalara ekilir.Ekim kasalarında bulundurulacak harç,yaprak çürntüsü ihtiva eden bahçe toprağıdır.Genç fidecikleri nisanda yastıklara veya kasalara şaşırtılırlar. 1.haftadan sonra 50gr gübre/100ltsu/hafta   2.hafta ve sonrası100grgübre/100lt su/hafta  düzenli olarak  gübrelenmeli ve toprak nemli kalacak şekilde sulanmalıdır.

YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ
Işık
:
Tam güneşli ve kısmen gölge yerleri sever.
Sıcaklık İsteği
:
Büyüme sıcaklığı optimum 18-24°C olmalı 0˚C de bitki zarar görür
Nem ve Su
:
Bitkilerin bol çiçek açması için düzenli olarak sulamanın yapılması gerekmektedir. Orta derecede su ister
Toprak
:
İyi drene olabilen toprakları sever Kireçli,killi, killi-tınlı, tınlı, tınlı kum, turba, kumlu kil, kumlu killi-tınlı ve kumlu balçık topraklara adapte olmuştur. ve Besin maddesince zengin toprakları tercih eder.
Toprak pH'ı
:
pH 5.6 - 7.6
Dikim Zamanı
:
Mayıs - Haziran ayları
Dikim Aralığı
:
Sıra arası ve sıra üzeri mesafeler 25 x 25 cm olmalı
Diğer Özellikler
:
Şubat - Mayıs arasındaki dönemde oluşabilecek donlara karşı toleranslıdır. Az bakım ister


Büyüme Şekli            :Yuvarlak form oluşturur
Boyu                          :15 - 30 cm
Taç Genişliği             :30 cm
Gücü                          :Hızlı büyür

Doku (Tekstür)         :Yapraklar alternatif bazen karşılıklıdır, Yaprak şekli kalp şeklinden yumurta şekline kadar olabilmektedir. Yaprak yüzeyi tüylü yapışkan özelliklidir. Yapraklar 3.5 - 7.5 cm ebatlarındadır
Renk                         : Grimsi yeşil


Form                         : Çiçeklerin formu borazan şeklindedir Çiçekleri gösterişli ve kokuludur
Renk                         : Kırmızı, mor, beyaz, pembe, lacivert, eflatun, lila, ebruli ve bu renklerin farklı tonları
Çiçek Boyutu            :Çiçek ebadı 5 - 5.5 cm
Çiçeklenme Dönem  :İlkbahardan sonbahara kadar çiçek açar, yazın çiçek açma oranı düşer.
Diğer Özellikler        :Çok çiçekli petunyalar, büyük çiçekli petunyalar ve katmerli çiçekli petunyalardan sıcağa karşı daha toleranslıdırlar.


Çevre Toleransı             :      Sıcaklığa karşı toleranslıdır Hava kirliliğine karşı hoşgörülüdür.Düşük sıcaklığa karşı toleranslıdır
Bilinen Zararlılar           :       Yaprak bitleri, pire böceği, sümüklü böcek, salyangoz
Bilinen Hastalıklar        :       Botrytis, tütün mozaik virüsü, kök çürüklüğü,kurşuni küf, geç yanıklık
Üretim Şekli                   :       Tohum

Peyzajda Kullanımı         :      Çiçek parterlerinde toplu olarak dikimlerde, Saksılı bitki, bordür bitkisi, balkon bitkisi, askılı bitki, yer örtücü olarak kullanılabilir



Patlıcangiller familyasındandır. Anayurdu Güney Amerika ve özellikle Arjantin'dir. Ama petunyalar dünyadaki hemen hemen her türlü iklim koşullarına uyum sağlamış olan ve sevilerek yetiştirilen çiçeklerdendir.

Bir yıllık ve çok yıllık doğal türlerinden pek çok melezleri üretilmiş olan petunyaların bodurları 1520 cm. boylanabilirken öteki türleri 30 cm. yüksekliği aşar. Bitkinin çok dallı dikine ya da toprağına üzerine sürünerek gelişen gövdesi; yeşil renkli, oval biçimli ve kenarları dişsiz basit yaprakları vardır. 

Petunya'lar yaz boyunca bol bol açan boru biçimli beş taçyapraklı çiçekleri yönünden iki ana gruba ayrılırlar: Birinci grup, her türlü iklim koşullarına dayanıklılık gösteren ve 5 cm. çapında çiçekleri olan petunyalar, diğer grup ise, biraz daha duyarlı olan 10 cm. genişlikte çiçekler açan petunyalardır. Çiçekleri düz kırmızı, kızıl, mavi, mor, pembe, mercan ve somon renginde ya da bu renklerin ikisi bir arada çizgili olarak açan petunyaların bu çiçekleri, özellikle akşamları çok hoş kokulu olur. Petunya'lar, bahçelerde çiçek tarhlarında, evlerde pencere önleri ve balkonlarda saksı, plastik kutu ya da sarkan sepet saksılarda çok güzel, benzersiz bir görüntü oluşturmak üzere sevilerek yetiştirilir.


İstekleri ve Üretimi



Petunya'lar bol güneşli yerleri severlerse de günün birkaç saatini gölgede geçirmeye dayanabilir. Makul düzeyde sulanan bitkinin yazın, çiçek açtığı dönemlerde bol bol sulanması gerekir, iyi gübrelenmiş, kum ve kil karışımı gevşek topraklan yeğleyen bitki, tohumlarıyla ya da yeşil gövde çelikleriyle çoğaltılır. Ancak, tohumlarının yozlaşmaması ve çıkan bitkinin çiçek veriminin azalmaması için birkaç yılda bir değiştirilmesi gerekir. ilkbahar başlarında sıcak yastıklara ekilen tohumları iki hafta içinde çimlenir. 2-3 yapraklı bitki haline geldiklerinde saksı ya da tüplere şaşırtılır. Çiçekçilerde ilkbahar mevsiminde tüpler içinde satışa çıkarılır. Bu şekilde sağlanan petunyalar, 20-30'ar cm. aralıklarla bahçelerdeki yerlerine şaşırtılıp dikilir. Petunya'ların çelikle üretimi, temmuz - ağustos aylarında kumlu toprakta yapılır. Bitki bu yöntemle kolayca köklenir.


Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





Yorum Gönder

  1. Merhaba, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, emeklerinize sağlık. Benim de petunyalarla ilgili sorum olacak:
    İlk kez bir serada 1 adet kalmış "Siyah" (nispeten büyük) çiçekli bir petunya görüp almıştım. İlk kez petunya bakmaktan mütevellit soldurdum, öldü gitti. Daha sonra siyah petunya sahibi birkaç kişi de aynı şekilde solup öldüğünden bahsetti çiçeklerinin.. Araştırdığımda bu siyah petunyaların insan üretimi olduğunu öğrendim, hem de yakın tarihte üretilmişler (2010 yılı civarı). Daha sonra tekrar arayışa girdim, bulamadım, aldığım yere tekrar gittim vs; hatta Aliekspres sitesinden siyah petunya tohum alıp denemeye kadar uğraştım. Başaramadım. Şimdi de, yine alakasız bir yerde bir bitki standında 1 adet kalmış bir siyah petunya buldum nihayet. Sorum şu size, bu siyah tür gerçekten insan üretimi, genetiği bozuk bir tür müdür, hepsi solmaya mahkum mudur? Yıllandırıp, büyütüp balkonumda saksısından sarksın istiyorum ve illa ki 1-2 ay sonra solacaksa şayet boşuna üzerine titreyip üzülmeyeyim. Cevabınız için teşekkür ederim şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Uzun ve detaylı yazınız için teşekkür ederim. Petunya'lar Güney Amerika kökenli daha çok yıllık üretilen çiçeklerdendir. Çok fazla türü bulunmakta 20'nin üzerinde çeşidi vardır. Siyah Petunya'lar için haklı olabilirsiniz mavi orkideler gibi insanların eli değimiş olabilir tam olarak bilmiyorum ama bu çiçeğinizin solması demek değildir. Petunya'lar tek yıllık diye bilinir ama uygun ortam sağlandığında çok yıllık olabilirler. Fakat bu türlerinden dolayı çeşitlik gsteriri. Bazıları tohum verirken bazıları vermez. Bu nedenle sanırım deneyip öğreneceksiniz.

      Sil
  2. Cevap icin cok tesekkur ederim. Sanirim mavi orkide ornegi cok uygun; hassas ve daha ince bakim isteyecek muhtemelen bu siyah tur de.. Gercekten bakip gorecegiz demek ki, ben yine de elimden gelen tum bakimi yapacagim, yazinizdaki bilgilere de deginerek. Umarim soldurmam, daha da buyuturum. Cok sagolun, iyi gunler dilerim

    YanıtlaSil

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.