YILDIZ ÇİÇEĞİ (DAHLİA) BAKIMI

YILDIZ ÇİÇEĞİ (DAHLİA) BAKIMI

Yıldız çiçeği türleri çok sayıda vardır .Genelde çiçek formları birbirlerine benzerler.Yazın çok sıcak ve kurak durumlarda bitki çiçek ve yaprakları kurur.YUMRU’lu bir bitki olması nedeniyle bahara  kadar toprakta yumruyu korursak tekrar çiçekten verim alabiliriz.Sıcak ve güneş büyüme hızını arttırır.

Tüm çiçek isimleri ve çiçek bakımları için tıklayın.!  - 90+ çiçeğin bakım bilgileri için;  https://cicekrehberim.com/


Bir nevi sümbül ve lale soğanları gibi bir uygulamaya tabi tutabiliriz.
Bazı yıldız çiçeklerinin yapısı küçüktür ve tohumdan kolayca yetişirler. Birkaç ayda çiçek açarlar.Yumruyu sakladığımız senelerde daha evvel çiçek açtırabiliriz balkon faktörünü kullanarak

Toprak konusunda fazla seçiciliği yoktur. Hava alması ve çok su tutmaması önemlidir
Bol güneş çok yararlı ve gereklidir.
Tekrar tekrar çiçeklenmesi için, çiçekler solar solmaz kesin.
Yıldız çiçekleri çiçek açtıkları zaman sıvı gübre verilirse toprak altındaki yumrular gelecek yıl için daha da güçlenir.


Yıldız Çiçeği Bakımı Hakkında Herşey Youtube

 Kanalımızda! Abone Olmayı Unutmayın!




Yıldız Çiçeği Üretimi Nasıl Yaparız?

Yumruların bölünmesiyle üretim daha kolay olur.Yumrular birbirlerine bağlıdır.Çimlenme olan yumrulardan bölmek(böldükten sonra 4-5 gün bekletilmeli kesilen yerler kabuklansın) üretimi kolaylaştırır.Sonbahar yada ilkbahar gibi yapılabilir benim tercihim ilkbahar da dır yumru toprak altında korunum artık filiz verme zamanında bölüp ayrı ayrı saksılara dikebilirsiniz
İlkbahar ve yaz boyunca günde en az 4-5 saat güneşe ihtiyacı var. Yumruları  saksı yada bahçeye 20 cm derine ekip gübreleyerek sulama ve güneş işlemini düzenli yapmak lazım.Çok sık ve fazla sulama olmamalı ama sıcak günlerde sulama oranını arttırabilirsiniz.

Çok dallı olması için budama ise ilk sürgünler 15cm’yi geçmeden (5-10 cm arasındayken) yapılmalı. Tepelerinden kesilmelidir.Çok kalın ve güçlü sürgünler vermişse 20cm olduklarında tepeden kesmek lazım.
Tohum ile üretimde Sıklamen gibi kolaylıkla tohum bırakmaz bıraksa bile aynı rengi alma şansınız çok düşük.


Olası Hastalık Durumları

Eğer bahçeye dikiyorsanız salyangoz ve sümüklü böcekleri de kollamanız gerekir. En büyük zararları da dallar henüz küçükken olur.Yaprak biti ve kırmızı örümcek de saksıda bakımda daha sık karşılaşılır bir durumdur.

Gereksiz yere sulamalar kök çürümesi ve küllenmeye neden olur. Esinti yıldız çiçeği için gereklidir.. 


                                    
                                          Evimdeki YILDIZ'lardan Resimler

Tek Kök üzerinden iki farklı renk çiçekler






Tek çiçekte karma renk Mor-Beyaz.






Tek çiçekte Beyaz-Kırmızı renk.







Kar BEYAZ'ı Yıldız'ımdan bir resim :)




Son aldığım Yıldızlardan biri Pembe-Beyaz





Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!




Yorum Gönder

  1. iyi günler,bu bitkinin devamı var diye duydum doğru mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Soğanlı bir bitkidir ve tekrarı vardır. Saklamak lazım ister toprak içinde ister kuru bir ortamda aynı sümbül soğanı gibi..

      iyi günler dilerim.

      Sil
  2. toprakta saklama nasil yapilmali. sulamaya devam ederek mi saklamamiz gerekir. sulama sikligi nasil olmali. tesekkurler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba , Eğer balkonda yeriniz varsa kendi saksısında koruyabilirsiniz.. Yumru sağlıklı ise 10-15 gün de bir az suma yaparak (amaç yumru çürümeden besin vermek)... Tekrar açacağı zamanı beklemek ...Yada topraktan çıkarıp 3-4 gün güneş altında kurutup delikli bir file yada gazete kağıdına sararak serin ve gölgeli bir yerde saklamanız ve mart -nisanda dikebilirsiniz..

      Sil
  3. toprakta saklama nasil yapilmali. sulamaya devam ederek mi saklamamiz gerekir. sulama sikligi nasil olmali. tesekkurler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sulama çok olmamalı ki yumru çürümesin.. 15-20 günde bir 1 bardak olacak şeklide sulama idealdir.

      Sil
  4. Benim yıldız çiçeğim yaprakları yanık şeklini aldı ve üzerleri beyaz bir toz gibi bir şey ler var buzustuler çok üzülüyorum ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Sulama yı topraktan yapın...Yapraklarına gelecek şekilde yapmayın ve özellşkle akşam güneş gittikten sonra yapraklara püskürme yapılmaması lazım .Yaprak üzerinde kalan su böceklenme ve küflenme nedeni olur..

      Sil
  5. Merhaba benim iki tane saksıda yetişen yıldız çiçeğim var ama solmaya başladılar. Saksılarını daha büyüğüyle değiştirdim filizlenmeye başladı. Bütün solan yaprakları budadım balkonumda yetiştiriyorum güneş yok ama oldukça havada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;Solma durumu çok sulamadan da kaynaklı olur toprağını kontrol edin eğer nemli ise sulama yapmayın.Çiçek güneşi çok sever. Bu eksik kalıyor olabilir.

      Video linkinden detaylı bakımını takip edebilirsiniz.
      https://www.youtube.com/watch?v=TH3zenbmlwo

      Sil
    2. Evet toprak çok suluydu güneşe koydum ama tamamen soldu sadece dalları kaldı ne yapmam gerek bilmiyorum çok güzellerdi

      Sil
    3. Merhabalar;Zamanla yumru çürümüştür mantardan dolayı... Bu saatten sonra yapacak tek şey topraktan bitkiyi çıkarın toprağı eşeleyin eğer yumru sağlamsa onu saklayın serin ve kuru bir ortamda seneye mart sonu gibi dikin tekrar çıkar yıldızlar.

      Sil
  6. Merhabalar. Bende heves ederek yildiz yumrusu aldım nisan ayında diktim. Balkonum güneş alıyor ve havadar. Fakat yaprakları solmaya başladı hala da çiçek açmadı ne yapmalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Facebook adresmizden mesaj ile fotoğraf gönderirseniz daha iyi olur .
      tşk

      Sil
  7. İyi günler ben çiçeğime balkonda saksı içinde bakıyorum falan geçen gün sıcaktan butun yaprakları solmuş :( serin bi yere alarak su verdim fakat iki gün geçmesine rağmen durumu hala aynı sizce ne yapmam lazım duzelmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;

      Çok sulama yaptıysanız buda solmaya neden olur..

      Sil
  8. Merhaba bende yildiz cicegi alip bahceye dikicem. Fakat sulamasini nasil yapmam gerekio blgi verirmisiniz

    YanıtlaSil
  9. Merhaba;

    Yumrulu bir bitki olduğundan çok sulama olursa solar veya mantar hastalıkları olur.. O yüzden bahçeyede dikiyorsanız çok güneş alan bir yerde 2 günde 1 ama gölge bir yerse 4 günde 1 uygun olur.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, benim bir yıldız çiçeğin var toprağı töre cinsi torf uygun mudur uygun değil ise hangi toprak uygundur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toprak konusunda fazla seçiciliği yoktur. Hava alması ve çok su tutmaması önemlidir

      Sil
  11. Merhaba ben yıldız çiçeği almıştım toprağı torf cinsi torf uygun mudur? Yada uygun değil ise hangi toprak uygundur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Toprak konusunda fazla seçiciliği yoktur. Hava alması ve çok su tutmaması önemlidir

      Sil
  12. Merhaba. Uzun boylu yıldız çiçeğim iki senedir güzel çiçekler açıyorken bu sene çıkan filizler büyümüyor. Yumrusu büyük ama çıkan filizler büyümüyor, yaprakları kıvrılıyor. Kıvrılan yaprakları kopardigim halde sonuç alamıyorum. Bahçem yeterince güneş ve esinti alıyor. Sizce ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      İlettiğiniz şartlar uygun gözüküyor ama toprağın besin gücünü belki arttırabilirsiniz.Çok olmamak kaydı ile gübre ile destekleyebilirsiniz.

      Sil
  13. benim yıldız çiçegim yaz başında bolca açtı. ama şimdi saksıyı dolduracak kadar yaprağı var. çok sıkışık. pek çiçek açmıyor. ne yapmalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba özlem Hn. Artık zamanı geçiyor,sıcaklar çok fazla bu nedenle normal bir süreçtir.

      Sil
  14. ankarada bahçede saksıda yetiştirdiğim yıldız çıçeklerim halen tomurculu ve açmak üzereler fakat havalar soğuyor. onları ne şekilde korumalıyım toraktan cıkarmaya cesaret edemedim.yardımınıza ihtiyacım var tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Mevsim geçince ister istemez bozulacaktır yapacak tek şey etrafını çevirip üzerine naylon ile akşam-gece saatleri koruyabilirsiniz.

      Sil
  15. Saksıda ki yıldız çiçeğini kaç güne bir sulamalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sulama olursa yumru çürür bu yüzen hava şartlarına göre ve toprağınıza göre değişir.Çok kuru toprak yada çok sulu toprak olmamalı arasını bulmalısınız ama genelce bu mavsimde 3 günde 1 yazın 2 günde 1 gibi uygun olur.

      Sil
  16. Benim yildiz cicegim aldigimda cok guzel iri cicekleri vardi simdi onlar soldu bir suru tomurcugu var o tomurcuklarda mercimek kadar bir türlü gelismio cicek acsada iri degil minik minik aciyor neden olabilir acaba?

    YanıtlaSil
  17. Merhaba nisanin basinda bende yıldız cicegi aldim.aldigimda cok guzel iri cicekleri vardi daha sonra onlar soldu bir suru tomurcuğu var ama mercimek tanesi kadar kucuk tomurcuklar cicek acmio acsada minicik oluyor neden olmus olabilir?🤔☹

    YanıtlaSil
  18. Merhaba benim çiçeğimde de çok tomurcuk var ama kahverengileşiyor daha tam açmadan,yapraklarında kıvrılmalar var ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
  19. Merhaba yildiz çiçeğinin solan kurumuş çiçeklerini nasıl budamak gerekiyor

    YanıtlaSil
  20. Merhaba yildiz çiçeğinin solan kurumuş çiçeklerini nasıl budamak gerekiyor

    YanıtlaSil
  21. Merhaba, bizim saksı cinsi yıldız çiçeklersiniz var fakat çok aşırı yaprak var ve çicek vermesi yavaşladı. Bu normal bir durum mu yoksa budama gibi bir işlem gerektirir mı gerekterirsede nasıl yapmalıyız? Ideal güneş gören ve hafif esintili bir ortamda yetistiriyorum.

    YanıtlaSil
  22. merhaba yıldız çiçeği tohumu aldım.ne zaman ve nasıl ekilir konusunda bilgi bulamadım.yardımcı olabilir misiniz lütfen

    YanıtlaSil
  23. Sabah ve akşam güneş gören çiçek tarhına susuzluğa dayanıklı olduğu İçin kedi tırnağı dikeceğim. Aralarına yıldız çiçeği dikebilir miyim?

    YanıtlaSil

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.