SÜMBÜL (Hyacinthus) BAKIMI

SÜMBÜL (Hyacinthus) Bakımı Nasıl Yapılır?

Sümbül, soğanlı bahar bitkilerinden olup birçok çeşitleri var. Yetiştirilmesi basittir. Aynı saksıda yıllarca yaşayabilir. Kış aylarında yeşermeye başlar. Yılda sadece bir defa ilkbahar başında çiçek açar. Güzel kokulu olmasından ötürü her yerde sevilir..
SÜMBÜL (Hyacinthus) BAKIMI
Soğanlı süs bitkileri arasında belki en kolay yetiştirileni ve en dayanıklısı Sümbül'dür. Soğanların dikilme zamanı, yaz ve kış bakımları, çoğaltılması vb bilgileri aşağıda okuyabilirsiniz.


Soğan Dikme Zamanı

Sümbül soğanları yaz sıcakları dinince sonbahar serinleri başlayınca aktifleşir. Yani sonbaharda satın alıp dikeceksiniz. Buna rağmen elinize ne zaman soğan geçerse bekletmeden dikin. Çünkü kuru soğanı korumak zor. Ne zaman dikince nasıl sulamak gerektiğine dair bilgileri aşağıda paylaşacağım.

Sümbül soğanlarını kendi boyunun iki misli derine gömmelisiniz. Aralarında en az 10cm mesafe olmalı. Biraz humuslu, suyu iyi süzdüren herhangi bir arazinin toprağı sümbüller için özel poşet topraklardan daha besleyicidir. Soğanlar doğal topraklarda daha iyi güçlenir.



Kış bakımı


Sonbaharda veya kışın soğanları dikince sulayın. Sonraki sulamaları toprak nemliliğini yarıdan fazla yitirdikçe yapın. Daima dışarda en soğuk yerde tutmalısınız. Şubat sonundan itibaren yine dışarda ama daha iyi güneşli bir yere alın.

İlkbahar bakımı

Çiçek açtıkları zaman sulama sıklığını hafifçe arttırın. Gübre şerbeti ya da genel amaçlı bitki besini verin. Sümbül yaprakları tam şimdi ne kadar uzun süreli sağlıklı kalabilirlerse gelecek yıl o kadar iyi çiçek açarlar. Çok iyi güneş alabilmeliler. Eğer hava fazla sıcak oluyorsa öğle vaktinde direkt güneş almamalarına dikkat edin. Böylece yapraklar daha uzun süreli sağlıklı kalabilir, soğanlar daya iyi yapılanır. Seyreltilmiş gübre şerbeti veya hafif dozajda bitki besini 15 günde bir tekrarlanmalı. Yapraklarda hafifçe sararma başlayınca beslemeyi bırakın. Sararma arttığı zaman sulamayı da kesin.

Yaz bakımı

Sümbüller daha yaz gelmeden yapraklarını kurutmuş olurlar. Toprağından sökmeyin. Yapraklar kuruduktan itibaren saksıları yine açık havada, tam gölgeli bir yere alın. Sonbahar serinleri başlayıncaya kadar sadece toprak adamakıllı kurudukça sulamalısınız.



Sonbahar Bakımı

Önce sümbüllerinize iyi bir toprak hazırlayın. En iyisi humuslu gerçek topraktır. Gübre istemez ama toprağa 2/5 oranında eski koyun gübresi karıştırsanız çok iyi olur. Sonra sümbülleri sökün. Kendiliğinden ayrılmamış yavrular varsa onları ayırmaya çalışmayın çünkü ana bitkinin kökleri onları çok daha iyi besleyecek, yaza kadar normalinden çok daha hızlı büyütecektir. Yeni topraklarına uygun mesafelerle dikin. İsterseniz kendiliğinden ayrılmış yavruları ayrı bir saksıya dikebilirsiniz.

Vaktinden önce çiçek açtırılmış sümbül satışları aralık ayından itibaren  başlıyor. Bunlar süs içindir. Çiçekleri solunca çöpe atılacak şekilde yetiştiriyorlar. Saksıları çok küçük, toprak yerine ise perlit gibi basit şeyler kullanılmıştır. Almanızı tavsiye etmem. Hayatlarını kurtarmak zor olur. Sümbül bir ev bitkisi değildir. Kışın evde derhal bozulurlar.

Sümbül Çoğaltma

Kolay yolu soğanlarda oluşan yavruları büyütmekle. Bu da sümbül çeşitlerine göre değişiyor. Bazıları her yıl belki 30 tane minik soğan oluşturur. Bazıları ise soğanın kök kaidesinin kenarlarında az sayıda yavru oluşturur. Hatta eğer ilkbaharda yapraklar kuruyunca söküp saklarsanız ya da sökmeseniz bile sonbahara kadar kupkuru toprakta tutarsanız o mini yacrular kurur gider. Onun için sümbülleri yazın topraktan sökmeyin, toprak her adamakıllı kuruduğunda sulayın. Minik yavrular ana soğandan ayrılmazsa ve toprak besleyici ise ana soğan tekrar yapraklandığında yavruları çok hızlı büyütür.

Tohumla çoğaltma amacınız yoksa çiçekler solar solmaz kesmelisiniz ki bütün güç soğanın gelecek yıl için daha iyi yapılanmasına ve yavru oluşturmaya yönelsin.

Sümbül tohumlarını çimlendirmek kolay fakat büyümeleri çok yavaş olur. Çiçeklenecek kadar büyümeleri mükemmel bakım şartıyla 3 veya 4 yılı bulur. İyi bakılmazlarsa 6 – 7 yılda zor büyürler.


Tohumla Üretme

Ağustos ortasını geçince tohumları 1cm derine gömüp sulayın. Mümkünse kuzey rüzgarlarını alan serin, gölgeli bir yerde tutun. Serinlik sayesinde tohumlar çimlenir -yoksa havaların daha da serinlemesini beklerler. Tohumlar çimlendikten sonra daha güneşli bir yere alın. Yetişkin sümbüller gibi yine daima dışarda tutacaksınız. Ağır don olayları yaşanan bir yerde iseniz soğanları ektiğiniz kasayı kış boyunca çok serin ve güneş alabilen özel bir yerde tutmalısınız. İlk kışı atlattıktan sonra sonraki kışlarda tehlike kalmaz. Her yıl ilkbaharda gübre şerbeti verin, yaz boyunca toprak tamamıyla kurudukça sulayın, her sonbaharda söküp yeni besleyici toprağa dikin.

                                               

-Torf gerçek torf ise sümbül için hiç iyi değil. Kompost toprak daha iyidir. Ama en iyisi sıradan bir bahçe toprağıdır.

-Soğandaki yavrular biraz büyüyünce kendiliklerinden ayrılırlar. Ayrılmadıkları için ana soğanın kökleri onları çok iyi besler

-Şimdiki çiçeklerin büyüklüğü geçen yılki yaprakların durumuna bağlıdır. Şimdiki yaprakların özelliği gelecek yılki çiçeklerin niteliğini belirler.


-Sümbülünüzü daima açık havada dışarda güneşli bir yerde yetiştirin. Yapraklar kış ve bahar boyunca ne kadar uzun süreli yeşil kalırlarsa soğan o derecede güç toplar ve sonraki yıl çiçekleri çok güzel olur. İlkbaharda yapraklar sıcak etkisiyle kuruyunca soğanları sökmeyin. Yine açık havada gölgeli bir yerde tutun. Toprak her kupkuru olduğunda sulayın. Böylece soğanlar hiç bozulmaz, güç kaybetmez. Sonbaharda sökün yeni gübreli toprağa yeniden dikin.

-Sümbüllerin sapları filizlenirken hep yamuk büyüyorsa. Soğanın iki misli derine gömmeniz en uygunuzdur

-Soğanları söküp kuru yerde saklamak bu türlere   uygun değil.

-Sümbül çiçekleri zaman geçtikçe solmaya başlar eğer beklerseniz içinde tohum oluşturan çiçeklerden yavru alabilirsiniz yetişkin bir sümbüle dönmesi zaman alır ortalama 4-5 sene geçer.

-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.


-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır.



                                     Evimdeki SÜMBÜL'lerden Resimler








































Nisan 2014 den bu yana sakladığım soğanları Eylül 25 gibi tekrar saksılara diktim...








15 Ekim 2014 Henüz bir hareket yok.

10 Kasım 2014 gibi topraktan baş vermeye başladı... :)



Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!







Yorum Gönder

  1. Merhaba ;

    Bazı sümbüllerim çılız oluyor ve boyunları hemen bükülüyor nedeni nedir acaba?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Bazı sümbüller ithal oluyor bunlarda sıkıntı yok ver her sene iyi verim veriyor ama türk sümbülleri tekrar para verilsin üretilmesin diye genetikleri ile oynuyorlar. Ayrıca kıştan sulama ve güneş alması lazım. Toprağın daha derinine dikerseniz cılız olmaz ve eğilmez. Sıvı gübre kullanmanız tavsiye olunur.

      iyi günler dilerim

      Sil
    2. Arkadaşlar çiçeğin bükülme nedeni ithal yada verimlilikle alakalı değildir. Güneş yada ışığı hangi noktadan görürse o bölgeye yönelir, eğilme bükülme olduğunda ışık görmeyen kısmını ışığa çevirir yada ışığı tam görmesini sağlarsanız bükülme olmaz dik bir şekilde uzar.

      Sil
  2. Bazı yaprakları yana doğru düştü ve yumuşadı.düzenli su vermeme rağmen bunun nedeni ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sümbüllerin artık zamanı geçiyor nedeni budur. Sıcak özellikel olumsuz etkiler.. Normal bir süreç...

      Sil
  3. Kış mevsimi sıcak ev ortamından dolayı tek saksıya diktiğim üç sümbülden biri çiçek açtı. Fakat sapı çok fazla uzamadan çiçekler sapların içinden çıkamadan kurumaya başladı. Diğer ikisinde ise çiçek belirtisi yok. Neden böyle oldu ve ne yapmalıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeynep Hn; Eğer ev içinde bakıyorsanız yapacak bir durum maalesef yok. Evde bakılan bir bitki değildir . Soğuk yer sever. Cam önüne koymanızı ve çok fazla sulamamanızı rica ederim.teşekkürler.

      Sil
  4. Merhaba resimde gösterdiğiniz tohumları dikiyomuyuz anlamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Yaz sonu gibi bitki tohum yapar onu ekerseniz 5 sene içinde çiçek verecek konuma gelebiliyormuş.En ideal çoğaltma saoğan dibinde veren yavruları ayırmadır.İyi günler dilerim

      Sil
  5. Resimde gösterdiğiniz tohumları dikiyomuyuz anlamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Yaz sonu gibi bitki tohum yapar onu ekerseniz 5 sene içinde çiçek verecek konuma gelebiliyormuş.En ideal çoğaltma saoğan dibinde veren yavruları ayırmadır.İyi günler dilerim

      Sil
  6. Merhaba, Çiçeklerinize hayran oldum, maşallah diyeyim :) Şile'den yazıyorum.3 hafta önce kayınvalidem bana bir adet mor sümbül bir adet de üzüm sümbülü hediye etti. Migros'tan almıştı. Balkonda tuttum ve aşırı sulama yapmadım, rüzgar var ancak tam bir bahar havasına bakıyor. Mor sümbülümün de üzüm sümbülümün de çiçek kısımları kurudu ama yaprakları yemyeşil duruyor. Acaba tekrar açarlar mı? Ne yapmamı önerirsiniz? Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebnem Hn Merhaba; Çiçekler hakkında güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Sorunuza gelirsek bahsettiğiniz bitkiler hemen bozulacak bitkiler değil normal şartlarda. Güneş çok olumlu etkilemez... Serin ve aydınlık yerler daha uzun süre bitkiyi sağlıklı tutar... Ayrıca sulama konusunda şöyle bir sıkıntı oluyor genelde kış aylarında topraktaki su kurumadan sürekli sulama sizin dipte görmediğiniz yerleri ıslak bırakıyor ve soğanlar bir zaman sonra küf ve mantardan dolayı bozulmaya başlıyor. Soğanlı bitkiler senede bir defa açar sonra solar ama yapraklar yeşil kalır...Toprak izasından kesip seneye dikmek için saklayabilirsiniz..Kuru ve serin bir yerde. Eylül gibi toprakla buluşturun.Umarım faydalı olmuştur bilgiler.

      Sil
  7. Merhaba. Güzel sümbüllerinizin resimlerini ve bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. İki gün önce A101den pembe sümbül aldım ve yaşatmayı gerçekten çok istiyorum. Aldığım günden itibaren de araştırma yapıyorum en iyi nasıl bakabilirim diye. Bu nedenle mümkünse sizden yardım rica ediyorum :) Aldığım sümbül küçük plastik bir saksının içerisinde, sap kısmı var, çiçek açmamış, soğanının yarıdan fazlası da toprağının dışında duruyor.
    1) Soğanının tamamen toprağının altında mı olması gerekir
    2) Daha büyük bir saksıya almalı mıyım
    3) Almam gerekiyorsa ne zaman bunu yapmalıyım
    4) Yaşadığım şehirde nem yok yazın da havası sıcak ve kuru oluyor sulamayı mevsimlere göre nasıl yapmalıyım

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar ; güzel yorumlarınız için öncelikle teşekkür ederim.Öncelikle sümbül ev içinde değil dışarıda olmalı yoksa verim alamazsınız ve sümbül kısa sürede ölür..
    1-Çok dipte olursa çıkması geç olur ve sudan dolayı çürüme riski fazla olur.
    2-gerek yok zaten 2 hafta kadar yaşıyor çşçekleri
    3-Soğanlarını alıp eylül-ekim-kasım gibi dikerseniz ocak -şubat gibi çiçek açar
    4-çiçek açıp solduktan sonra soğanın tepesinden yeşil yaprakları kesin güneşte 1-2 gün kalsın kurusun sonra serin ve nemsiz bir yerde saklayın eylül gibi ekin.

    İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  9. Sümbül solduktan sonra budama yapılması gerekiyor mu yoksa yaz boyu ustundeki solmuş kısım dursun mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;normalde çiçek olan sapı kesip yapraklar sararana kadar bekleyip sonrasında soğanın üst kısmında kesip güneşte 2-3 gün kurutup serin bir yerde eylül-ekime kadar bekletmeniz gerekir.Ama şimdiki sümbül soğanları genetikleri ile oynandığı için artık çiçek solar solmaz soğanın bitim noktasından kesip kurutmak daha iyi olur seneyede sümbül açar ... iyi günler

      Sil
  10. Merhabalar sümbül soğNlarını yeni aldım ve ektim yeşiller baş göstermeye başladı bu aşamada sıvı gübre vermeme gerek var mı ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçeklenmeden sıvı gübre vermeyin.. Verincede 20 günde bir vermek uygun yoksa yakar kökleri öldürür.

      Sil
  11. Eksi 4de bozulur mi içerisi cok sıcak dışarısı eksilerde neyapacagim bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrhabalar;topraktaki sudan dolayı donarak köklere zarar verebilir ama kış şartlarına uygundur sorun olmaz ama saksıya poşet geçirirseniz akşamdan sabah kadar olan zaman aralığında yada kapalı / açık balkon varsa üzerine kar yağmayacağı don yapmayacağı bir ortam iyi olur

      Sil
  12. Merhaba migrosdan mor sümbül aldım.
    1-)kışın sulamasını nasıl yapmalıyım ve ne kadar su vermeliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ;

      Kış nedeniyle 4 günde bir sularsanız idealdir.Yoksa köklerde sıkıntı olur ve mantar hastalığından dolayı ölür.

      Sil
  13. merhabalar bende yeni sümbül meraklılarındanım ;) bilgileriniz çok faydalı oldu sadece teşekkür etmek istedim açıklamalarınız gayet yardımcı oluyor teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Hayırlı günler :) ben bi marketten aldığım sümbül soğanlarını aralıklı şekilde dikmiştim kasım ayında sürekli balkonda durdu suladım şimdi baş vermişler yeşil yeşil yalnız kar üstlerini kapatıyor korumak için poşet geçirip hava delikleri açtım sizce bu doğru olur mu ne yapmamı önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      İyi yapmışsınız yoksa kar gece dona çekince zarar verir.Ayrıca erime zamanında saksıda çok fazla su olur ve köklerde çürüme oluşturur.Aydınlık ve kar olmayınca açarsanız iyi olur.

      Sil
  15. Sümbülün yaprakları henüz yeşil ama çiçeği kurudu çiçeğin başından aşağı kalan kısım yani gövde sararmış ve zayıflamış kuru olduğu halde başını aşağı eğmiş bunu kesmeli miyim?

    YanıtlaSil
  16. merhaba marketden kücük bir saksida cicek vermis mor bir sümbül aldim saksisi plastik kücük ve topragi fazla yok sogani gözüküyor ne yapmam lazim? yeni bir saksiya tekrardan ekmelimiyim aslinda yen bir saksiya ekmek istedim ama zarar veririm diye cekindim 2 gün oldu alali dün cok az dinlenmis su verdim bugün biraz büküldü neden bükülmüs olabilir? yeni bir saksiya ekmedigim icin mi yada su verdigim icin mi? bu arada bulundugu yer cok sicak degil serin bir yerde tutuyorum cevap verirseniz cok sevinirim simdiden tesekkür ederim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba; cevabımı gecikmeli verebiliyorum ama sümbül içeri bitkisi değildir açık havada uzun süre durur. Saksı ile ilgili bir sorun olmaz.çok toprak alında olursa soğan çürüyebiliyor

      Sil
  17. Bende daha dün sümbül aldım bakımı konusunda bir bilgim yok sizin yazılarınızı okudum şuan soğanı kadar genişliğinde bir kapta büyültmelimiyim soğanın üst yarısı bayağı dışarıda sümbül mutfağımın camında direk güneş almıyor ama gün ışığı alıyor uygunmudur sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabı ile ilgili sorun olmaz. açık hava olmalı içeri bitkisi değildir. uzun süre yaşamaz bu durumda.

      Sil
  18. Merhaba ben sumbul aldim suyun icinde cok guzel cicek acti topraga ekeyimmi sudami birakayim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, o suda köklendirme ile işlem görmüş. toprağa gömme kısmında köklere zarar verebilirsiniz. böyle devam etmenizde sorun yok. sadece içeride olmasın dışarı bitkisidir.

      Sil
  19. Merhaba bende yeni aldım sümbülümü ilk gün odada kaldı.İkinci gün pencereye koydum (gün boyu güneş alıyor).Ama çiçğim biraz soldu.Napabilirm acaba..?

    YanıtlaSil
  20. Merhaba ben eylul.ekim.aylarinda a101 den aldigim lale ve sumbul soganlarini tarif edildigi gibi diktim can suyunu verdim sonra iki kez suladim kisinda hep balkondaydi ustune kar da yagdi so ra hic sulamadim mart ortalarinda kucuk kucuk yesillenmeye basladilar ama hala ayni boydalar aulamiyodum simdi ara ara suluuyorum cicek acarlar mi ne yapmam lazim

    YanıtlaSil
  21. Merhaba aynı saksıda 2 sümbül var... bi tanesi daha 3 gün önce açtı diğeri ise bugün kendini salmaya başladı... gelecek yıl için ikisini de ayrı saksılarda büyütmek ve yapabilirsem soğanından çoğaltmak istiyorum... Nasıl bir yol izlemeliyim... Teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. merhaba verdiginizbilgiler icin tesekkür ederim benim sümbüleri ayri ayri saksilara dikmistim acemilik hepsini bir arada dikmeddim sorum su ben sakida cicegi acti uzun egik kisim yapraklari kurumaya yakin dibine yakin bir yerden kestim bundan sonra ne yapmaliyim alip evimin kömürlügune koyup orda nemini takip etsem olurmu yada hepsini birlestirip ayni saksida topraga gömsem ama üstündeki yesili kuruyormu yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  23. Merhaba sümbül çiçeğini yeni aldim sadece sogani degil cicegide var oncelikle saksisini mi dgeismem gerekiyor ve camin önünde mi bakmam gerekiyor soguktan donmaz mi? Bana bu konuda yardimci olurmusunuz neler yapmaliyim

    YanıtlaSil
  24. Merhabalar sümbüllerin soğanı dışardan görünüyordu çiçek açarkende boyunları eğildi bende soğanını kabı yumuşak olduğu için çıkarıp daha derine gömdüm bir şey olur mu sizce.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Yukarıda anlatıldığı gibi yapmalısınız. Ne kadar derine gömdünüz? Çok fazla gömerseniz çürüyebilir.

      Sil
  25. a101 den üzüm sümbülü soğanı aldım. kasım'da diktim. Antalya'da yaşıyorum. hızla yapraklar çıktı ama ince ve uzun . dik degiller ve toprak üstünde yanlara doğru upuzun uzadılar. sorun ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Sümbülleri nereye diktiniz? Saksıya mı? Bahçeye mi? Hava şartları ne durumda? Dışarıda tutuyorsunuz değil mi?

      Sil

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.